Kinderbed aanschaffen – waar let je op?

Kleintjes worden groot. En wanneer je kind groot wordt, wordt het ledikantje al snel te klein. Tijd dus, om op zoek te gaan naar een kinderbed. Of misschien is je kind zijn eerste kinderbed ontgroeid en ben je op zoek naar een ruimer bed? Het juiste bed kiezen, is niet altijd even eenvoudig. Welk model perfect is, is afhankelijk van je kind en van de grootte van zijn of haar kamer. Voel je je een beetje overweldigd? Geen zorgen. Wij zetten de verschillende soorten kinderbedden voor je op een rijtje en geven je alle tips en tricks die je nodig hebt om een geweldig bed aan te schaffen voor je zoontje of dochtertje.

Inhoudsopgave

Welk soort kinderbed kiezen?

Wanneer je op zoek gaat naar een kinderbed zul je deze bedden ongetwijfeld vaak voorbij zien komen:

 • Het stapelbed
 • De hoogslaper
 • De halfhoogslaper
 • Het peuterbed
 • Het tienerbed

We laten ze hier een voor een de revue passeren:

Het stapelbed

Het stapelbed is een geweldige aankoop wanneer twee kinderen een kamer delen of wanneer je zoontje of dochtertje met hoge regelmaat vriendjes heeft die blijven slapen. Een stapelbed neemt veel minder vloerruimte in dan twee bedden naast elkaar en de bedden zijn in heel leuke uitvoeringen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerautobed! Het stapelbed is geschikter voor iets grotere kinderen. Ze moeten namelijk wel makkelijk zelf in en uit het bed kunnen klimmen.

De hoogslaper

De hoogslaper is een geweldige aanvulling op de kleine kamer. Onder het bed is vaak ruimte voor een bureautje, een bank of een speelhut. Met dit bed bied je je kindje dus extra speelruimte. Ook de hoogslaper is meer geschikt voor kinderen die oud genoeg zijn om zelf veilig in en uit het bed te kunnen klimmen.

De halfhoogslaper

De halfhoogslaper is hoger dan een normaal bed, maar lager dan een hoogslaper. Er is meestal geen speelruimte onder het bed, maar er is vaak wel veel opbergruimte. Zo heeft de kinderkamer wellicht een kast minder nodig en zorgt de halfhoogslaper indirect toch voor extra speelruimte. De halfhoogslaper is makkelijker om in te klimmen, omdat het lager is dan een normale hoogslaper. Als je kind dus nog niet groot genoeg is voor een hoogslaper is dit bed het beste alternatief.

Het peuterbed

Het peuterbed wordt ook wel juniorbed genoemd. Vaak is deze 70 centimeter breed en 140 of 150 centimeter lang. De bedden zijn in leuke uitvoeringen verkrijgbaar.

Het tienerbed

Het tienerbed is in de regel 90 bij 200 centimeter. Het is dus een gewoon eenpersoonsbed. Vaak heeft het wel leuke extra eigenschappen, zoals een oplaadstation.

Veiligheid van het kinderbed

Belangrijk is dat het kinderbed veilig is. Hoe bepaal je dat? Er zijn een aantal dingen die je wilt overwegen.

Het materiaal

Er zijn kinderbedden beschikbaar in veel verschillende materialen. Wanneer je een bed kiest, ga dan voor een product met een materiaal dat niet snel beschadigt en dat stevig is. Indien het bed geverfd is, mag de verf niet loslaten. Met houten bedden is het belangrijk dat het hout goed bewerkt is, zodat je kind geen splinters kan krijgen.

De hoogte

Stapelbedden en hoogslapers zijn in principe veilig. Ze hebben hekjes, zodat je kind niet uit bed kan rollen. Wel is het belangrijk dat je kind oud genoeg is om veilig in en uit het bed te kunnen klimmen. Vaak kunnen ze dit wel wanneer ze vijf of zes jaar oud zijn, maar als ouder zijnde kun jij het beste inschatten wanneer je kind klaar is voor een hoog bed. Hij of zij moet hier sterk genoeg voor zijn en over voldoende motoriek beschikken.

