Hoe kies je het juiste ledikantje voor je baby?

Het belangrijkste meubelstuk in de babykamer? Dat is natuurlijk het ledikant. Wat voor ledikant kies jij? In deze blog helpen we je op weg.

Inhoudsopgave

1: Een ledikant of een wieg?

Als je nog in verwachting bent, twijfel je misschien nog over waar je kleintje de eerste maanden (tot een half jaar) gaat slapen. Wordt het een ledikant of een wiegje?

Een wiegje neemt minder ruimte in en biedt wat meer geborgenheid. Een ledikant kan je ook al vanaf de geboorte gebruiken. Als je hiervoor kiest, hoef je maar één babybedje aan te schaffen. Beide keuzes zijn prima.

2: Welke maat ledikant kies je?

Bijna alle ledikantjes zijn standaard 60 bij 120 centimeter. Daar kan je kleintje in slapen tot hij of zij ongeveer 2,5 tot 3 jaar is.

Wil je een bedje dat langer meegaat? Kies dan voor een ledikant van 70 bij 140 centimeter.

3: Aanrader: een meegroeiledikant

Als je bij de ledikanten kijkt die een slag groter zijn, zie je al snel: het zijn allemaal meegroei ledikanten. Ook wel ombouwbed of doorbouwbed genoemd. Deze ledikanten gaan lekker lang mee: ze zijn meestal geschikt tot 5 jaar. 

Wil je wel een meegroeiledikant, maar liever een slagje kleiner? Dat kan ook. Er zijn ook meegroeibedjes van 60 bij 120 centimeter.

Vertrouwd en geborgen

De overstap van een ledikant naar een groot bed kan best even spannend zijn voor een peuter. Een ombouwledikant maakt dit een stuk makkelijker. Het bedje is immers al helemaal bekend en vertrouwd. Als je het ledikant ombouwt tot peuterbed, blijf je bij de meeste bedjes drie hoge zijdes houden. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, het geeft je kindje ook een geborgen gevoel.

4: Welke kleur en stijl?

Welke kleur en stijl je kiest is natuurlijk helemaal persoonlijk.

Wit ledikant

Een wit ledikant is tijdloos, fris en ruimtelijk. En het is ontzettend makkelijk te combineren. Je bent wel helemaal van het ontwerp afhankelijk om het bedje wat uitstraling en karakter te geven. Wit in combinatie met een heel neutraal ontwerp is al snel een beetje saai.

Zwart ledikant

Zwart heeft een krachtige en stoere uitstraling. Wil je de uitstraling net iets zachter maken? Ga dan voor een combinatie van zwart en hout. Een minpuntje van dat stoere zwart: donkere kleuren laten de kamer al snel wat kleiner lijken. Als je een krappe babykamer hebt, is zwart vaak niet ideaal.

Antraciet ledikant

Wel stoer en donker, maar niet te donker? Dan is antraciet perfect. Antraciet is net wat zachter en heeft een fijne rustige uitstraling. Ook hierbij geldt: zo’n donkere tint is niet de ideale keuze in een klein kamertje.

Houten ledikant

Hout is altijd goed. Sfeervol en warm. Voor een frisse twist ga je voor een ledikant met een combi van hout en wit of hout en grijs. Daarmee creëer je ook gemakkelijk een Scandinavische stijl in de babykamer.

Grijs ledikant

Grijs is tijdloos en heel makkelijk te combineren. Het straalt rust uit. En dat is natuurlijk fijn in de babykamer. Grijs kan wel wat kil ogen. Hoe voorkom je een kille uitstraling bij het ledikant van je kleintje? Kies voor een ledikant met een combi van hout en grijs, zachte ronde vormen of een opvallend speels ontwerp. 

5: Goede ventilatie

Het is belangrijk dat het matrasje goed kan ventileren. Anders kan het te vochtig worden en dat wil je natuurlijk niet. Voor een goede ventilatie kies je het beste een ledikant met een lattenbodem. Dit ventileert beter dan een geperforeerde hardboardplaat.

6: Een veilig ledikant

Een ledikant uit de winkel voldoet aan allerlei veiligheidseisen. Koop je tweedehands een ledikant of kies je voor een zelfgemaakt ledikant? Let dan op deze veiligheidseisen.

  • De ruimte tussen de spijlen is minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter.
  • De spijlen lopen tot de bodem van het ledikant. Als het ledikant slechts tot halverwege spijlen heeft en daaronder een dichte rand, kan je kindje op deze rand gaan klimmen. 
  • Heeft het ledikant een verstelbare bodem (aanrader!), dan moet de vergrendeling hiervan in orde zijn.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Charlotte
Hee! Ik ben Charlotte, moeder van vier en gek op van alles wat met interieur te maken heeft. Ik duik graag in de laatste trends en vind het tof om uit te leggen hoe mensen hun huis fijner, mooier én handiger kunnen inrichten. Ik werk als tekstschrijfster en schrijf voor Beddies vooral blogs en productteksten.