Wat is de ideale temperatuur voor de babykamer?
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Waarom mag de kamer niet te warm zijn?
Een te warme kinderkamer is niet prettig voor je baby. Hij zal gaan zweten en zich ongemakkelijk voelen. Bovendien kan een te warme omgevingstemperatuur de kans op wiegendood vergroten.
Hoe controleer je of je baby het te warm heeft?
Vooral als het warm is in de slaapkamer is het goed om regelmatig te controleren hoe je baby zich voelt. Dit voel je het beste aan zijn nek. Als deze lauw is, heeft hij het waarschijnlijk niet te warm. Voelt zijn nek klammig aan en zweet je baby? Dan is dit een teken dat hij het wel te warm heeft. In dit geval verwijder je een kledingstuk of koel je je baby op een andere wijze af. Twijfel je of je baby het behaaglijk heeft? Voel dan aan zijn voeten. Deze horen lauw te zijn.
Wat als het te warm is?
Als je uitgerekend bent in de lente of de zomer is de kans groot dat je de temperatuur van de babykamer niet altijd onder de 20 graden kunt houden. Maak je niet overmatig bezorgd. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen om je kindje toch comfortabel te houden tijdens deze warme nachten.
Kleding en beddengoed
Overweeg eerst de kleding en het beddengoed. Beddengoed moet zeer ademend zijn, vooral wanneer het warm is. Katoen is een goede optie. Kies niet voor synthetische materialen, want deze zijn minder ventilerend, waardoor je kindje zich plakkerig kan voelen. Kies nooit voor waterdichte materialen.
Als het warm is in de kinderkamer kan je kindje prima in zijn luier en rompertje slapen. Zijn de temperaturen binnen gestegen naar 23 graden of hoger? Dan kun je het rompertje ook weglaten.
Hoe de babykamer afkoelen?
Het belangrijkste is dat je de kamer zo koel mogelijk houdt. Dit doe je door ’s morgens vroeg de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Je doet dit het beste wanneer je baby in de woonkamer ergens buiten de tocht ligt. Laat overdag de deuren binnen open, maar sluit de ramen wanneer de temperatuur buiten hoog is. Hou overdag de raambekleding gesloten om de zon buiten te houden. Heb je zonwering buiten? Hou die dan ook gesloten. ’s Nachts kun je deze juist weer het beste zoveel mogelijk openzetten.
Het is ook mogelijk om airconditioning te gebruiken. Zet deze echter niet te koud. Je kindje zal grote temperatuurschommelingen niet als prettig ervaren. Richt de airco ook niet op het wiegje. Maak je je zorgen over het gebruiken van de airco in de babykamer? Gebruik de airco dan alleen om de ruimte af te koelen en zet het uit zodra je je baby in zijn wiegje legt.
Is de binnentemperatuur extreem hoog? Verhoog dan het toezicht. Neem regelmatig een kijkje bij je kleine.
Wat als het te koud is?
Een kinderkamer is niet snel te koud. Is dit toch het geval? Dan kun je de kachel aanzetten. Zet het wiegje echter niet te dicht bij de kachel. Om te voorkomen dat de lucht in de ruimte te droog wordt, plaats je het beste een luchtbevochtiger in de kamer. Er zijn speciale luchtbevochtigers beschikbaar die op koud water werken. Op deze manier kan je kindje zich niet aan de stoom bezeren.
Mutsje op of niet?
Als het koud is, kun je je afvragen of je je baby het beste met een mutsje op laat slapen. Een mutsje helpt je baby om warm te blijven, omdat veel warmte via het hoofd verloren gaat. Toch is slapen met een mutje niet nodig en het wordt zelfs afgeraden. Met een bedekt hoofdje kan je kindje zijn warmte niet goed kwijt, waardoor hij het snel te warm zal krijgen. Ook zou het mutsje van zijn hoofd kunnen glijden en zijn gezicht kunnen bedekken. Een mutsje is daarom enkel geschikt wanneer jij er bent om toezicht te houden, bijvoorbeeld overdag, tijdens een koude autorit of buiten.
Warme babykamer? Onthoud deze tips:
Ervoor zorgen dat je baby het niet te warm heeft ‘s nachts is erg belangrijk. Zo kun je warmtestuwing voorkomen en de nare gevolgen die dit met zich meebrengt. Hoewel zeer warme zomernachten het soms onmogelijk maken om de kinderkamer tussen de 16 en 18 graden te houden, kun je je baby zo koel mogelijk houden door het juiste beddengoed te kiezen, hem minder of geen kleding aan te trekken en eventueel door gebruik te maken van airconditioning. Het blijft bovendien belangrijk je kindje goed in de gaten te houden wanneer het warm is.