Wat is een slaaptrainer?
Jij kunt ‘s nachts eenvoudig op je wekker of telefoon aflezen hoe laat het is en hoelang je nog kunt slapen. Een jong kind dat nog niet kan klokkijken, kan dat niet. Daarom komt die slaaptrainer zo goed van pas. De slaaptrainer wordt ook wel een slaapwekker, een peuterklokje of een peuterwekker genoemd. Sommige slaaptrainers geven de tijd en datum aan, maar het klokje werkt ook met lampjes om jonge kinderen te helpen begrijpen of ze al mogen opstaan.
We nemen als voorbeeld Sam het Schaap van ZAZU. Deze slaaptrainer is een schaapje met een klokje op zijn zij. Sam heeft ‘s nachts zijn ogen dicht en zijn klokje kleurt rood. Dit vertelt je kind dat het nog geen tijd is om uit bed te komen, maar dat het tijd is om te slapen. Wanneer het klokje oranje kleurt, is het bijna tijd om op te staan. Een halfuur nadat het klokje oranje is gekleurd, wordt het klokje groen. Nu gaan ook de ogen van het schaap open en mag je kind zijn bed uit.
Hoe gebruik je een slaaptrainer?
Met een slaaptrainer, zoals Sam het Schaap van ZAZU, help je je kind op te staan op een tijd die jij wenst. Leg je kind uit wat elke kleur betekent. Als hij weet dat het schaap bijna groen wordt wanneer hij oranje ziet, wacht hij waarschijnlijk rustig af tot het tijd is om op te staan.
Staat jouw kind altijd om half zes op? Stel de slaaptrainer dan niet direct in om zeven uur. Meer dan een uur moeten wachten, is erg lastig voor de meeste kinderen. Het beste stel je de slaaptrainer de eerste paar dagen in om half zes. Je kind zal heel blij zijn dat hij zich makkelijk aan de afspraak heeft kunnen houden om pas uit bed te komen wanneer het klokje groen kleurde. Merk je dat je kind de afspraken begrijpt en accepteert? Verschuif de tijd dan iedere avond met vijf minuutjes. Binnen een week kun je (als je kind de afspraken volgt) een halfuur langer slapen!
Maak een succes van de slaaptraining
Als je kind de slaaptrainer leuk vindt en het als een vriendje gaat bezien, zal hij de afspraken makkelijker volgen. Om zeker te weten dat je kind de slaaptrainer leuk vindt, kies je dus het beste samen een model uit.
Wanneer is het handig om een slaaptrainer te gebruiken?
Een slaaptrainer is een enorme hulp wanneer je kind vroeg wakker wordt en je hem wilt leren wat langer in zijn bed te blijven liggen. Er zijn echter ook andere situaties waarin een slaaptrainer de oplossing biedt:
- Je kind wordt op onregelmatige tijden wakker en je wilt graag wat regelmaat brengen in zijn ochtendroutine.
- Je kinderen slapen in dezelfde kamer en je wilt graag dat ze om dezelfde tijd opstaan.
- Doet je kind nog dutjes overdag? Ook dan kun je de slaaptrainer gebruiken.
- Gaat je kind al naar school? De wekkerfunctie helpt hem om op tijd op te staan.
Wanneer is je kind klaar voor een slaaptrainer?
Een slaaptrainer werkt alleen wanneer je kind de verschillende kleuren van de slaaptrainer bij naam kent. Ook moet je kindje simpele afspraken kunnen volgen. Het verschilt per kind wanneer ze oud genoeg zijn om een slaaptrainer te gebruiken. Sommigen zijn er met twee jaar al aan toe. Voor andere kindjes is dit echter nog iets te vroeg. Twee en een half is dan een mooie leeftijd.
Als je kind de slaaptrainer goed begrijpt, maakt dit de overgang van ledikantje naar bed een stuk eenvoudiger. Je kind heeft in een bed de vrijheid om zelf uit bed te stappen, maar de slaaptrainer vertelt hem of het al dan niet tijd is om op te staan.
Wat zijn de voordelen van slaaptrainers?
Slaaptrainers bieden zowel ouders als kinderen veel voordelen. Als je kind de afspraken goed volgt, hoef je je geen zorgen te maken dat je kind in het midden van de nacht voor je bed staat omdat het uitgeslapen is.
De meeste kinderen vinden de slaaptrainer ook heel leuk. Vooral een slaaptrainer in de vorm van een diertje geeft je kind een veilig en vertrouwd gevoel. Je kind heeft een klein maatje naast zijn bed dat op hem past en hem vertelt wanneer het wakker mag worden.
De slaaptrainer geeft je kind een gevoel van zelfstandigheid. Hij hoeft papa of mama niet meer te vragen of hij al mag opstaan. Hij weet nu zelf of het al tijd is, dankzij zijn lichtgevende vriendje.
De meeste slaaptrainers zien er leuk uit en zijn dan ook een aanwinst voor de kinderkamer. Is je kind gewend om met een nachtlampje te slapen? Slaaptrainers geven licht, waardoor ze als een klokje en een nachtlampje dienen.
Wat zijn de nadelen van slaaptrainers?
Heeft de slaaptrainer ook nadelen? Niet veel, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden.
Slaaptrainers kunnen aardig prijzig zijn. Je bent er zo een paar tientjes aan kwijt. Het is wel een goede investering. Je kind heeft er jaren plezier van.
Nog iets waar je rekening mee wilt houden: slaaptrainers zijn geen wondermiddel. Ook als je kind de afspraken kent, komt hij zo nu en dan misschien toch zijn bed uit wanneer de slaaptrainer nog rood of oranje kleurt.
Waar let je op bij het aanschaffen van een slaaptrainer?
Sommige slaaptrainers hebben extra functies. Er zijn bijvoorbeeld slaaptrainers die slaapliedjes afspelen, zoals Brody de Beer van ZAZU. Deze zijn al vanaf de geboorte van je kind te gebruiken. Als je kleintje huilt, detecteert de huilsensor dit en speelt de slaaptrainer een sussend deuntje.
Er zijn slaaptrainers waarvan de wekker een zacht tikkend geluid maakt. Veel kinderen hebben hier geen last van, maar als je kind een lichte slaper is, kies je het beste voor een zeer stil klokje.
Slaaptrainers geven licht, omdat ze met behulp van lampjes je kind laten weten of het al tijd is om uit bed te komen. Bij sommige slaaptrainers kun je zelf de lichtintensiteit instellen. Dit is fijn als je kind niet gewend is om met een lichtje te slapen. Slaapt je kind normaal gesproken wel met een nachtlampje? Dan kan je het licht wat feller laten, zodat de slaaptrainer het nachtlampje vervangt.
Welke slaaptrainers zijn populair?
We zetten een aantal populaire slaaptrainers voor je op een rij:
- Sam het Schaap van ZAZU
- Pam de Pinguïn van ZAZU
- Brody de Beer van ZAZU
- De Pinguïn Slaaptrainer van Luvion
- Slaaptrainer Miley
- Alecto Baby Slaaptrainer
Slaaptrainer gevonden?
Heb je een leuke slaaptrainer gevonden? Dan zullen zowel jij als je kind er veel plezier van hebben. Je kind heeft een leuk vriendje naast zijn bed en jij – jij kan met een beetje geluk wat langer slapen!