Mijn kind wil een huisdier op de slaapkamer – wel of niet doen?

Is jouw kind een echte dierenvriend? Dan zal hij je vroeg of laat waarschijnlijk vragen of hij een huisdier op zijn kamer mag. Sommige ouders zien dit absoluut niet zitten en anderen juichen het toe. Is een huisdier op de slaapkamer wel of geen goed idee? En als je je kind toelaat een huisdier op de kamer te hebben, welk diertje is dan het meest geschikt? Beddies vertelt je meer!

Inhoudsopgave

Veiligheid voorop

Overweeg je een huisdier op de kinderkamer van je zoon of dochter te laten? Dan is het belangrijk de veiligheid van zowel je kind als het huisdier in acht te nemen.

Overweeg je bijvoorbeeld een hond aan te schaffen? Bedenk dan dat je hond en kind nooit alleen moet laten. Veel honden houden van kinderen, maar ze hebben ook hun grenzen. Deze geven ze aan met verschillende signalen die jonge kinderen niet zullen begrijpen. De hond zou hierdoor, uit angst of frustratie, naar je kind kunnen grommen of hem zelfs kunnen bezeren. Om deze reden is een hond op de kamer van kinderen geen goed idee. Voor katten geldt in principe hetzelfde. Voor verantwoordelijke tieners kan een hond of kat op de kamer wel een goed idee zijn.

Uiteraard zijn honden en katten wel heel leuke huisdieren voor zowel ouders als kinderen. Wil je kind heel graag een hond of kat? Laat deze huisdieren dan in de woonkamer of bij jou op de kamer slapen.

Kies voor de veiligheid van je kind altijd voor kleinere huisdieren voor op de kamer. Denk hierbij aan konijnen, knaagdieren, reptielen of vissen. De veiligheid van het dier is ook belangrijk. Schat dus goed in of je kind al verantwoordelijk genoeg is om alleen te zijn met een klein diertje. Zelfs kinderen die dol zijn op dieren kunnen hun pluizige vriendjes bezeren door ruig met ze te spelen.

Is je kind verantwoordelijk genoeg voor een huisdier op zijn kamer? Maak dan goede afspraken met hem. Vertel hem onder andere dat hij het diertje moet laten slapen wanneer het slaapt en dat hij niet op het hok mag tikken. Maak ook afspraken over wanneer en hoelang je kind met zijn huisdier mag spelen.

De voordelen van huisdieren op de kamer

Je kind een huisdier geven voor op zijn kamer heeft zeker voordelen te bieden. Zo slapen sommige kinderen beter wanneer ze een diertje dicht bij zich hebben. Ze voelen zich veilig en minder alleen. Het is ook wel heel gezellig, zo’n vriendje op de kamer. Daarnaast leert je kind veel verantwoordelijkheid, omdat hij goed voor zijn kleine vriendje moet zorgen.

De nadelen van huisdieren op de kamer

Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee wilt houden. Sommige huisdieren maken nogal een bende. Als de bak van de kooi niet hoog genoeg is, vind je zaagsel of hooi op de grond. Andere dieren stinken snel. Er zijn daarnaast knaagdiertjes die vooral ‘s nachts actief zijn en dan aardig wat lawaai maken. Dit houdt je kind wakker.

Huisdier kiezen – wat moet je overwegen?

Welk huisdier kies je? Waarschijnlijk heeft je kind al een sterke voorkeur. De verleiding is misschien groot om direct voor het huisdier te gaan waar je kind helemaal verliefd op is, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Huisdieren kunnen geuroverlast geven in de kinderkamer. Het ene dierenverblijf zal je vaker moeten verschonen dan het andere. Vaak hebben de mannetjesdieren een sterkere geur dan de vrouwtjes.

Sommige huisdieren zijn groepsdieren en kun je niet alleen houden. Je hebt er dan minstens twee nodig.

Bedenk hoeveel ruimte in de kinderkamer je wilt opofferen voor het huisdier. Sommige dieren hebben een aardig groot verblijf nodig.

