Boekenkast leuk inrichten: 8 tips

Een open boekenkast is erg sfeervol. Maar hoe richt je een boekenkast een beetje leuk in? Hoe zorg je ervoor dat het gezellig oogt in plaats van rommelig? In dit artikel zetten we acht tips voor je op een rij.

Inhoudsopgave

1: Begin met een schone lei

Begin altijd met een schone lei. Haal de kast helemaal leeg. Ja, dat is iets meer werk, maar het levert je een beter resultaat op.

2: De boeken sorteren

Is je kind een echte boekenwurm en heb je een hele collectie? Dan oogt het al snel rommelig als je alle boeken door elkaar zet. En je moet de hele kast doorneuzen op zoek naar dat ene boek wat je kind per se wilt lezen.

Sorteer de boeken daarom. Bijvoorbeeld op kleur. Dat ziet er tof uit en het geeft rust. Sorteren op grootte of type boek is ook een goed idee. Bij type boek kan je bijvoorbeeld denken aan weetjesboeken, voorleesboeken, zelfleesboeken, etc.

3: Stapeltjes boeken

Je zet de meeste boeken gewoon rechtop neer. Zo kan je ze het makkelijkst vinden, pakken en terugzetten. Voor de looks is het leuk om ook wat stapeltjes boeken neer te leggen. Deze afwisseling geeft de boekenkast een leuke speelse uitstraling.

Voor stapeltjes kan je het beste dikke boeken of kartonboekjes kiezen. En je kan zo’n boekenstapeltje meteen gebruiken om een rij staande boeken netjes op zijn plaats te houden.

4: Netjes met lectuurbakken

Heeft je kind veel dunne boekjes met een zachte kaft in de kast staan? Die ogen al snel wat rommelig. En als je niet uitkijkt verdwijnen ze tussen de grotere boeken. Om ze netjes bij elkaar te houden kan je een lectuurbak gebruiken. Dat hoeft er zeker niet saai uit te zien. Lectuurbakken kan je in allerlei kleuren en stijlen vinden.

5: Show de favorieten

Net even anders dan normaal: zet ook eens een boek met de voorkant naar voren. Alsof je het boek showt in een winkelschap. Dit kan je bijvoorbeeld doen met:

  • Het lievelingsboek van je kind van dat moment
  • Een vergeten boek dat je onder de aandacht wilt brengen
  • Boeken die gewoon een prachtige kaft hebben

6: Je hoeft niet alles uit te stallen

Je hoeft natuurlijk niet alle kinderboeken in de boekenkast uit te stallen. Met wat minder boeken houd je de boekenkast makkelijker netjes. En het oogt fijn als het niet helemaal volgepropt is.

De overige boeken kan je ergens anders opbergen en af en toe switchen met boeken uit de boekenkast. Net als met speelgoedrotatie. Zo pakt je kind enthousiast weer naar de “nieuwe” boeken.

Door de kast niet helemaal vol te zetten, houd je ook ruimte over voor decoratie.

7: Decoratie in de boekenkast

Die open vakken lenen zich natuurlijk perfect voor decoratie. Stal wat mooi speelgoed of de favo knuffel van je kind uit. Of zet leuke boekensteunen, een toffe lamp, foto’s of ingelijste postertjes neer. 

8: Lege ruimtes

Wees niet bang voor lege ruimtes. Je hoeft de kast niet helemaal te vullen. Hier en daar een stukje leeg laten geeft de boekenkast een rustigere uitstraling en extra stijl.  

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Charlotte
Hee! Ik ben Charlotte, moeder van vier en gek op van alles wat met interieur te maken heeft. Ik duik graag in de laatste trends en vind het tof om uit te leggen hoe mensen hun huis fijner, mooier én handiger kunnen inrichten. Ik werk als tekstschrijfster en schrijf voor Beddies vooral blogs en productteksten.