Wanneer is mijn kind toe aan een kinderdekbed?
Een baby baker je in of je stopt hem in in een slaapzak of onder een dekentje. Een dekbed is te warm voor een baby. Bovendien maak je een dekbed niet zo strak op als een dekentje, waardoor je baby in het dekbed verstrikt kan raken. Daarom is een dekbed niet geschikt voor zeer jonge kinderen. Wanneer je zoontje of dochtertje twee jaar is, is hij of zij oud genoeg om onder een kinderdekbed te slapen.
Hoe groot moet het kinderdekbed zijn?
Hoe groot het kinderdekbed moet zijn, is afhankelijk van het type bed waar je kleintje in slaapt. Het dekbed is het beste 40 tot 60 centimeter breder dan het matras. Voor een eenpersoonsbed is een dekbed van 140 bij 200 of 140 bij 220 centimeter de juiste keus.
Slaapt je kind in een ledikant? Kies dan voor een dekbed van 100 bij 135 centimeter. Voor een juniorbed is een dekbed van 120 bij 150 centimeter geschikt.
Slaapt je kleintje in een ledikant of juniorbed? Kies dan niet alvast een dekbed voor een eenpersoonsbed. Dit dekbed is te groot en hangt te ver over het bedje van je kind heen. Hierdoor zal je kind niet goed slapen en het snel te warm krijgen.
Welk materiaal kinderdekbed kiezen?
Er zijn kinderbedden te koop die gemaakt zijn van dons, katoen en synthetische materialen. Denk hierbij aan polyester of microvezel. Hoewel dons een fijn en luxe materiaal is, heeft het als nadeel dat de kwaliteit snel achteruit gaat wanneer je het wast.
Om deze reden zijn kinderdekbedden van katoen of synthetische materialen een beter idee. Deze mogen in de wasmachine. Als je kind een ongelukje heeft gehad in de nacht, maak je je dus niet te veel zorgen. Het dekbed is makkelijk te reinigen.
Het is fijn als je het dekbed van je kind kunt wassen, maar er zijn nog andere factoren om te overwegen bij je keuze. Zo is het voor kinderen extra belangrijk dat hun dekbed goed ventileert. Kinderen krijgen het ‘s nachts namelijk sneller warm dan volwassenen. Kies voor een dekbed dat licht van gewicht is en goed ademt, zoals het peuterdekbed van Petite Amélie.
Katoen is sterk en ademt goed. Hierdoor kan je kind in zijn slaap zijn warmte kwijt. Een synthetisch dekbed neemt minder goed vocht op dan katoen, waardoor je kind meer kan gaat zweten ‘s nachts. Het voordeel van synthetisch materiaal is dat het zeer licht van gewicht is en snel opdroogt. Hierdoor is het dekbed na een wasbeurt direct dezelfde dag weer te gebruiken.
Kinderdekbedden voor kinderen met een allergie
Wasbare dekbedden zijn handig wanneer je kind een huisstofmijtallergie heeft. Het merk Sanidor brengt medische dekbedden op de markt voor zowel kinderen als volwassenen. Deze dekbedden mogen in de kookwas. Na het wassen heb je dus niet alleen afgerekend met stof en nare luchtjes, maar ook met huisstofmijten en bacteriën. Sanidordekbedden hebben Trevira Bioactieve Polyester als vulling. Dit synthetische materiaal gaat de groei van bacteriën tegen.
Heeft je kind een huisstofmijtallergie? Dan is een Sanidordekbed van 140 bij 200 centimeter wellicht precies het dekbed waar je naar op zoek bent.
Welke warmteklasse kiezen?
Dekbedden zijn in vier warmteklassen in te delen. Hierbij zijn dekbedden in warmteklasse 1 het dikst en het warmst. Dekbedden in warmteklasse 4 zijn juist zeer dun.
