7 tips voor een geslaagde speelhoek

Je kinderen volop speelplezier en jij een huis dat niet helemaal bezaaid is met speelgoed? Geef je kids een speciale speelhoek in de woonkamer. Zo kunnen ze lekker losgaan, zonder dat jij struikelt over de blokken, autootjes en poppen. Hoe pak je dit het beste aan? In dit artikel zeven tips voor een geslaagde speelhoek.

Inhoudsopgave

1: Baken de hoek af

Maak duidelijk wat de speelhoek is. Dat kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld:

  • Het stuk muur van de speelhoek een ander kleurtje geven.
  • Een tapijt neerleggen (de rand van het tapijt = de grens van de speelhoek).
  • Je bank zo zetten dat achter de bank de speelhoek is en voor de bank de zithoek. Zo ligt de rommel lekker uit het zicht.
  • Een lage speelgoedkast op de “speelhoekgrens” zetten.

2: Handige opbergruimte

Zorg voor opbergruimte waarbij je kids makkelijk alles zelf kunnen pakken. Een lage kast of leuke manden zijn een goed idee. Een kast met open vakken is ook handig. Hierin kan je groter speelgoed mooi uitstallen en kleiner speelgoed kan je in manden in de kast zetten.

3: Niet te veel speelgoed

De speelhoek hoeft natuurlijk geen speelgoedopslag te worden. Als je kinderen veel speelgoed hebben, kan je beter niet alles in de speelhoek opbergen. Dan wordt het snel een rommel en het gaat ten koste van de speelruimte. Kinderen spelen vaak fijner als de boel niet volgepropt is en ze niet worden overspoeld met keuzemogelijkheden.

Leg maar een deel van het speelgoed op de pak in de speelhoek, berg de rest ergens anders op en verwissel het speelgoed af en toe.

4: Maak het gezellig

Maak de speelhoek knus. Dat doe je bijvoorbeeld met een lekker zacht tapijt. Poefjes, zitzakken en kussens zijn ook aanraders. De boel krijgt extra sfeer als je verschillende stoffen door elkaar gebruikt. Het hoeft zeker niet allemaal op elkaar te lijken, contrasten zijn juist geweldig. Denk bijvoorbeeld aan een poef met een glad stofje in combinatie met een fluffy kussen.

5: Geen kale muren

Kale muren zijn maar saai en kil. Kleed de muren leuk aan. Bijvoorbeeld met postertjes of een vlaggenlijntje. De eigen kunstwerken van je kind ophangen is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Kan je nog wel wat opbergruimte gebruiken, maar heb je weinig plek? Maak dan slim gebruik van de muren door plankjes op te hangen. 

6: Een eigen tafeltje

Ieder kind is blij met een eigen tafeltje om lekker aan te spelen en kleuren. Als je speelhoek ruim genoeg is, is het dus zeker een aanrader om een tafeltje met krukjes of stoeltjes neer te zetten. Bijvoorbeeld een ronde tafel die je los van de muur plaatst, of juist een rechthoekig tafeltje of een bureautje langs de muur. 

Kies je voor tegen de muur? Dan is het handig om er wat plankjes boven te hangen met tekenspulletjes of speelgoed waarmee vooral aan tafel gespeeld wordt.

7: Bewaar de eenheid

Je wilt dat duidelijk is wat de speelhoek is. Die hoeft dus zeker niet 100% samen te vloeien met de rest van de woonkamer. Maar het is wel fijn om voor wat eenheid te zorgen. Zo voorkom je dat het rommelig oogt. Dit doe je bijvoorbeeld door in de speelhoek kleuren te gebruiken die ook in de rest van je woonkamer terugkomen.

Ook qua stijl is het fijn om voor eenheid te zorgen. Heb je bijvoorbeeld een industrieel interieur? Dan past daar een stoere speelhoek bij. Een Scandinavische speelhoek met pastels zou er vreemd uitzien.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp