Hoe richt je de baby- of kinderkamer in wanneer je kind een huisstofmijtallergie heeft?

Heeft je kind een huisstofmijtallergie? Dat is erg vervelend. Huisstofmijten vind je namelijk in ieder huishouden. Hoewel je deze kleine beestjes niet volledig kunt uitroeien, zijn er wel veel manieren waarop je de populatie zo veel mogelijk terug kunt dringen. In dit blog vertelt Beddies je:

Inhoudsopgave

Wat is een huisstofmijtallergie?

Huisstofmijten zijn heel kleine beestjes die je niet ziet met het blote oog. Ze voelen zich thuis in vochtige, warme plekken waar ze leven van onder andere huidschilfers en haren. Huisstofmijten sterven bij temperaturen onder de -20 graden en over de 60 graden.

Wanneer je kind een huisstofmijtallergie heeft, is hij niet allergisch voor het beestje zelf, maar voor de ontlasting. Deze ontlasting is licht als een stofdeeltje en zweeft door de lucht. Wanneer het wordt ingeademd, geeft dit een ontstekingsreactie in de luchtwegen.

Kinderen met een huisstofmijtallergie kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder:

  • niesbuien
  • eczeem
  • vermoeidheid
  • jeukende ogen
  • een loopneus in de ochtend
  • astmaklachten

Of je kind een huisstofmijtallergie heeft, wordt vastgesteld door een deskundige middels een huidpriktest of bloedtest. Er bestaat ook een zelftest. De deskundige zal wanneer nodig medicijnen voorschrijven die de symptomen verminderen.

Tips voor de inrichting van de kinderkamer

Vooral jonge kinderen brengen veel tijd door in hun slaapkamer. Ze gaan vroeg naar bed en doen soms ook nog middagdutjes. De kinderkamer op de juiste manier inrichten, maakt daarom al een groot verschil voor je kindje wanneer hij een huisstofmijtallergie heeft. Wij benoemen een paar manieren waarop je de inrichting van de kinderkamer zo kunt aanpassen dat huisstofmijten zich er niet thuis voelen.

Kies het juiste bed

Het is belangrijk dat het bed van je kind een luchtdoorlatende bodem heeft. Hoewel een kinderboxspring erg luxe staat in de kinderkamer, is dit dus niet de beste keuze. Beter kies je voor een bed dat een houten of metalen frame heeft.

Kies de juiste vloer

Een tapijt biedt een fijne ondergrond voor je kind om op te spelen, maar het is een broedplaats voor huisstofmijten. Het beste kies je daarom voor een gladde vloer die geen kieren of naden heeft. Deze vloeren zijn eenvoudig schoon te maken en minder aantrekkelijk voor huisstofmijten.

Doe vloerkleden en andere kleedjes de deur uit

Een vloerkleed staat hartstikke leuk in de kinderkamer, maar het is een van de favoriete plekjes van huisstofmijten om te leven. Om de populatie van deze beestjes terug te dringen, moeten vloerkleden dus de kinderkamer uit. Ook vachtjes, huiden en stoffen kussens verwijder je het beste uit de kamer.

Kies voor rolgordijnen

Rolgordijnen zijn de beste keuze wat betreft raambekleding. Kies je voor lamellen? Zorg er dan voor dat je deze regelmatig afstoft. Huisstofmijten voelen zich prima thuis in stoffen gordijnen. Daarom is deze raambekleding minder geschikt. Wil je toch graag gordijnen in de kinderkamer? Kies dan voor een type dat op een hoge temperatuur gewassen mag worden.

Schaf een luchtontvochtiger of luchtzuiveraar aan

Een luchtontvochtiger in de kinderkamer helpt je om de luchtvochtigheid laag te houden. Op deze manier zullen er minder vochtige plekjes op de kamer zijn waar huisstofmijten zich anders graag zouden voortplanten. Een luchtzuiveraar is ook een goede investering. Er zijn echter maar weinig modellen die huisstofmijtontlasting uit de lucht kunnen filteren. Kies voor een luchtzuiveraar waarvan de gebruiksaanwijzing aangeeft dat het apparaat biologische contaminanten uit de lucht verwijdert. Vergeet niet regelmatig het filter van de luchtzuiveraar te reinigen om zo te blijven genieten van een schone lucht.

