Mijn kind is bang in het donker, wat nu?

Bang zijn in het donker is heel normaal. Veel kinderen, en ook sommige volwassenen, hebben hier last van. Misschien herinner je je eigen angsten nog wel uit je kindertijd: een monster onder het bed of een wolf op de gang. Is dit wat jouw kind nu ook meemaakt? Dan wil je er alles aan doen om hem hier doorheen te helpen. Wat veroorzaakt angst in het donker bij kinderen en hoe help je je zoon of dochter van deze angst af? Beddies vertelt je meer.

Inhoudsopgave

Waar komt angst in het donker vandaan?

Allereerst is het goed om te weten dat angst in het donker bij je kind niets is om je zorgen over te maken. Het is uiteraard vervelend voor je zoon of dochter, maar bang zijn in het donker is normaal en de meeste kinderen groeien hier vanzelf overheen.

Veel kinderen ontwikkelen angst in het donker wanneer ze een jaar of drie zijn. Deze angst verdwijnt weer wanneer ze rond de acht jaar zijn. In deze levensfase heeft je kind veel fantasie. Hierdoor is het soms moeilijk om wat echt is van verbeelding te onderscheiden. Zo kan een monster van een kinderprogramma zich in de kast verstoppen of een inbreker ongezien onder het bed kruipen. In het donker zie je niet wat er gebeurt en de verbeelding neemt de vrije loop.

Een overactieve fantasie is een van de veel voorkomende oorzaken voor angst in het donker. Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken:

  • Je kind is zeer gevoelig voor prikkels. Na een drukke dag is hij overprikkeld en voelt hij zich sneller angstig.
  • Je kind heeft verlatingsangst of separatie-angst. Kinderen zijn overdag niet vaak alleen, dus ‘s avonds en ‘s nachts alleen in bed in een donkere kamer liggen zonder papa of mama in de buurt is spannend.
  • Je kind heeft een traumatische gebeurtenis ervaren. Er heeft bijvoorbeeld iemand ‘s nachts ingebroken, waardoor je kind nu bang is in het donker.

Hoe snel kinderen van hun angst in het donker afkomen, verschilt per kind. Uiteraard speelt de oorzaak van de angst in het donker ook mee. Is het ontstaan door een traumatische gebeurtenis? Overweeg dan professionele hulp in te schakelen.

Hoe help je je kind van zijn angst af?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kind van zijn angst van het donker af kunt helpen.

Eén manier is door met de fantasie van je kind mee te gaan. Hierbij help je hem niet direct van zijn angst af, maar je maakt hem moediger, zodat hij beter met zijn gevoelens om kan gaan. Hoe doe je dit?

Praat met je kind

Een open gesprek met je kind is belangrijk. Vraag hem waar hij bang voor is. Is hij bijvoorbeeld bang voor monsters? Hoe zien ze eruit? Wat doen ze? Door je kind serieus te nemen, voelt hij zich begrepen. Laat hem weten dat je er voor hem bent en dat je hem gaat helpen om moediger te worden in het donker.

Ga mee in zijn fantasie

Stel, je kind is ervan overtuigd dat er monsters in zijn kamer zitten ‘s nachts. De kans is groot dat hij je niet geloofd wanneer monsters niet bestaan. Voor sommige kinderen helpt het als je meegaat in de fantasie. Knutsel bijvoorbeeld samen een verbodentoegangsbord voor monsters. Verstoppen de monsters zich normaal gesproken in de kledingkast? Doe deze als dit mogelijk is op slot, zodat de monsters er niet uit kunnen.

Geef je kind een stoere knuffel

Een knuffel geeft geborgenheid. Geef hem een grote stoere leeuwenknuffel of een berenknuffel die hem beschermt tegen monsters.

Bovenstaande tips helpen je om je kind moediger te maken. Bij sommige kinderen werkt het echter beter om de angst zelf aan te pakken. Het is in dit geval nog steeds een goed idee om een open gesprek te hebben met je kind over zijn angsten. Een favoriete knuffel in bed is ook een grote hulp. Probeer daarnaast de volgende tips.

Vermijd triggers

Je kind is bang voor iets of iemand in het donker, maar waar komt dat enge figuur vandaan? Vaak is het niet enkel en alleen fantasie die dit figuur gecreëerd heeft. Misschien kijkt je kind overdag tv-programma’s waar monsters in te zien zijn of hij leest stripboeken waar enge slechteriken in spelen. Als je weet waar de angst vandaan komt, is het verstandig ervoor te zorgen dat je kind bepaalde tv-programma’s niet meer kijkt en boekjes niet meer leest tot hij over zijn angst heen is.

Laat het licht aan

Heeft je kind een grote angst voor het donker? Misschien omdat hij veel last heeft van nachtmerries? Dan kan je overwegen om voor een nacht of twee het licht aan te laten. Doe dit echter alleen als de kamer over warm licht beschikt. Blauw, koel licht kan de slaapcyclus van je kind verstoren. Uiteraard is dit een tijdelijke oplossing en je wilt niet dat je kind hieraan went. Overweeg daarom een nachtlampje aan te schaffen.

Zet een nachtlampje naast het bed

Zet een nachtlampje naast het bed, zodat de kamer niet zo donker is. Nachtlampjes zijn in veel leuke varianten beschikbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een walvis of een brandweerwagen. Een vrolijk lampje kan het donker al een stuk minder eng maken. Zet het lampje iedere week iets verder weg van het bed.

Help je kind ontspannen voor het slapen

Is je kind overprikkeld? Dan is het moeilijker om in slaap te komen. Hoe langer hij wakker blijft, hoe langer hij angst ervaart in het donker. Help hem te ontspannen voor hij gaat slapen. Lees hem bijvoorbeeld een verhaaltje voor. Kies voor een vrolijk verhaaltje, zonder monsters, inbrekers, wolven enzovoort.

Creëer een goede routine voor het slapengaan

Een goede routine voor het slapengaan, helpt je kind ontspannen. Hij weet namelijk precies waar hij aan toe is. Hierdoor voelt hij zich rustiger en komt hij makkelijker in slaap. Probeer een opgezette routine daarom zo nauwkeurig mogelijk aan te houden.

Breng samen tijd door in de slaapkamer van je kind

Als je kind alleen ‘s avonds en ‘s nachts in zijn kamer is en dit eng vindt, dan bestaat de kans dat hij op een gegeven moment helemaal niet meer naar zijn kamer wil. Voorkom dat zijn kamer een enge, vervelende plek wordt door er samen tijd door te brengen. Speel er overdag zo nu en dan een spelletje en lees ‘s avonds boekjes voor in de slaapkamer.

Maak het donker leuk

Het donker eng? Helemaal niet! Jij verandert de associatie die je kind met het donker heeft door leuke dingen te ondernemen wanneer het donker is. Plak bijvoorbeeld glow-in-the-darksterretjes op het plafond en tel deze samen voor het slapengaan. Of bouw samen overdag een tent in de slaapkamer en kruip hier ‘s avonds samen in om een boekje te lezen met een zaklampje.

We hopen dat je met de bovenstaande tips je kind kunt helpen het donker minder eng te vinden. Vermindert zijn angst in het donker? Dan helpt dit zowel je kind als jou om te genieten van een goede, welverdiende nachtrust.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!