Een commode aanschaffen? Lees hier alles wat je wilt weten

Je zult samen met je baby heel wat tijd aan de commode doorbrengen. Baby’s bevuilen wel vijf of meer luiers per dag. Daarnaast kleed je je kindje aan op de commode en gebruik je dit meubelstuk misschien wanneer je je kleine afdroogt en insmeert met baby-olie na zijn bad. Aangezien je veel voor de commode zult staan, is het belangrijk dat je een goed model kiest. Waar let je op wanneer je een commode aanschaft? Hoe deel je de commode het beste in? Beddies vertelt je meer!

Inhoudsopgave

Commode aanschaffen – waar let je op?

1. Biedt de commode voldoende ruimte?

Hoe meer ruimte de commode biedt, hoe beter. Niet alleen heeft je kindje voldoende ruimte nodig om comfortabel en veilig op de commode te liggen, maar je wilt ook de luiers, kleertjes en verzorgingsproducten kwijt kunnen. Kies voor een commode met een bladafmeting van minimaal 75 bij 60 cm. Er zijn ook nog grotere commodes beschikbaar. Een commode moet voldoende opbergruimte bieden. Voor overzichtelijke lades schaf je het beste een ladeverdeler voor de commode aan. Zo hoef je nooit meer de hele lade overhoop te halen op zoek naar dat ene fopspeentje.

Heb je een mooie commode gezien, maar twijfel je over de afmeting? Je kunt er altijd voor kiezen om een bladvergroter aan te schaffen. Deze maakt het werkoppervlak nog groter. De bladvergroter zorgt ervoor dat het aankleedkussen niet kan verschuiven en je houdt veel ruimte over voor verschoon- en aankleedspulletjes – hartstikke handig dus.

2. Welke hoogte moet de commode hebben?

Koop alleen een commode die de juiste hoogte heeft voor jouw lengte. Kies je een commode die te laag is, dan kost dit je je rug. De meeste commodes hebben een werkhoogte die tussen de 90 en 105 centimeter in ligt. Hou er rekening mee dat de dikte van het aankleedkussen hier nog bij gerekend moet worden.

Hoe kies je de juiste hoogte? Dit kun je eenvoudig doen met een meetlint. Ga met het puntje van je voet op de nul van het meetlint staan. Haal het meetlint omhoog tot de hoogte waar jouw onderarm is wanneer je elleboog een hoek van 90 graden maakt. Nu kun je de hoogte in centimeters aflezen. Let er bij het meten op dat het meetlint recht is. Als je hoogzwanger bent, wil je dus niet dat het meetlint over je buik loopt. Trek van je meting vijf centimeter af voor het aankleedkussen. Nu weet je de perfecte hoogte voor jouw commode.

3. Een hangende of een staande commode?

De meeste staande commodes hebben veel opbergruimte, waardoor je veel spulletjes in het meubelstuk kwijt kunt. De hangende commode, ook wel wandcommode genoemd, wordt aan de muur gemonteerd. Het voordeel van deze commode is dat het ruimtelijker oogt. Ook kun je er later een andere functie aan geven. Wanneer je geen commode meer nodig hebt, kun je de wandcommode wat lager hangen en kan deze dienen als bureautje voor je kindje.

4. Waarom een commode met pootjes?

Ga je voor een staande commode? Kies dan altijd voor een model met pootjes. De pootjes bieden je ruimte om je voeten onder de commode te plaatsen, zodat je niet voorovergebogen staat, terwijl je je kleintje verschoont.

5. Is de commode veilig?

Veiligheid gaat voorop, vooral als het je kindje betreft. Kies daarom altijd een commode die veilig is. Let bijvoorbeeld op de sluitingen van de deurtjes. Je kunt kiezen voor een commode met een soft-closesysteem, zodat er geen vervelende ongelukjes gebeuren met kleine vingertjes tussen de deur.

De commode moet ook stevig en stabiel zijn. Het is bovendien fijn als het meubelstuk tegen een stootje kan.

6. Wat vind je mooi?

Het esthetische aspect van de commode is misschien niet het belangrijkst, maar toch wil je het niet over het hoofd zien. Je zult dit meubelstuk de komende jaren veel gebruiken en het is fijn als het qua stijl aansluit op je smaak en de inrichting van de kinderkamer. Er zijn veel verschillende commodes te koop in allerlei stijlen en modellen. Of je nu een model wilt dat een vintage vibe heeft of dat perfect past in de botanische kinderkamer, alles is mogelijk.

Als je graag meubels in je kinderkamer wilt die goed bij elkaar passen, koop je ze het beste in een set. Op deze manier kun je een ledikant, een kledingkast en een commode kopen die qua stijl precies hetzelfde zijn.

7. Verschoon je zijwaarts of van voren?

Je zult jezelf een manier aanleren om je kleintje te verschonen. Sommige ouders doen dit zijwaarts, anderen doen het van voren. Van voren heb je extra oogcontact met je kindje. Om deze manier van verschonen makkelijker te maken, schaf je het beste een aankleedkussenpaneel aan. Deze maakt het werkoppervlak van je commode dieper, waardoor je voldoende ruimte hebt om het aankleedkussen met de kopse kant naar je toe te leggen. Het is wel heel belangrijk om het aankleedkussenpaneel goed vast te zetten om kanteling te voorkomen.

Hoe deel je de commode het beste in?

