Gaat je kleintje bij opa of oma logeren? Dit moet mee

Gaat je kleine bij opa en oma logeren? Dat is leuk voor je kindje, leuk voor opa en oma en voor jezelf is het ook best fijn. Nu kom je misschien eindelijk toe aan die welverdiende me-time. Voor het zover is, moet je echter inpakken. Wat heeft je zoontje of dochtertje nodig wanneer het een of meerdere nachtjes bij opa of oma gaat slapen? En wat kun jij doen om het logeren zo goed mogelijk te laten verlopen? Beddies vertelt je meer.

Inhoudsopgave

Wat moet mee?

Wat er mee moet, is afhankelijk van de leeftijd en individuele behoeften van je kind. Als je je baby bij opa en oma laat logeren, zijn er een aantal spulletjes die je niet wilt vergeten:

 • flesvoeding, flesjes en de flessensterilisator
 • luiers, billendoekjes en crème
 • campingbedje
 • slaapzak, inbakerdoeken of dekentjes en lakentjes
 • knuffel, speen, tutteldoekje
 • babyfoon
 • hydrofiele doeken
 • rompertjes
 • schone kleding
 • slabbetje
 • tandenborstel, tandpasta, shampoo, borstel, enzovoort
 • noodnummers

Als je kleine al wat groter is, gebruik je een andere inpaklijst. Je kind heeft nu waarschijnlijk veel minder nodig. Pak in ieder geval het volgende in:

 • pyjama
 • ondergoed
 • kleding
 • knuffel
 • verzorgingsproducten
 • eventueel het eigen kussen en beddengoed van je kind
 • medicatie die je kind gebruikt
 • noodnummers

Gaan opa en oma met je kleine op stap? Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zul je dan ook het volgende moeten meenemen:

 • de autostoel
 • buggy
 • drievaksbakje
 • luiertas

Om het opa en oma makkelijk te maken, zet je de autostoel het beste zelf over in hun auto. Dit is immers niet altijd eenvoudig als je het voor het eerst zelf moet doen.

Beddies gouden inpaktips

Stem af met opa en oma

Bovenstaande lijstjes geven een idee van wat je het beste inpakt wanneer je kleine bij zijn grootouders gaat logeren. Het kan echter zijn dat je bepaalde spullen niet nodig hebt. Misschien hebben opa en oma nog wel een campingbedje staan of hebben ze luiers op voorraad, omdat ze regelmatig ook op andere kleinkinderen passen.

Pak een dag van tevoren in

Zelfs met een goede inpaklijst kun je weleens wat vergeten. Als je de dag van tevoren de spulletjes van je kind inpakt, is de kans groot dat je je ‘s avonds of ‘s nachts bedenkt wat je vergeten bent. Als je op de dag van vertrek inpakt, bedenk je je misschien pas wat je vergeten bent wanneer je al in de auto zit.

Pak samen in

Is je kindje al wat ouder? Pak dan samen in. Zo weet je kleine ook een beetje wat meegaat. Op deze manier kan hij opa en oma zelfs naar spulletjes helpen zoeken als ze iets niet kunnen vinden. Bovendien heeft je kind wellicht ook een idee van wat hij zelf mee wil nemen. Laat hem bijvoorbeeld zijn favoriete knuffel, pyjama en ondergoed inpakken.

Pak spullen in een krat in

Deze tip is vooral praktisch als je kindje nog erg jong is. Je baby heeft heel wat spulletjes nodig. Het is lastig voor de grootouders als ze in een grote tas naar de billendoekjes moeten zoeken op het moment dat je kind al verschoond moet worden. Als je alle spulletjes overzichtelijk in een of twee kratten plaatst, hoeft niets uitgepakt te worden en vinden opa en oma makkelijk terug wat ze nodig hebben om voor je kleine te zorgen.

Geef je kind reservekleding mee

Geef je kind ongeacht zijn leeftijd altijd reservekleding mee. Je baby kan ‘s nachts of overdag doorlekken of kwijlen. Ook oudere kinderen hebben reservekleding nodig. Je weet immers nooit wanneer je kindje valt, eten knoeit of misschien moet spugen.

Maak je niet te veel zorgen als je wat vergeet

Iets vergeten in te pakken? Zolang het niet de eventuele medicatie van je kind betreft, hoef je je niet te veel zorgen te maken. Je zoontje of dochtertje is ongetwijfeld in goede handen. Jouw ouders of de ouders van je partner hebben immers ervaring met het opvoeden van kinderen en ze hadden waarschijnlijk geen moderne snufjes, zoals een flessensterilisator of een babyfoon met camera. Het komt dus ongetwijfeld allemaal goed. Bovendien zijn bepaalde spulletjes, zoals luiers en flesvoeding, eenvoudig overal te verkrijgen.

Mis je je kleine? Beddies geeft tips

Sommige kinderen hebben last van heimwee, maar het zijn vaak juist de ouders die het er moeilijker mee hebben wanneer hun kleintje uit logeren gaat. Jij moet je lieve schat immers voor een of meerdere nachtjes missen. Hoe ga je hier het beste mee om?

Probeer niet te vaak te bellen

Als je je kleine erg mist, wil je misschien zo nu en dan bellen om te vragen hoe het met hem gaat en om hem ‘s avonds welterusten te wensen. Het is echter beter om niet te vaak of helemaal niet te bellen, vooral als je kleine al wat ouder is. Zodra hij merkt dat opa of oma met jou aan de telefoon is, krijgt hij misschien heimwee, terwijl hij dat eerder niet had. Het is dan ook beter om oma of opa te vragen jou te bellen nadat je kind al in bed ligt. Je kunt ze ook vragen om zo nu en dan een fotootje te sturen van je kleine, zodat je kunt zien dat alles goed gaat.

Zorg voor afleiding

Maak je je constant zorgen over je kleine wanneer hij uit logeren is? Plan dan wat leuke activiteiten in voor jezelf. Nodig bijvoorbeeld bezoek uit of plan een date in met je partner, zodat je wat afleiding hebt.

Voorkom heimwee bij je kind

De meeste kinderen zullen met plezier uitkijken naar een logeerpartijtje bij opa en oma. Maak je je zorgen dat je kind misschien heimwee krijgt? Door positief over het logeren te praten, verklein je de kans dat dit gebeurt. Vertel je kind dat je zeker weet dat hij het heel leuk gaat hebben bij opa en oma. Vertel hem eventueel vlak van tevoren ook andere leuke dingen, bijvoorbeeld dat hij bij opa en oma patat gaat eten. Wanneer jij positief bent, is de kans groot dat je kind dat ook zal zijn.

Laat je kind een paar nachtjes in zijn campingbedje slapen

Gaat je kleine bij opa en oma in een campingbedje slapen? Laat hem dan van tevoren al aan dit bedje wennen door hem hier twee of drie nachtjes in te laten slapen voor hij uit logeren gaat. Zo is niet alles nieuw wanneer hij naar opa en oma toe gaat.

Veel plezier

De eerste keer je kindje bij opa en oma laten logeren, kan best spannend zijn. Geen zorgen, de meeste opa’s en oma’s weten heel goed wat ze doen en kunnen ook zonder moderne snufjes prima uit de voeten. Wees er van verzekerd dat je kleine een leuke tijd gaat hebben en plan ook wat leuks in voor jezelf. Voor je het weet, is je kind weer thuis en heeft hij je de leukste verhalen te vertellen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!