Waarom wordt mijn kind zo vroeg wakker?
Er zijn verschillende redenen waarom kinderen vroeg wakker worden. Wordt je kind normaal gesproken niet zo vroeg wakker, maar staat hij plots wel vroeg voor je bed? Dan kan het zijn dat hij zich niet lekker voelt. Buikpijn, koorts, griep of een oorontsteking kunnen ervoor zorgen dat je kind vroeg wakker is geworden en niet goed slaapt. Weet je zeker dat je kind niet ziek is? Dan zijn er andere zaken die hem vroeg uit bed halen.
Jonge kinderen zijn van nature ochtendmensjes. Ze zijn waarschijnlijk veel eerder uitgeslapen dan jij. Sommige kinderen staan extreem vroeg op, zoals vijf uur of zelfs al eerder. Hoe kan dit? Een mogelijkheid is dat de slaapbehoefte van je kind veranderd is. Hij vervult zijn slaapbehoefte vroeg in de ochtend of zelfs al ‘s nachts, omdat je hem erg vroeg in bed legt. Andere kinderen hebben al op zeer jonge leeftijd geen behoefte meer aan een middagdutje. Laat je ze toch ‘s middags slapen? Dan zullen ze ‘s morgens vroeg voor je bed staan.
Bedenk dat de slaapbehoefte van kinderen niet alleen per leeftijd, maar ook per individu verschilt. Misschien werkte het slaapschema dat je aanhoudt bij je eerste kind, maar heeft je tweede of derde kind meer of minder slaap nodig.
Hoewel een vroege bedtijd vroeg opstaan tot gevolg kan hebben, is het belangrijk om je kind niet te laat naar bed te brengen. Een oververmoeid kind zal korter slapen, niet langer. Het te laat naar bed brengen van je kind kan dus een andere reden zijn waarom je kind al zeer vroeg wakker is.
Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je kindje slecht slaapt, is een te koude of een te warme kinderkamer. Het kan ook zijn dat je kindje toe is aan een kinderkussen. Dit is meestal met een jaar of twee het geval.
Tips om je kind langer te laten slapen
1. Check de hoeveelheid slaap van je kind
Zoals gezegd, is het mogelijk dat je kind vroeg opstaat, omdat zijn slaapbehoefte al vervuld is. Sommige kinderen hebben op een leeftijd van 1,5 jaar al geen behoefte meer aan een middagdutje. Merk je dat je kind eigenlijk niet meer wilt slapen tussen de middag en ‘s avonds ook moeilijk in slaap komt? Probeer het middagdutje dan een week over te slaan en kijk hoe dat gaat. Slaapt je kind niet meer tussen de middag, maar lijkt hij toch uitgerust te zijn zeer vroeg in de ochtend? Leg hem ‘s avonds een halfuur later in bed voor een week en kijk welk effect dit heeft.
2. Voorkom dat je kind oververmoeid is
Hoewel je kunt proberen je kind iets later naar bed te brengen, wil je voorkomen dat je je kind te laat laat slapen. Een kind dat laat slaapt, slaapt niet automatisch langer uit. Vaak is het omgekeerde waar. Oververmoeide kinderen worden ‘s morgens juist vroeg wakker. Heb je het gevoel dat je kind misschien te laat naar bed gaat? Probeer de bedtijd dan iedere week met een halfuurtje te vervroegen en kijk welk resultaat dit geeft.
3. Maak afspraken met je kind
Als je kind twee jaar of ouder is, is hij oud genoeg om afspraken mee te maken. Zet een slaaptrainer of een wekker naast zijn bed. Vertel hem dat hij papa en mama wakker mag maken wanneer de wekker geluid maakt of het lichtje aangaat. Stel de wekker eerst vroeg in, rond de tijd dat je kindje je normaal gesproken wakker maakt. Schuif dit tijdstip elke dag vijf minuten op. Op deze manier kun je binnen een week een halfuur langer uitslapen! Vergeet niet om je kind te prijzen wanneer hij zich aan de afspraak houdt. Het is immers niet eenvoudig voor een jong kind om in bed te blijven liggen wanneer hij het liefst jou wakker komt maken.
4. Hou consequent vast aan een routine
Op vrijdagavond blijf je zelf wellicht wat langer op. Om deze reden laat je je kind misschien ook langer opblijven. Morgen is het immers weekend. Wees echter consequent met de bedtijd van je kind. Wanneer hij op een vaste tijd naar bed gaat, zal hij waarschijnlijk ook op een vaste tijd wakker worden. Maak de bedtijd ontspannend door een goede bedtijdroutine aan te houden. Deze rituelen kalmeren je kindje, waardoor hij makkelijker vroeg in slaap valt.
5. Leg je kindje in bed wanneer hij nog wakker is
Het kan verleidelijk zijn om je kind in bed te leggen wanneer hij al slaapt of bijna in slaap valt. Probeer je kind echter in bed te leggen wanneer hij kalm, maar nog wel wakker is. Op deze manier leert je kindje om te gaan slapen. Als je je kindje in bed legt wanneer hij al slaapt of bijna slaapt, leert hij niet dat hij door rustig te blijven liggen in slaap kan vallen en zal hij wanneer hij wakker wordt liever iets anders gaan doen. Wanneer hij het in slaap vallen onder de knie krijgt, is het eenvoudiger voor hem om deze vaardigheid ‘s nachts of ‘s morgens vroeg toe te passen wanneer hij wakker wordt.
6. Zorg ervoor dat de kinderkamer goed verduisterd is
Wanneer je kinderkamer niet goed verduisterd is, is de kans groter dat je kind ‘s nachts of ‘s morgens vroeg wakker wordt. Gebruik rolgordijnen of verduisterende gordijnen om het licht van buitenverlichting en straatlantaarns te blokkeren.
7. Beloon je kind niet voor het vroeg wakker worden
Als je kind vroeg wakker wordt en jij je eigenlijk liever nog een keertje omdraait, wil je je kind misschien voor het gemak voor de tv zetten, een game op je telefoon laten spelen of hem bij je in bed laten kruipen. Op deze manier beloon je je kind voor het vroeg wakker worden. Het wordt dan erg lastig om hem te leren dat hij in zijn bed moet blijven wanneer hij vroeg uitgerust is. Het is daarom beter om je kind te vertellen dat het nog nacht is en dat hij terug naar bed moet tot de wekker afgaat of tot je hem komt halen.
Geduld en doorzettingsvermogen
De meeste kinderen zijn van nature vroeg in de ochtend al uitgerust. Ze helpen om wat langer in bed te blijven liggen, vraagt om geduld en doorzettingsvermogen. Toch is het belangrijk, want het helpt je kind zelfbeheersing te krijgen. Bovendien kun jij, wanneer je kind het in bed blijven liggen onder de knie heeft, eindelijk wat langer blijven liggen in het weekend. Je kind deze waardevolle les leren, is dus zeker de moeite waard!