Beddengoed wassen – lees hier onze tips!

Wat is een fijner gevoel dan na een lange dag en een ontspannen douche onder vers gewassen lakens te kruipen? We brengen wekelijks heel wat tijd in bed door, dus het is belangrijk om de lakens regelmatig en op de juiste manier schoon te maken. Benieuwd hoe jij jouw beddengoed het best kunt wassen? Wij hebben een stappenplan voor je opgesteld en geven je de beste tips met het oog op was scheiden, de juiste temperatuur kiezen en wasmiddel doseren.

Inhoudsopgave

Stappenplan voor het wassen van beddengoed

Het beddengoed wassen is makkelijk en kost weinig moeite. Door onderstaand stappenplan te volgen leg je binnen no-time weer schone lakens op je bed.

1. Haal het bed af

Haal lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken van de bedden af en stop alles in een wastas. Maak van de gelegenheid gebruik om de dekbedden even te laten luchten. Hang ze uit het raam of hang ze aan de waslijn, terwijl het beddengoed in de wasmachine zit.

2. Van de wastas naar de wasmachine

Laat beddengoed liever niet in de wasmand liggen. Het kan schimmel krijgen en muf gaan ruiken. Stop het direct in de wasmachine. Voorkom dat alles verstrikt met elkaar raakt door de lakens een beetje op te vouwen. Zo past het geheel makkelijker in de wasmachine en kan het sop en water gemakkelijk overal bij.

3. Voeg het wasmiddel toe

Maak efficiënt gebruik van je wasmiddel door het direct aan de lakens toe te voegen. Gebruik hiervoor een doseerbol. 35 ml vloeibaar wasmiddel is voldoende om je beddengoed schoon te maken en weer heerlijk fris te laten ruiken.

4. Kies het wasprogramma

Welke stand je kiest, is afhankelijk van het materiaal en de kleur van het beddengoed. Hier komen we later op terug. In de regel is een temperatuur tussen de 40 en 60 graden goed. Het voordeel van je lakens op 60 graden wassen, is dat bacteriën gedood worden op deze temperatuur. Kies altijd voor een volledig wasprogramma.

5. Haal het beddengoed uit de wasmachine

Zodra het programma afgelopen is, haal je het beddengoed het best direct uit de wasmachine. Anders kan het muf gaan ruiken en meer gaan kreukelen.

6. Hang het beddengoed op

Beddengoed doe je beter niet in de droger, omdat het anders meer gaat kreukelen. Velen kiezen er daarom voor om de lakens aan de waslijn te hangen.

Tips voor de beste resultaten

Met dit simpele stappenplan was je je lakens met de beste resultaten. Wanneer je het stappenplan volgt, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom geven we graag nog wat tips mee.

Sorteer je beddengoed

Beddengoed kun je op kleur en materiaal sorteren. Zo voorkom je dat lakens kreukelen, krimpen of kleur afgeven.

Hou je witte lakens gescheiden van de bontgekleurde lakens. Doe dit in ieder geval wanneer je net nieuw, gekleurd beddengoed gekocht hebt. Tijdens de eerste drie wasjes zou het namelijk kleur kunnen afgeven. Hierna kun je in principe de witte was bij de bonte was doen, hoewel je witte lakens hier naar verloop van tijd toch grauw van kunnen worden. Daarom kiezen sommigen ervoor hun witte lakens altijd van de bonte lakens gescheiden te houden. Witte lakens kunnen bovendien gemakkelijk op 60 graden of een hogere temperatuur gewassen worden, terwijl bonte was hier minder goed tegen kan.

Veel beddengoed is gemaakt van katoen, katoen-satijn of katoen-polyester. Puur katoen is prima op 60 graden te wassen. Katoen-satijn kan hier minder goed tegen en was je beter op 40 graden. Hetzelfde geldt voor lakens met polyester.

Nog een tip: Het is makkelijker om lakens los van kleding te wassen. Zo hoef je na het programma geen kleding uit je kussenslopen te vissen. Bovendien is het voor kleding beter om korter en op een lagere temperatuur gewassen te worden.

Handdoeken en beddengoed zijn dan wel weer een goede combinatie. Doe in dit geval wel de witte handdoeken bij de witte lakens en de bonte handdoeken bij de bonte lakens.

Welk wasprogramma kiezen?

Veel van het eindresultaat is afhankelijk van het wasprogramma dat je kiest. In de meeste gevallen is het katoenprogramma de beste keus. Het heeft een temperatuur van 40 graden, maar deze is aan te passen naar 60 graden.

Het voordeel van dit programma is dat het maximale centrifuge biedt en dat het ongeveer drie uur duurt. Dit is belangrijk, want op deze manier wordt al het haar en de huidschilfers van de lakens verwijderd. Het voordeel van de maximale centrifugestand is bovendien dat de lakens droger zijn aan het eind van het programma. Hierdoor kunnen ze in één dag aan de lijn volledig drogen zonder teveel kreukels.

Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.

Als je honden of katten in huis hebt, is het aan te raden om het beddengoed zoveel mogelijk op 60 graden te wassen. Zo worden eventuele parasieten gedood. Dit is voornamelijk belangrijk als je huisdieren weleens in de slaapkamer komen en op bed slapen.

Sommigen vinden het prettig om hun beddengoed op 90 graden te wassen – een kookwas. Hoewel dit niet per se nodig is en extra energie kost, is het wel mogelijk. Doe dit echter alleen met witte, katoenen lakens. Ander beddengoed kan niet tegen deze hoge temperatuur en zal er lelijk van worden.

Heb je nieuw beddengoed? Was het de eerste drie keer dan op maximaal 40 graden. Zo voorkom je dat het krimpt.

Kies het juiste wasmiddel

Welk wasmiddel je gebruikt, is afhankelijk van de kleur van het beddengoed. Voor een witte was gebruik je witwasmiddel. Voor de bonte was is er wasmiddel voor bonte was. Er is ook wasmiddel voor donkere was beschikbaar voor je donkere beddengoed. Gekleurd wasmiddel is in principe ook te gebruiken voor donkere was en donker wasmiddel voor gekleurde was. Witwasmiddel is alleen voor je witte was geschikt.

Meet 35 ml vloeibaar wasmiddel af met de doseerbol. Draai je een kookwas? Dan kun je geen vloeibaar wasmiddel gebruiken. Kies in dit geval voor poederwasmiddel.

Gebruik van wasverzachter

Wasverzachter kun je gebruiken, maar dit is niet noodzakelijk. Je was wordt er niet per se veel zachter van, maar het gaat er wel lekkerder van ruiken. Als jij het een heerlijke traktatie vindt om na een lange werkweek onder frisse lakens te kruipen die lekker ruiken, dan is het toevoegen van wasverzachter een goed idee!

We hopen dat het stappenplan en bovenstaande tips je helpen om je beddengoed makkelijk te wassen en mooi te houden. Zo geniet je langer van je met zorg uitgekozen lakens.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!