Tips om je kind te leren zijn slaapkamer op te ruimen

Als ouder ben je heel blij als je kindje zichzelf vermaakt en zoet speelt met zijn blokken en autootjes. Als aan het eind van de middag de vloer bezaaid is met speelgoed word je hier echter minder vrolijk van. Het zou zo fijn zijn als je kindje zelf zijn speelgoed zou opruimen. Goed nieuws: kinderen kunnen al vanaf een zeer jonge leeftijd leren om hun spulletjes weer op te bergen! Hier hebben ze wel jouw hulp bij nodig. Hoe leer je je kleintje om zijn speelgoed op te ruimen? Beddies geeft je tips.

Inhoudsopgave

Waarom je kind zijn kamer leren opruimen?

Wat is het grootste voordeel als je kind zelf zijn kamer opruimt? Jij hebt minder werk. Er zijn echter nog veel meer redenen waarom je je kind zelfstandig zijn kamer wilt leren opruimen.

Je helpt je kind met het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel. Ook zal je kind een gevoel van zelfstandigheid krijgen. Wanneer je je kind klusjes te doen geeft, vergroot dit zijn probleemoplossend vermogen en hij krijgt meer zelfvertrouwen wanneer hij slaagt. Doe je bepaalde klusjes samen? Dan leert je kind ook om samen te werken. Je kind verkrijgt dus heel wat vaardigheden wanneer je hem aanleert om zelf zijn kamer op te ruimen.

Probeer deze tips

Begin klein

Heb je weleens je hele huis in een keer moeten opruimen en schoonmaken? Als het een bende is, is dit een overweldigende taak. Als de vloer van de kinderkamer bezaaid ligt met speelgoed voelt opruimen voor je kind ook als een onmogelijke opdracht. Hij zal opruimen als iets vervelends gaan bezien. Laat je kind, vooral als hij jong is, niet teveel in een keer doen. Geef hem kleine opdrachten, zodat opruimen makkelijk en voldoening gevend wordt.

Accepteer het leerproces

Een kind is niet geboren met een verlangen om op te ruimen. Hij pakt iets dat hij leuk vindt, speelt er even mee en laat het vervolgens vallen om met iets anders te gaan spelen. Binnen een halfuur ligt al zijn speelgoed op de grond.

Als je wilt voorkomen dat je de hele dag achter je kind aan moet lopen om zijn speelgoed op te ruimen, wil je hem zo snel mogelijk leren om op te ruimen.

Je kind zal niet in een dag leren zijn kamer netjes te maken. Het vraagt dus om wat geduld. Een jong kind neemt waarschijnlijk ook niet direct het initiatief om op te ruimen. Je zult hem hieraan moeten herinneren. Word niet boos, maar hou het leuk. Dan gaat het zeker lukken!

Wees georganiseerd

Opruimen wordt eenvoudig wanneer de kinderkamer en het speelgoed georganiseerd is. Geef je kind bijvoorbeeld een gele opbergdoos voor zijn blokken, een groene opbergdoos voor zijn auto’s en een mand voor zijn knuffeldiertjes. Wanneer alles zijn eigen plekje heeft, leert je kind sneller om alles weer terug te plaatsen waar het hoort.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren voornamelijk door jou te observeren. Leg jij de blokken in de blokkendoos, dan volgt hij met een beetje sturing jouw voorbeeld. Zelfs een kind dat nog geen twee jaar oud is, kan je de blokken aangeven of de blokken zelf in de doos doen met een beetje sturing. Jonge kinderen vinden het vaak erg leuk om hun ouders te helpen. Opruimen wordt zo een spelletje en geen vervelende taak.

