Een gedeelde kinderkamer inrichten? Wij geven tips!

Heb je meer kinderen dan slaapkamers? Of zijn je kinderen goed bevriend en willen ze een kamer delen? Dan sta je voor de taak een gedeelde slaapkamer in te richten. Hoewel dit een klus is die wat uitdagingen met zich meebrengt, kan een gedeelde slaapkamer inrichten erg leuk zijn. Benieuwd hoe je de kamer eenheid en ruimtelijkheid kunt geven? Wij geven je graag wat tips!

Inhoudsopgave

Breng eenheid in de gedeelde kinderkamer

De grootste uitdaging wanneer je een gedeelde kinderkamer inrichten moet? Dat is eenheid brengen in de ruimte. Vooral als je kinderen al wat ouder zijn, zullen ze er een eigen smaak op na houden – en hun smaak kan sterk verschillen van die van het broertje of zusje. Hoe creëer je nu een mooie kamer waar beide kids blij van worden?

Kies de juiste kleuren

Moet je een kleur kiezen voor de kinderkamer? Als je kids nog te jong zijn om zelf te kiezen, is het vrij eenvoudig om rustige kleuren in de ruimte te implementeren. Hebben beide kids hun favoriete kleur? Als de kleuren goed bij elkaar passen, kun je kiezen voor een kleurencombinatie. Vloekende kleuren bij elkaar? Dan is het wellicht makkelijker om een heel andere kleur te kiezen. Ga dan bijvoorbeeld voor een neutrale tint, zoals beige. Zorg ervoor dat de kamer niet te druk wordt. Als je gaat voor een kleurencombinatie, dan kies je er wellicht het beste voor de kleuren terug te laten komen in de gordijnen en de dekbedovertrekken. De muren kun je dan wit laten.

Stem meubels op elkaar af

Om eenheid in de kamer te behouden wanneer je een gedeelde kinderkamer inricht, is het belangrijk de meubels op elkaar af te stemmen. Je kunt ervoor kiezen twee dezelfde bedden te kopen, maar je kunt uiteraard ook voor een mooi stapelbed gaan. Zorg er in ieder geval voor dat de meubels in dezelfde stijl zijn. Om rust te creëren in de kamer is het bovendien fijn als het meubilair dezelfde kleur heeft.

Bekijk hier onze stapelbedden >

Kies een stijl

Om ervoor te zorgen dat de kamer eenheid heeft, kies je het beste een stijl. Creëer bijvoorbeeld een botanische, een retro of een landelijke kinderkamer. Als je twee zoons of twee dochters op een kamer hebt, is een kamer met een autothema of een prinsessenthema ook erg leuk. Bedenk wel dat de kinderen in dit geval wellicht sneller de stijl ontgroeien, waardoor je eerder een make-over zult moeten doen.

Ruimtelijkheid in de gedeelde kinderkamer

Als je een kleine gedeelde kinderkamer inrichten wilt, heb je een extra uitdaging. Twee bedden, een extra garderobe, twee bureaus – het neemt allemaal ruimte in. Toch is het ook mogelijk om een mooie gedeelde kinderkamer te creëren met beperkte vierkante meters ter beschikking.

Schaf de juiste meubels aan

Het meubilair neemt de meeste ruimte in. Of de kinderkamer ruimtelijk of krap aanvoelt, is dan ook grotendeels afhankelijk van de meubels die je erin plaatst. Aangezien twee losse bedden veel ruimte innemen, kiezen veel ouders ervoor een stapelbed aan te schaffen voor hun kinderen. Dit neemt minder loopruimte in, waardoor er meer ruimte overblijft om te spelen. Je zult niet van al het meubilair twee aan te hoeven schaffen. Zo past de kleding van twee kinderen prima in één garderobe, zolang de kast groot genoeg is. Je kunt ervoor kiezen om twee bureaus aan te schaffen, maar één langer bureau met twee stoeltjes eraan werkt ook prima.

Maak slim gebruik van de ruimte

Om je kinderen zoveel mogelijk speelruimte te bieden, is het belangrijk slim om te gaan met de ruimte die er is. Je kunt bijvoorbeeld wandplankjes ophangen om hier spulletjes op te zetten. Op een stevige plank kun je boeken zetten. Zo hebben je kids geen boekenkast nodig. Kijk ook of het mogelijk is om meubilair een extra functie te geven. Een kist kan als opbergruimte dienen, maar ook als bankje. Onder de bedden kun je wellicht ook wat spullen opbergen in rolkisten.

Kies het juiste speelgoed

Een stuk speelgoed neemt niet veel ruimte in, maar een hele berg speelgoed zul je moeilijker kwijt kunnen in de gedeelde kinderkamer. Het is belangrijk voldoende opbergruimte te hebben voor de spulletjes van je kinderen, maar soms is ruimte beperkt. Het kan dan handig zijn om niet te veel spullen tegelijkertijd te kopen. Is je kind speelgoed zat? Dan kun je wellicht wat speelgoed naar een kringloopwinkel brengen. Je kunt tot slot ruimte besparen door speelgoed te kopen dat je kids kunnen delen. Denk aan een speelgoedkeuken of een verkeerskleed. Deze staan garant voor uren speelplezier.

Nog wat laatste tips

Opgeruimdheid is belangrijk

In een kleine, volle kamer is opgeruimdheid extra belangrijk. Dit kan een uitdaging vormen. Een kamer waar twee kinderen in vertoeven, zal nu eenmaal niet altijd spik en span zijn. Probeer je kinderen al zo jong mogelijk aan te leren om hun spullen op te ruimen wanneer ze klaar zijn met spelen. Zo behoud je de ruimtelijkheid en het overzicht in de gedeelde kinderkamer.

Geef je kids privacy

Naarmate je kinderen ouder worden, zullen ze ongetwijfeld meer behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Een kamer delen is dan niet altijd eenvoudig. Om de rust te bewaren, is het belangrijk om te proberen plekken te creëren waar je kinderen privacy ervaren. Je zou een gordijn in het midden van de kamer kunnen hangen die dichtgeschoven wordt wanneer de kinderen toe zijn aan wat me-time. Het is ook mogelijk een scheidingswand te creëren door een kast in het midden van de kamer te plaatsen. Delen je kinderen een stapelbed? Dit maakt het makkelijk om twee stille hoekjes te maken. Twee sets gordijnen kunnen helpen. Hang de eerste set aan het plafond voor degene die op het bovenste bed slaapt. De andere set hang je aan het bovenste bed, zodat het kind dat op het onderste bed slaapt ook gordijnen heeft die hij of zij dicht kan trekken.

Richt de gedeelde kinderkamer in voor de lange termijn

Een gedeelde kinderkamer inrichten heeft zo zijn unieke uitdagingen, maar met bovenstaande tips is het mogelijk om de kamer stijlvol en praktisch te maken. Nog een laatste tip: richt de gedeelde kinderkamer in voor de lange termijn. Kies voor meubilair, kleuren en stijlen die je kinderen waarschijnlijk de komende tien jaar mooi zullen vinden. Zo kun je langer genieten van die prachtige gedeelde kinderkamerinrichting waar je heel veel moeite voor hebt gedaan!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!