Wil je een dekbed dat je kind het hele jaar door gebruikt? De meeste kinderen slapen met een dekbed uit warmteklasse 3 zowel in de zomer als winter comfortabel. Zolang de zomer niet extreem warm is en de winter niet extreem koud, is dit dekbed het hele jaar door te gebruiken.
Heeft je kind het snel warm in de zomer? Dan gebruik je in de warme maanden wellicht liever een dekbed uit warmteklasse 4. Dit dekbed houdt weinig warmte vast en is dan ook enkel geschikt voor de zomermaanden.
Dekbedden die zich in warmteklasse 2 bevinden, zijn dikker dan zes centimeter. Hoewel ze te gebruiken zijn tijdens koele zomers, worden ze vooral gebruikt tijdens de wintermaanden. Dekbedden met warmteklasse 1 zijn nog dikker en zijn geschikt voor de koude winters.
In warmteklasse 1 en 2 vind je voornamelijk dekbedden die gemaakt zijn van dons of wol. Hierdoor kun je het dekbed zelf niet wassen. In veel gevallen heeft een kind echter ook in de winter genoeg aan een dekbed van warmteklasse 3.
Heeft je kind het snel koud, maar wil je graag een dekbed dat je wel kunt wassen? Overweeg dan een 4-seizoenendekbed te kopen. Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden – één uit warmteklasse 3 en één uit warmteklasse 4 – die je op elkaar kunt leggen en met drukkers bevestigt. De dekbedden samen creëren een dekbed dat zich in warmteklasse 1 bevindt. Doordat je kind een 4-seizoenendekbed het hele jaar door gebruikt, ben je met één aankoop klaar.
Op zoek naar een goed dekbed? Wat dacht je van het 4-seizoenendekbed van Snoozing Rhodos?
Het juiste dekbedovertrek voor het kinderdekbed
Wanneer je het juiste kinderdekbed gevonden hebt, is het tijd om dekbedovertrekken uit te zoeken. Overweeg niet alleen het formaat van het overtrek, maar ook het materiaal. Katoen is zeer ademend, sterk en het gaat lang mee. Wel kan de kleur van een katoenen dekbed na een tijdje wat vervagen. Synthetische overtrekken zijn zacht en drogen snel. Ze ventileren minder goed dan katoen, waardoor je kind het sneller warm kan krijgen.
De overstap van slaapzak naar dekbed
Van slaapzak naar dekbed lijkt een kleine stap. Toch is het een grote verandering voor je kindje. Hoe help je je zoon of dochter om onder een dekbed te slapen?
Je kind heeft uiteraard jouw dekbed en het dekbed van een eventuele oudere broer of zus gezien, maar een dekbed op zijn eigen bed? Dat is even wat anders! Maak de verandering leuk door samen een nieuw dekbedovertrek uit te zoeken. Maak vervolgens samen het bed op en laat je kind weten hoe stoer en groot hij is om onder een echt dekbed te slapen.
Oefen samen met het in bed stappen en het terugtrekken van het dekbed bij het uit bed stappen. Hou dezelfde bedtijdroutine aan. Lees je je kindje normaal gesproken een verhaaltje voor wanneer hij in zijn slaapzak ligt? Doe dit dan zeker ook wanneer hij lekker ingestopt is onder zijn nieuwe dekbed.
Vind je kind het dekbed toch een beetje raar? Laat hem dan nog een paar nachten in zijn slaapzak slapen onder het dekbed.
Vind het perfecte kinderdekbed
Als ouder ben je blij wanneer je het perfecte kinderdekbed hebt gevonden en je zoontje of dochtertje de eerste keer onder het dekbed instopt. Het juiste kinderdekbed vinden, hoeft niet moeilijk te zijn. Kies voor een materiaal dat je kunt wassen en ga voor anti-allergene dekbedden wanneer je kleintje allergisch is. Koop tot slot een product dat qua formaat aansluit op het formaat van het matras. Zo help je je kindje genieten van een goede en welverdiende nachtrust!