Wel of geen valhekje?

Als je op zoek bent naar een bed voor je kleine die net het ledikant is ontgroeid, is het goed om te overwegen of je kind wellicht een valhekje nodig heeft. De meeste peuterbedden hebben dit. Wil je geen peuterbed kopen, maar direct voor een tienerbed gaan? Deze hebben geen valhekje. Je kunt wel voor extra veiligheid een extra matras naast het bed leggen. Mocht je kindje uit bed rollen, dan rolt het op het tweede matras en niet op de grond.

Peuterbed of tienerbed?

Is je kleine zijn of haar ledikant ontgroeid en ben je op zoek naar het eerste kinderbedje voor je zoontje of dochtertje? Je kunt voor een peuterbed gaan, maar het is ook mogelijk direct over te stappen op een tienerbed.

Het peuterbed is kleiner en heeft een valhekje. Het geeft je kind een geborgen gevoel, waardoor de overstap van een ledikant naar een bed kleiner is.

Het tienerbed heeft het formaat van een eenpersoonsbed en gaat dus langer mee dan een peuterbed. Dit bespaart je op de lange termijn wat geld en het is duurzamer.

Hoe kies je het allerleukste bed?

Ga voor een bed dat meer is dan een slaapplek

Uiteraard is een bed op de eerste plaats een slaapplek. Het kan echter een multifunctioneel meubelstuk worden wanneer je voor een kinderbed gaat in de vorm van een tipi, een huisje, een racewagen, een kasteel of een boot. Het prikkelt de fantasie van je kind om zelf spelletjes en verhalen te bedenken. Aan zo’n bed kan je zoontje of dochtertje uren speelplezier beleven.

Kies samen met je kind een bed uit

Wat jij heel mooi vindt, vindt je kind misschien wel helemaal niets. Om er zeker van te zijn dat je zoontje of dochtertje zijn kinderbed mooi vindt, kies je het bed het beste samen uit. Dit is niet alleen praktisch, maar ook hartstikke gezellig!

Maak van het bed een fijne slaapplek

Hoe maak je van een bed een fijne slaapplek? Belangrijk is dat je een ademend, vochtregulerend matras koopt dat je kind de juiste ondersteuning biedt. Koop daarnaast een kinderkussen dat past bij zijn of haar slaaphouding en leeftijd.

Ook heel belangrijk: kies mooi beddengoed! Zelfs een heel simpel bed kan er prachtig uitzien met beddengoed dat bij de kamer past.

Wil je je kindje een gevoel van extra geborgenheid geven? Sommige kinderen vinden het fijn om gordijntjes aan hun bed te hebben of onder een klamboe te slapen. Deze laatste optie kan in de zomer ook veel muggenbeten voorkomen.

De beste tips voor het kopen van het perfecte kinderbed

We zetten nog even de allerbeste tips ter samenvatting voor je op een rij die je kunnen helpen het beste kinderbed te kiezen:

 • Ruimte besparen? Ga voor een halfhoogslaper, hoogslaper of stapelbed.
 • Overweeg de leeftijd van je kind wanneer je erover denkt een stapelbed of hoogslaper te kopen.
 • Ga voor een bed dat van duurzaam materiaal is gemaakt dat sterk en veilig is.
 • Kies samen met je kind een bed uit, zodat je zeker weet dat hij of zij het mooi vindt.
 • Wil je een bed met een valhekje? Ga voor een kinderbed.
 • Moet het bed lang meegaan? Kies dan voor een tienerbed in plaats van een peuterbed.
 • Ga voor een kinderbed dat ook als speelhuis, piratenboot of race-auto kan dienen om de fantasie van je kind te prikkelen.
 • Ook een simpel bed kan worden opgeleukt, bijvoorbeeld met een klamboe, lichtjes of gordijntjes.

We wensen je veel succes met je zoektocht naar het perfecte kinderbed voor jouw zoon of dochter.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!