Inbakeren van je baby – alles wat je wilt weten

Inbakeren van je baby – alles wat je wilt weten
Inbakeren van baby’s werd vroeger veel gedaan en het is nu weer populair geworden. Hoewel het voordelen heeft, moet het op de juiste manier gebeuren. Anders brengt het risico’s met zich mee. Denk jij erover je baby in te bakeren? In dit blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Inhoudsopgave

Waarom je baby inbakeren?

Heb je een huilbaby, een baby die erg onrustig slaapt of een baby die niet gemakkelijk in slaap komt? Dan denk je er misschien over na je kindje in te bakeren. Met behulp van deze methode worden de armpjes van je kindje tegen zijn lichaam aan gefixeerd. Hierdoor wordt hij rustig en kan hij zichzelf niet wakker maken met maaiende armpjes. Je baby slaapt sneller in en slaapt bovendien langer door.

Wanneer je baby inbakeren?

Begin niet direct na de geboorte met inbakeren. Het is belangrijk dat je eerst je zoontje of dochtertje goed leert kennen. Welke signalen laat je kindje bijvoorbeeld zien wanneer hij moe is, honger heeft, pijn heeft of het warm of koud heeft? Baker je kindje het liefst pas in wanneer hij een tot drie weken oud is en je zijn signalen kent.

Het is tevens belangrijk het inbakeren weer op tijd af te bouwen. Hier komen we later in dit blog op terug.

Baby inbakeren met warm weer

In de zomer moet je oppassen dat het niet te warm is om je kindje in te bakeren. Bedenk dat de doek van het inbakeren als een kledinglaagje geldt. Wikkel je je baby normaal gesproken in, terwijl hij een katoenen rompertje draagt? Je kunt er dan met warm weer voor kiezen je kleintje bloot in te bakeren. Je kunt er ook voor kiezen het inbakeren af te bouwen met warm weer.

Wanneer je baby niet inbakeren?

Denk je erover na je kindje in te bakeren? Overleg altijd eerst met een arts of deskundige. Zij kunnen je vertellen of inbakeren geschikt is voor jouw baby en welke methode je het best gebruikt.

Er zijn een aantal situaties waarin je je baby absoluut niet wilt inbakeren. Zo wil je je baby niet inwikkelen wanneer hij koorts heeft. Wacht ook minimaal 24 uur met inbakeren nadat je kindje een vaccinatie heeft gekregen. Heeft je baby last van reflux? Heeft hij het benauwd of zijn er problemen met de heupontwikkeling? Ook dan moet je hem niet inbakeren.

Hoe kun je veilig inbakeren?

Traditioneel inbakeren met twee doeken

Traditioneel inbakeren gebeurt altijd met twee doeken. De grootste doek wordt als eerst neergelegd, waarbij de punten noord, oost, zuid en west wijzen. Punt noord wordt vervolgens naar het midden gevouwen.

Nu wordt de tweede doek op het midden van de eerste doek neergelegd. De punten wijzen noordoost, zuidoost, zuidwest en noordwest. De bovenste twee punten liggen op de lijnen van de onderste doek. De onderste twee punten steken iets over de eerste doek uit.

Nu leg je de baby neer op de doeken. Belangrijk is dat zijn hoofdje niet bedekt wordt. Zorg er dus voor dat zijn schouders op de vouw van de onderste doek komen te liggen.

Gebruik de bovenste doek om de armpjes te fixeren. Vouw de rechterzijde over de rechterarm en het lichaam van je baby heen en stop het in aan zijn linkerzijde. Het linkerarmpje blijft dus nog vrij. Gebruik nu de linkerkant van de doek om de linkerarm te fixeren en stop het in aan de rechterzijde van je baby.

Ga verder met het inbakeren met behulp van de eerste, grote doek. Vouw de doek door de punt rechts van het hoofdje van de baby samen met punt oost in een rechthoek om te vouwen. Zo bedekt de doek de rechterschouder van je kindje. Vervolgens vouw je de doek met punt oost over het lichaam van je baby heen en stop je het in aan zijn linkerzijde. Herhaal deze stap met punt west.

Je kindje is nu ingebakerd. Je kunt de doek vastpinnen met twee veiligheidsspeldjes op zijn linkerschouder. Aan de onderzijde kun je de doek vastknopen met een koord. Zorg er wel voor dat je kind zijn beentjes volledig kan strekken en de kikkerhouding kan aannemen.

Stappen traditioneel inbakeren met twee doeken

Baby inbakeren met hydrofiele doek

Sommigen kiezen ervoor hun baby met een hydrofiele doek in te bakeren. In dit geval gebruiken ze één doek. Ook hierbij wordt de doek zo neergelegd dat de punten noord, oost, zuid en west wijzen. Punt noord wordt naar het midden gebouwen. Leg je kindje zo neer dat zijn schouders op de vouwrand komen te liggen.

Punt oost wordt over de rechterarm en het lichaam van je baby gevouwen en aan zijn linkerzijde ingestopt. Het linkerarmpje blijft nog vrij. Punt zuid wordt gevouwen richting de vouwrand die zich links van de schouder van je baby bevindt. Hier wordt het ingestopt. Vouw vervolgens punt west over de linkerarm en het lichaam van je baby en stop het in aan de rechterkant.

baby inbakeren met hydrofiele doek stappen

Wanneer moet je inbakeren afbouwen?

Het inbakeren van je baby moet je afbouwen zodra je kindje pogingen doet om zich op zijn buik te draaien.

Bij traditioneel inbakeren is het belangrijk het inbakeren af te bouwen wanneer je kindje vier maanden oud is. Wanneer je baby zes maanden is, moet het inbakeren volledig afgebouwd zijn. Sommige kindjes proberen zich al eerder om te rollen. Zie je dat je baby zich op zijn buik probeert te rollen door zijn beentjes in de lucht te steken en een draaibeweging te maken? Stop dan met inbakeren.

Gebruik je inbakerslaapzakjes? Deze moeten vaak al met drie maanden worden afgebouwd. Lees voor meer informatie altijd goed de gebruiksaanwijzingen door van de specifieke inbakerslaapzak.

Tot slot

Wil je je baby inbakeren? Overleg dan altijd eerst met een deskundige. Hij of zij kan je helpen bepalen of inbakeren geschikt is voor je kindje, welk product je het beste kiest en hoe je veilig kunt inbakeren.

Zorg er altijd voor dat het hoofd van je kindje vrij blijft, dat zijn armpjes gefixeerd zijn en dat zijn beentjes de kikkerhouding kunnen aannemen. Zo baker jij je kindje op een veilige manier in en geniet hij van een goede nachtrust!

Bekijk onderstaande video van de Consumentenbond voor meer informatie.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!