Ga van tevoren na hoe vaak je waarschijnlijk het verblijf van het huisdier moet schoonmaken met het oog op hygiëne. Sommige huisdieren zijn zindelijk te maken, waardoor het verblijf schoonmaken minder werk is.

Is je kind allergisch voor hooi of zaagsel? Kies dan voor vissen of reptielen als huisdier in plaats van knaagdieren of konijnen.

Ga tot slot na hoe oud huisdieren worden. Je kind zal langer genieten van dieren die een hoge levensverwachting hebben. Het betekent echter wel dat je kind langer vastzit aan de verantwoordelijkheid voor het zorgen voor zijn diertje.

Welk dier kies je voor op de kinderkamer?

Honden en katten voor tieners

De meeste tieners die van dieren houden, kunnen heel goed overweg met honden en katten. Wanneer je kind oud genoeg is, overweeg je dus misschien de hond of kat op zijn slaapkamer te laten.

Honden en katten maken in de regel geen lawaai ‘s nachts. Een hond of kat of bed kan wel resulteren in een onrustige nacht, omdat ze soms gaan lopen of steeds gaan verliggen. Bedenk ook dat honden en katten wormen, teken en vlooien kunnen hebben. Daarnaast verliezen de meeste veel haar. Het is dus hygiënischer om ze niet op bed te laten.

Konijnen

Konijnen zijn erg leuke huisdieren voor kinderen. Ze zijn zeer tam te maken en ze houden van knuffelen en spelen. Het karakter verschilt wel per konijn en per ras. Lees je daarom goed in over de verschillende konijnensoorten.

Konijnen zijn geen dieren die ervan houden om alleen te zijn. Geef je kind dus minstens twee konijnen. Bedenk dat twee konijnen een flink hok nodig hebben. Ze nemen dus veel ruimte in.

Konijnen zijn zindelijk te maken. Dit maakt het verschonen van het hok een stuk eenvoudiger. Ook zijn ze ‘s nachts niet actief. Ze zullen je kind dus niet wakker houden.

Cavia’s

Cavia’s zijn heel gezellige en soms ook vocale diertjes. Het zijn groepsdieren, dus geef je kind minstens twee cavia’s. Net als konijnen zijn cavia’s ‘s nachts stil. Het nadeel van deze knaagdiertjes is dat ze niet zindelijk worden. Hierdoor moet je vaker het hele hok verschonen om een nare geur in de slaapkamer te voorkomen.

Reptielen of amfibieën

Reptielen maken weinig lawaai en zorgen voor weinig geuroverlast. Veel reptielen en amfibieën zijn bovendien leuk om naar te kijken. Kies wel altijd voor een veilig huisdier. Een giftig reptiel, een bijtende schildpad of een wurgslang zijn uiteraard geen goede keuzes. Leuke reptielen voor kinderen zijn onder andere baardagamen, korenslangen en luipaardgekko’s.

Vissen

Vissen zijn, net zoals reptielen en amfibieën, stil en ze geven geen geuroverlast. Vissen zijn leuk om naar te kijken en ze vragen weinig aandacht. Veel kinderen die graag een huisdier op de kamer willen, gaan echter liever voor een knaagdier of konijn, omdat ze met deze diertjes kunnen spelen en knuffelen.

Hamsters

Hamsters zijn populaire huisdiertjes voor kinderen. Ze nemen niet veel ruimte in beslag, je kunt leuke spulletjes voor ze kopen en ze zijn zeer tam te maken. Hamsters worden niet erg oud. De levensverwachting is twee tot drie jaar.

Hamsters zijn nachtdiertjes en kunnen je kind dus uit zijn slaap houden. Kies je voor een hamster? Plaats dan een rad in de kooi dat zeer stil is, zodat het diertje naar hartenlust ‘s nachts kan rennen zonder je kind wakker te maken.

Kies het juiste dier

Een huisdier in de kinderslaapkamer heeft voordelen en nadelen. Kies je ervoor je kind een diertje op zijn kamer te geven? Kies dan een soort dat past bij je kind. Zo zullen je kind en zijn dier veel plezier hebben samen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!