Mijn kind komt moeilijk in slaap – wat kan ik doen?

Je kind kan niet in slaap komen, wat nu? Het is een fenomeen dat je wellicht bekend voorkomt. Als volwassene is in slaap komen immers ook niet altijd appeltje eitje. En misschien herinner je jezelf nog als kind, smekend om nog een kwartiertje langer op te mogen blijven. Als je kind niet in slaap kan komen, is dit heel normaal. Toch is het fijn, zowel voor je kind als voor jou, als je zoon of dochter wel binnen korte tijd in dromenland belandt. Hoe krijg je dit voor elkaar? Beddies geeft tips.

Inhoudsopgave

Waarom kan mijn kind niet slapen?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom een kind niet goed kan slapen. Sommigen zijn gewoon nog niet moe. Anderen zijn juist oververmoeid en overprikkeld door de drukke dag. Er spoken nog allerlei gedachten door hun hoofd en hun brein is te actief om te gaan slapen. Het kan ook zijn dat je kind zich zorgen maakt. Misschien wordt het gepest op school of is een familielid overleden. Een andere mogelijkheid is dat je kind geteisterd wordt door nachtmerries. Als hij vaak enge dromen heeft, vindt hij het niet fijn om naar bed te gaan of in slaap te vallen. Andere oorzaken zijn angst in het donker, verlatingsangst, separatie-angst of nachtangsten.

Maak er geen probleem van

Als je kind niet kan slapen, is dit uiteraard vervelend voor hem en voor jou als ouder. Het belangrijkste is echter dat je er geen punt van maakt. Je kent het misschien zelf wel: je komt een paar nachten niet goed in slaap en hoe harder je probeert in te slapen, hoe langer je wakker ligt. Na een paar nachten voel je je al gestrest op het moment dat je je bed instapt. ‘Ik zal toch wel niet kunnen slapen’, denk je, en door die stress wordt in slaap komen nog moeilijker.

Hetzelfde kan gebeuren met je kind. Zodra er een patroon ontstaat, wil hij waarschijnlijk niet meer naar bed. Hij weet dat hij toch niet kan slapen en dat hij zich alleen maar gaat vervelen in bed. Als jij je hierdoor zorgen gaat maken en het ziet als een probleem, zal je kind hetzelfde gaan doen. Deze extra druk zal inslapen nog moeilijker maken. Hou het ritueel van naar bed gaan dus lekker luchtig en vertel je kind dat je echt gelooft dat hij heerlijk gaat slapen. Dit kan al een groot verschil maken.

Je kind helpen te slapen? Volg deze tips

Sluit de dag af, letterlijk

Ligt je kind nog eindeloos lang te piekeren wanneer hij ingestopt in bed ligt? Het kan helpen om de dag letterlijk af te sluiten. Gebruik hier bijvoorbeeld twee schoenendozen voor. Een voor ‘daggedachten’ en een voor ‘nachtgedachten’. Laat je kind dingen op een papiertje schrijven waar hij aan denkt voor het slapengaan. Laat hem deze in de ‘dagbox’ stoppen en doe vervolgens de deksel op de doos. Nu is de dag afgesloten. Laat hem vervolgens een papiertje uit de ‘doos voor nachtgedachten’ pakken. Hier kan een mooi slaapliedje op staan of een leuk rijmpje – iets wat hem een fijne gedachte geeft voor hij gaat slapen.

Volg een gezonde levensstijl

Ook bij kinderen heeft de levensstijl invloed op de nachtrust. Gezonde, gevarieerde maaltijden hebben een positieve uitwerking. Vermijd veel suikerinname, voornamelijk ‘s avonds.

Overdag lekker bewegen helpt je kind ook om makkelijker in slaap te vallen. Buitenspelen of een sport beoefenen, is daarom een heel goed idee. Buiten zijn zorgt er bovendien voor dat je kind voldoende daglicht krijgt, waardoor hij ‘s avonds makkelijker inslaapt.

Zorg voor rust in de avond

Overdag lekker bewegen en ‘s avonds rust. Laat je kind tablets, telefoons en andere schermpjes tijdig wegleggen. Spreek bijvoorbeeld af dat hij na het eten geen gadgets mag gebruiken. Ontspannende dingen die je kind zelf of samen met jou kan ondernemen, zijn bijvoorbeeld een boekje lezen of naar muziek luisteren.

Creëer een bedtijdroutine

Een goede bedtijdroutine is heel belangrijk. Het geeft je kind houvast en de associatie van de routine helpt je kind zich mentaal klaar te maken om te gaan slapen. Ieder kind is anders en welke routine voor het ene kind werkt, werkt misschien niet voor de ander. We geven je een paar leuke ideeën die je kunt toevoegen aan de bedtijdroutine om het in slaap vallen van je kind te vergemakkelijken.

Een warme douche

Een warme douche ontspant de spieren en de geest. Als je kind overdag veel bewogen heeft, of gevoelig is voor prikkels, is een warme douche voor het slapengaan wellicht een goed idee. Hierna kan hij direct zijn pyjama induiken en zijn tanden poetsen.

Een verhaaltje of slaapliedje

Naar bed gaan moet iets fijns en ontspannends zijn, voor zowel je kind als jou als ouder. Veel kinderen houden van een slaapliedje of een verhaaltje voor het slapengaan. Uiteraard bepaal jij als ouder zijnde de bedtijdroutine en de bedtijd, maar geef je kind ook een aantal keuzes. Laat hem bijvoorbeeld het verhaaltje kiezen en welke knuffel mee naar bed mag die avond. Zo heeft je kind ook iets in de hand.

Doe een nachtlampje aan

Een nachtlampje is belangrijk, vooral voor kinderen die bang zijn in het donker. Sommige lampjes bieden de mogelijkheid een slaapliedje af te spelen. Als je het lampje aanzet wanneer je een boekje voorleest, kan je kind wennen aan het donker en houdt het licht hem niet wakker. Na het voorlezen stop je je kindje in, speel je een liedje af en wens je hem welterusten.

Tips voor het laten slagen van een bedtijdroutine

Het belangrijke van een bedtijdroutine is dat het je kind een ritme geeft. Het is dus heel belangrijk dat je je aan de routine houdt. Start het altijd om dezelfde tijd, zodat je kind iedere avond om dezelfde tijd naar bed gaat. Laat je kind ook iedere ochtend om dezelfde tijd opstaan.

Je kind kan met smoesjes komen om zijn bedtijd wat te rekken. ‘Nog één glaasje water’, ‘nog één keer plassen’ en ‘nog even dit en dat vertellen’. Probeer dit soort tijdrekkers zoveel mogelijk te voorkomen. Zet een waterflesje naast het bed van je kind, laat hem altijd nog een keer naar de wc gaan voor je hem instopt, ook als hij zegt dat hij niet hoeft, en praat nog even met je kindje na wanneer hij in bed ligt.

Komt je kind vervolgens toch weer zijn bed uit? Geef hem dan geen positieve of negatieve aandacht. Aandacht is namelijk altijd een beloning. Breng hem consequent weer terug naar bed en hou dit vol. Voor je het weet, neemt je kind zijn bedtijd net zo serieus als jij.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!