Schaf het juiste beddengoed aan

Kies voor beddengoed in de kinderkamer dat op minimaal 60 graden gewassen kan worden. Er zijn ook speciale huisstofmijtdichte overtrekken en kussenslopen te koop die helpen om de populatie huisstofmijten terug te dringen.

Verminder het aantal knuffels in bed

Huisstofmijten houden van knuffels, vooral de pluizige varianten. Laat je kind om deze reden niet met meer dan drie knuffels naar bed gaan. Ruim de rest van de knuffels op in een afsluitbare box.

Belangrijke maatregelen in de bestrijding tegen huisstofmijten

De juiste inrichting van de kinderkamer is belangrijk, maar het bestrijden van huisstofmijten zal alleen lukken als je daarnaast ook de noodzakelijke maatregelen neemt.

Was alles regelmatig

Huisstofmijten overleven een temperatuur boven de 60 graden niet. Daarom is het belangrijk om beddengoed te hebben dat op deze temperatuur gewassen mag worden. Was het in ieder geval iedere zes weken op deze temperatuur om huisstofmijten te doden. Daarnaast was je het beddengoed wekelijks op een lagere temperatuur. Ook knuffels en eventuele gordijnen was je het beste om de zes weken op 60 graden.

Maak het bed niet op

Je kind zal deze tip ongetwijfeld geweldig vinden. Wanneer hij zijn bed niet opmaakt, maar juist opengeslagen laat liggen, wordt het bed een minder fijne woonplaats voor huisstofmijten. Het matras lucht en het beddengoed wordt minder vochtig. Je kunt je kind leren om het beddengoed netjes open te slaan aan het voeteneind, zodat het bed er overdag toch ordelijk bij ligt.

Stofzuig regelmatig

Hoe vaker je stofzuigt, hoe minder haar en huidschilfers in de kamer achterblijven waar huisstofmijten zich mee voeden. Stofzuig daarom minimaal een keer per week het hele huis.

Hou kleding netjes opgeborgen

Hou stof uit de schone kleding van je kind door de kleding op te bergen in een afsluitbare kledingkast. Help je kind ook om zijn kamer goed opgeruimd te houden. Kleding op de vloer of over de stoelleuning vangt sneller stof en trekt huisstofmijten aan.

Laat je kind na school douchen

Als je kind buiten heeft gespeeld of naar school is gegaan, kan hij vuiligheid, stof en huisstofmijten mee naar huis nemen. Laat hem daarom na schooltijd douchen en vuile kleding in de wasmand doen. Zo blijven zijn kamer en zijn bed langer schoon.

Pak ook de rest van het huis aan

Bovenstaande maatregelen en tips werken optimaal wanneer je ze ook toepast op de rest van het huis. Wanneer je in het hele huis tapijt en vloerkleden verbant, voorkom je dat huisstofmijten zich van de ene kamer naar de andere verplaatsen. Pas ook op met stoffen meubels. Huisstofmijten voelen zich namelijk erg thuis op de bank of een fauteuil. Daarom kies je beter voor leren meubels of voor stoffen meubels waarvan de hoezen op minimaal 60 graden kunnen worden gewassen.

Neem daarnaast de badkamer onder de loep. Badmatten en handdoeken zijn een geweldige broedplaats voor huisstofmijten, omdat de badkamer vaak warm en vochtig is. Was dit textiel daarom regelmatig op 60 graden.

Een betere nachtrust voor je kind

Door de juiste medicijnen te gebruiken, de juiste kinderkamerinrichting te kiezen en de juiste maatregelen toe te passen, zal je kind minder last hebben van zijn huisstofmijtallergie. Zo slaapt hij beter en heeft hij overdag meer energie om te leren en te spelen. Daar wordt niet alleen je kind, maar ook jij als ouder vrolijk van!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!