Het gebruiksgemak van je commode hangt af van de indeling. Deze bepaal je in grote mate zelf. Hoewel iedere commode zijn eigen design heeft, gaan we er voor het gemak even vanuit dat de commode drie lades heeft die de gehele breedte van het meubelstuk beslaan.

Hou de lades overzichtelijk

Heeft jouw commode grote lades? Hou deze lades overzichtelijk door gebruik te maken van mandjes of commode-organizers. Voor je mandjes gaat kopen, is het goed om na te gaan hoeveel verschillende spulletjes je in de commode gaat opbergen. Zo weet je precies hoeveel mandjes je nodig hebt en hoe groot deze mandjes mogen zijn.

Wat ligt er bovenop de commode?

Op de commode ligt het aankleedkussen of een verschoningsmand. Als de commode een groot blad heeft, is er wellicht ook ruimte voor een mandje met luiers of een doosje met billendoekjes.

Wat ligt er in de bovenste la?

In de bovenste la leg je het beste spulletjes die je het meest gebruikt. Zo kun je deze items makkelijk pakken zonder je kleine uit het oog te verliezen. In de bovenste la kun je bijvoorbeeld het volgende kwijt:

  • Billenzalf
  • Billendoekjes
  • Luiers
  • Thermometer
  • Fopspeentjes
  • Spuugdoekjes

Wat ligt er in de middelste la?

De middelste la is perfect voor kleding. Deze kleding heb je snel bij de hand bij een ongelukje. Denk hierbij aan:

  • Broekjes
  • Shirts
  • Rompertjes
  • Sokjes
  • Hydrofieldoekjes

Wat ligt er in de onderste la?

Gebruik de onderste la voor spulletjes die je niet zo vaak gebruikt, maar die je toch graag bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Extra luiers en billendoekjes
  • Aankleedkussenhoes
  • Wikkeldoek
  • Slaapzak

Boven de commode

Overweeg ook om een kapstokje boven de commode te hangen waar je het een en ander aan kwijt kunt. Op deze manier kun je nog makkelijker bij je spulletjes, terwijl je aan het verschonen bent. Je kunt ook een wandplankje monteren. Wat je ook boven de commode hangt, zorg ervoor dat het buiten het bereik van je kindje is. Je pasgeboren baby’tje zal rustig op zijn aankleedkussen blijven liggen, maar zodra je kindje zijn motoriek verder ontwikkelt, zullen zijn handjes alles binnen hun bereik willen grijpen.

Heb je echt een commode nodig?

Een commode is een handig meubelstuk en je komt ze in de meeste kinderkamers tegen. Als je een zeer kleine kinderkamer hebt of je wilt graag besparen op de baby-uitzet, vraag je je misschien af of een commode wel echt nodig is. Uiteraard kun je je baby ook op bed of op een tafel verschonen. Bij een commode heb je echter altijd alles bij de hand, waardoor je je kleine geen moment uit het oog hoeft te verliezen. Je verschoont je baby sneller, omdat je niet steeds alle spulletjes bij elkaar hoeft te rapen. Een commode aanschaffen, is misschien niet absoluut noodzakelijk, maar het biedt je wel heel veel voordelen en bovenal veel gebruiksgemak.

Hoelang heb je de commode nodig?

Je zult de commode direct vanaf de geboorte nodig hebben om je kleintje te verschonen, aan te kleden en af te drogen. Wanneer je kindje zelfstandig kan zitten of staan, is het eenvoudig om hem zonder commode aan te kleden. Toch zul je het meubelstuk nog wel nodig hebben voor het verschonen. Wanneer je kind zindelijk is, kan de commode in principe de deur uit (of je kunt hem bewaren voor een tweede kindje). De meeste kinderen worden tussen de twee en vier jaar zindelijk.

Waar zet je de commode in de babykamer?

Het is fijn als de commode op een plek staat waar je veel natuurlijk licht hebt. Zo zie je goed wat je doet en is luieruitslag makkelijker te herkennen. Zet de commode echter niet onder het raam met het oog op tocht en veiligheid. Aangezien je je kindje waarschijnlijk vaak vanuit het ledikantje op de commode legt en vanaf de commode in het ledikantje legt, is het prettig als de commode niet te ver van het ledikantje af staat.

Hoeveel ben je kwijt aan een commode?

Een heel simpele commode is al vanaf 70 euro te koop. Een luxere variant, gemaakt van duurzaam materiaal, dat veel opbergruimte biedt, zal meestal tussen de 250 en 500 euro kosten. Er zijn dus commodes beschikbaar voor ieder budget. Hou bij je keuze wel rekening met je wensen. Ga niet voor een goedkope commode wanneer dat specifieke model bijvoorbeeld te laag voor je is.

Welke merken bieden commodes aan?

Commodes zijn verkrijgbaar van allerlei merken. Van welk merk een commode is, heeft ook invloed op de prijs. Bekend zijn onder andere de merken Bopita, Vipack, Lifetime en Quax.

Succes met je keuze

We hopen dat de bovenstaande tips je helpen een commode te kiezen die perfect aansluit op je wensen en dat je met behulp van commode-organizers het meubelstuk naar smaak kunt indelen. Hoe beter de commode bij jou past, hoe meer plezier je zult hebben tijdens de quality-time die je met je kindje hieraan zult doorbrengen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!