Met deze methodes help je je kind van bedplassen af

Als je kind in bed plast, is dit vervelend voor zowel jou als je kind. Je kind ervaart misschien schaamte, durft niet uit logeren en voelt zich onzeker. Het bedplassen wil je dus zo snel mogelijk verhelpen. Zo voelt je kind zich gelukkiger en genieten jullie beiden van een betere nachtrust. Wat zijn de oorzaken van bedplassen en welke methodes kun je gebruiken om je kind te helpen om met bedplassen te stoppen? Beddies vertelt je meer.

Inhoudsopgave

Wat is bedplassen?

Een baby of peuter plast regelmatig in bed. Toch valt dit niet onder de definitie bedplassen. Jonge kinderen van 2 of 3 jaar zijn overdag vaak zindelijk. Het is echter heel normaal dat ze ‘s nachts nog een luier nodig hebben. Vaak zijn kinderen van 3 of 4 jaar oud ‘s nachts ook zindelijk. Als je kind 5 jaar of ouder is en nog regelmatig in bed plast, dan wordt er gesproken van bedplassen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair bedplassen. Bij primair bedplassen is je kind ‘s nachts nooit zindelijk geweest. Van jongs af aan plast je kind dus al in bed. Bij secundair bedplassen is je kind een tijdlang ‘s nachts zindelijk geweest, maar is hij daarna begonnen met bedplassen.

Bedplassen komt veel voor

Is je kind 5 jaar of ouder en plast hij in bed? Dan maak je je hier misschien zorgen om. Maak je echter niet té veel zorgen. Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om je kind van het bedplassen af te helpen. Bedplassen komt trouwens vrij veel voor. Hieronder zetten we een aantal van de statistieken voor je op een rij.*

  •  1 op de 10 7-jarigen heeft last van bedplassen.
  •  Van de 10-jarigen plast 1 op de 20 soms in bed.
  • Ook bij volwassenen komt bedplassen voor. 1 op de 100 heeft hier last van.
  • Jongens hebben vaker last van bedplassen dan meisjes.
  • Wanneer de ouders vroeger problemen hebben gehad met bedplassen, is de kans groter dat het kind bedplast.

De mogelijke oorzaken van bedplassen

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen is de oorzaak medisch of psychisch. Hulp van een arts of therapeut kan dan helpen om het bedplassen aan te pakken. Heb je geprobeerd om het bedplassen van je kind te verhelpen, maar heeft dit geen succes gehad? Dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

Wanneer de blaas vol is, krijgen de hersenen een signaal hiervan en word je wakker. Sommige kinderen voelen dit ‘s nachts nog niet goed aan. Met een beetje oefenen kan je kind leren zich bewust te worden van de aandrang om te plassen en zal het bedplassen minder vaak voorkomen en uiteindelijk helemaal stoppen.

In sommige gevallen speelt een erfelijke factor mee. Kinderen van een ouder die bedplaste, hebben een hogere kans om ook te bedplassen. Als beide ouders problemen hebben gehad met bedplassen, ligt deze kans nog hoger.

Als je kind last heeft van obstipatie kunnen de volle darmen op de blaas drukken, waardoor je kind in bed plast.

Emotionele factoren spelen soms ook mee. Maakt je kind iets stressvols mee? Wordt hij bijvoorbeeld gepest of liggen jij en je partner in een scheiding? Dit kan ervoor zorgen dat je kind begint met bedplassen. Ook spannende dingen waar je kind misschien met vol verwachting naar uitkijkt, kunnen voor bedplassen zorgen. Zo is je kleine misschien een beetje zenuwachtig als er een broertje of zusje op komst is.

Methodes om bedplassen te verhelpen

Maak je kind preventief wakker

Met deze methode maak je je kind ‘s nachts wakker om hem te laten plassen voordat hij in bed plast. Je kunt dit bijvoorbeeld doen wanneer je zelf naar bed gaat. Komt hij de nacht droog door? Hou deze methode dan aan voor een paar weken. Vaak zal je kind hierna ook zonder dat je hem wakker maakt niet meer bedplassen.

Gebruik een kalender

Je kunt enkel de kalendermethode gebruiken, maar je kunt het ook gebruiken wanneer je je kind preventief wakker maakt. Maak samen met je kind een kalender met vakjes of koop een kalender die hij mooi vindt. Hang het vervolgens in zijn kamer. Op de dagen dat je kind niet in bed plast, geef je hem een sticker die hij op het vakje van die dag mag plakken. Op de dagen dat hij wel in bed plast, blijft het vakje leeg. De kalendermethode is een mooie manier om je kind met behulp van belonen het bedplassen af te leren. Tegelijkertijd hou je eenvoudig bij of het bedplassen vermindert.

De plaswekker

Met een plaswekker schakel je moderne technologie in. Dit product bestaat uit een wekker en speciale broekjes met een vochtsensor. Bij de eerste druppel urine die in het broekje komt, geeft de sensor een signaal door aan de wekker. De wekker gaat af en je kind wordt wakker. Tijdens het wakker worden, sluit door een reflex de sluitspier van de blaas. Hierdoor heeft je kind de tijd om naar de wc te gaan. Met behulp van de plaswekker leert je kind het gevoel van een volle blaas te herkennen.

Schakel een deskundige in

Wanneer er een medische oorzaak is voor het bedplassen kan de dokter soms medicijnen voorschrijven. Als je kind bijvoorbeeld een kleine blaas heeft, kan een medicijn helpen dat de blaaswand rekbaarder maakt, waardoor de blaas meer urine kan opslaan.

Gebruik deze tips tegen bedplassen

Je hebt een methode gekozen om je kind te helpen van het bedplassen af te komen. Toch is dit proces niet altijd eenvoudig. Met deze tips vergroot je de kans dat de methode succesvol zal zijn.

Hou vol

Gooi niet te snel de handdoek in de ring. Heb je voor een methode gekozen, maar lijkt het niet direct te werken? Soms moeten zowel jij als je kind even wennen aan de inzet die nodig is. Geef het daarom wat tijd.

Wees positief

Je kind belonen wanneer het goed gaat, is heel belangrijk. Wees ook niet boos of teleurgesteld op de nachten dat het niet goed gaat. Onthoud dat je kind niet expres in bed plast en dat hij jouw support nodig heeft.

Gebruik geen luiers

Het kan verleidelijk zijn om je kind weer in luiers te laten slapen. Het scheelt immers veel was. Luiers lossen het probleem echter niet op. Sterker nog, wanneer je kind in een luier slaapt, zal hij niet voelen dat hij nat is, waardoor hij zich juist minder bewust wordt van het probleem.

Laat je kind met een lege blaas naar bed gaan

Deze tip alleen zal bedplassen niet verhelpen, maar zal in combinatie met een door jou gekozen methode wel effect hebben. Laat je kind dus altijd even plassen voor hij naar bed gaat. Laat hem ‘s avonds ook niet te veel drinken.

Doe het samen

Bedplassen heeft impact op jou, maar vooral ook op je kind. Ondersteun je kind emotioneel en wees positief. Wanneer hij weet dat jullie in hetzelfde team zitten, zal hij vol goede moed proberen om van het bedplassen af te komen. Zie het als een doel waar jullie samen naartoe werken. Zo komt je kind niet enkel sneller van het bedplassen af, maar versterken jullie je band in het proces. Win-win!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!