Maak van opruimen een spelletje

Hoe leuker opruimen is, hoe gemotiveerder je kind wordt om alles netjes te houden. Dreumesen zullen samen met jou opruimen waarschijnlijk wel leuk vinden, maar naarmate je kind wat ouder wordt, gaat hij het misschien toch als een saai klusje bezien. De uitdaging is om het opruimen ook op deze leeftijd leuk te houden. Hoe doe je dat? Maak er een spelletje van. Zet bijvoorbeeld een timer en daag je kind uit om alles op te ruimen voor de timer afgaat. Of stel een beloningssysteem in. Wat motiveert om op te ruimen, verschilt per kind. Je kunt verschillende dingen proberen om te kijken wat werkt bij jouw zoontje of dochtertje.

Creëer een routine

Regelmaat is belangrijk voor iedereen, maar met name voor kinderen. Als je een opruimroutine creëert, leert je kind sneller dat opruimen er echt bij hoort. Leer je kind bijvoorbeeld zijn speelgoed op te ruimen direct na het spelen, voor het avondeten of voor het slapengaan.

Wees consequent

Een routine werkt alleen wanneer je consequent bent. Als je kind opruimen niet zo leuk vindt, is de kans groot dat hij er onderuit probeert te komen. Het is belangrijk dat je volhoudt. Anders zul je merken dat jij vroeg of laat weer degene bent die altijd de kinderkamer moet opruimen.

Beloon je kind

Heeft je kind zijn kamer netjes opgeruimd? Wees positief! Je kind heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en dat is belangrijk. Bedank hem en geef hem een dikke knuffel, zodat hij weet dat zijn harde werk gewaardeerd wordt.

Op welke leeftijd kan mijn kind leren opruimen?

Al vanaf zeer jonge leeftijd kun je je kind leren om op te ruimen. Een dreumes kan uiteraard minder dan een schoolkind. Geef je kind steeds meer verantwoordelijkheden naarmate hij ouder wordt en kijk hierbij wat hij aankan. Ieder kind is anders, maar de onderstaande lijst geeft je een idee van wat een kind kan op welke leeftijd. In de lijst vind je niet alleen klusjes die horen bij het opruimen van de kamer, maar ook andere klusjes voor in en om het huis.

Twee tot vier jaar

Je kind kan met jouw hulp:

  • zijn speelgoed in een doos of mand stoppen;
  • helpen afstoffen;
  • de planten water geven;
  • kleding aangeven uit de wasmand, zodat jij deze kan opvouwen.

Vier tot acht jaar

Op deze leeftijd kan je kind al een stuk meer. Met sommige taken heeft hij nog wel jouw hulp nodig. De meeste kinderen kunnen op deze leeftijd:

  • kleine taken semi-zelfstandig uitvoeren, bijvoorbeeld de huisdieren voeren;
  • samen met jou de was ophangen;
  • de tafel dekken en afruimen;
  • zijn speelgoed opruimen;
  • zijn kamer stofzuigen;
  • samen met jou glas naar de container brengen.

Acht jaar of ouder

Wanneer je kind acht jaar of ouder is, is hij klaar om zelfstandig vaste taken uit te voeren in het huishouden, nadat je hem hebt laten zien hoe het moet. Hoewel je hem er soms aan zult moeten herinneren, kan hij verschillende taken zelf uitvoeren, waaronder:

  • zijn kamer opruimen, afstoffen en stofzuigen;
  • de knaagdierkooi verschonen en huisdieren voeren;
  • afwassen;
  • thee of koffie zetten.

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke taken te bedenken. Heb je meerdere kinderen? Het kan nuttig zijn de taken op een weekschema aan te geven. Zo wordt er niet gevochten om leuke taken, zoals de hond voeren.

Goed voor je kind en goed voor jou!

Je kind leert veel vaardigheden wanneer je hem zijn kamer laat opruimen en hem laat helpen met taken in huis. Het is dus goed voor de opvoeding van je kind. Tegelijkertijd maak je het jezelf ook een stuk makkelijker. Als je kind zijn eigen kamer opruimt, is dat een klus minder waar jij je zorgen over hoeft te maken!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!