Tips voor een opgeruimde kinderkledingkast

Een goed ingerichte kledingkast voor kinderen is de droom van iedere ouder. De juiste kledingsetjes zijn zo gemaakt en dit bespaart je een hoop tijd in de ochtend. De kledingkast van je kind netjes inrichten en netjes houden, is niet altijd eenvoudig, maar wel mogelijk. Hoe? Beddies geeft je een stappenplan om de kledingkast van je kind in te richten. Daarnaast delen we gouden tips om de met zorg verkregen, nette indeling te behouden.

Inhoudsopgave

Het stappenplan

Stap 1: haal alle kleding uit de kast

Soms moet je de rommel eerst erger maken, voor je begint met opruimen. Haal dus de hele kledingkast van je kind leeg. Dit geeft je bovendien de kans om de kast van de binnenkant schoon te maken.

Stap 2: sorteer de kinderkleding

Sorteer de kleding in drie groepen:

  • kleding die je wilt houden;
  • kleding die je weg wilt gooien;
  • kleding die je weg wilt geven.

Om het sorteren makkelijk te maken, doe je de kleding die je weg wilt gooien en de kleding die je weg wilt geven in twee aparte vuilniszakken. De kleding die je wilt houden, ga je ordenen.

Stap 3: Orden de kleding

Er zijn verschillende manieren waarop je de kinderkleding kunt ordenen. Maak allereerst een onderscheid tussen winterkleding en zomerkleding. Leg de seizoenskleding die je kind momenteel niet nodig heeft apart. Deze kleding kun je in een doos op zolder bewaren of in vacuümzakken bovenaan de kledingkast.

Hoe orden je de kinderkleding? Het is maar net wat je fijn vindt. Sorteren op soort is zeer eenvoudig. Maak stapels voor de spijkerbroeken, truien, shirts met lange mouwen en shirts met korte mouwen. Daarnaast kun je op kleur sorteren.

Hang je de kleding op? Dan is het ook praktisch om de kleding als setjes te sorteren. Dit kost je iets meer tijd, maar zal je later tijd besparen. Match de broeken of rokken bij de t-shirts of blouses van je kind. Hang elk setje op zijn eigen hanger. Het voordeel hiervan is dat je ‘s morgens geen moeite hoeft te doen om een setje te maken. Je kind kan bovendien eenvoudig zichzelf aankleden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij kleding uitkiest die bij elkaar vloekt.

Gouden tips voor een opgeruimde kledingkast

Koop niet te veel kleding voor je kind

Het kan verleidelijk zijn om meer kleding te kopen voor je kind dan nodig. Kinderkleding ziet er altijd zo schattig uit en de keuze is reuze. Toch koop je het beste niet meer dan nodig. Anders wordt de kast snel rommelig. Je bespaart jezelf ook nog eens veel geld. Kinderen groeien immers snel uit hun kleding, dus het kopen van veel kleding is eigenlijk zonde.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel kleding koopt? Maak een lijstje van wat je kind nodig heeft. Acht tot tien setjes is genoeg voor de meeste kinderen. Als je voor kleding kiest die makkelijk te combineren is, kun je bovendien goed afwisselen. Kies bijvoorbeeld voor broeken en rokken in neutrale kleuren en egale patronen in combinatie met vrolijke shirts met designs.

Hang kleding op of maak gebruik van lades

Als je kleding gewoon op een plank opstapelt, is de kans groot dat de stapel snel omvalt. Je kind wil de onderste spijkerbroek hebben of hij kan misschien nog niet zo goed bij de plank. Voor je het weet is je nette stapel verleden tijd.

Als je kleding ophangt, heb je hier geen last van. Je kunt ook gebruikmaken van lades. Hierin kun je de kleding op een traditionele manier opstapelen, maar je kunt de kleding ook horizontaal stapelen. Op deze manier ligt geen enkel kledingstuk onderop en kan je kind overal goed bij. Werkt opgevouwen kleding toch niet zo goed? Overweeg dan om kledingstukken op te rollen.

Maak gebruik van mandjes en bakjes

Organizers zijn absoluut onmisbaar voor de georganiseerde kledingkast. Reserveer bakjes voor hemden, onderbroeken en sokken. Zo vind je alle kleine kledingstukken en accessoires veel makkelijker terug.

Maak gebruik van een goede lamp

In de winter is het soms best een uitdaging om kleding terug te vinden. Het is vroeg donker en laat licht, waardoor je de inhoud van de kinderkledingkast niet altijd goed kunt zien. Hierdoor moet je meer zoeken en wordt de kast sneller rommelig. Met een goede lamp in de kast vind je de kinderkleding altijd snel terug.

Koop een nieuwe kledingkast

Je kind ontgroeit zijn kleding, maar zal op een gegeven moment ook zijn kledingkast ontgroeien. Zijn kleding neemt naarmate hij groeit immers steeds meer ruimte in. Als je het gevoel hebt dat het allemaal echt niet meer in de kast past, is het misschien tijd voor een nieuwe garderobe. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kledingkast biedt dit je veel mogelijkheden. Bedenk hoe je de kleding het liefst opbergt. Wil je veel ruimte hebben om kinderkleding op te hangen? Of vind je voldoende laderuimte juist belangrijk? Kies een kast die past bij jouw wensen en de wensen van je kind.

Koop een extra opbergmeubel

Was je nog niet van plan om een nieuwe kledingkast te kopen voor je kind? Als het vloeroppervlak van de kinderkamer het toelaat, kun je de ruimte van de huidige garderobe aanvullen met een extra opbergmeubel. Deze opbergmeubels hebben vaak lades die je voldoende ruimte bieden om t-shirts, ondergoed, sokken en soms zelfs schoenen van je kinderen op te bergen.

Leg te grote kleding weg

Kleding in de groei kopen, heeft veel voordelen. Zo kun je flink wat kleding inslaan tijdens de uitverkoop. Wanneer je deze te grote kledingstukken in de kast legt, nemen ze echter ruimte in beslag die je liever gebruikt voor kleding die je kind wel al past. Bewaar te grote kleding daarom eerst apart. Zo hou je de kinderkledingkast georganiseerd en voorkom je dat je kleine met een afzakkende broek of een veel te grote trui naar school gaat.

Leg veel gebruikte spulletjes op kinderhoogte

Hoe ouder je kind wordt, hoe liever hij graag dingen zelf doet. Hij zal dan ook ongetwijfeld regelmatig in de kast graaien om kleding uit te kiezen. Als je kind niet makkelijk bij zijn spulletjes kan, zal de kast sneller rommelig worden. Leg ondergoed en sokken daarom in een lage lade.

Je kind kan waarschijnlijk nog niet zo netjes zijn kleding opvouwen. Als hij graag zelf kleding uit de kast pakt, is het daarom verstandig om kleding aan een roede te hangen waar je kleine makkelijk bij kan.

Haalt je kind graag kleding uit zijn eigen kast? Dan is het extra belangrijk dat je de kast goed aan de muur verankert. Mocht je kind zich stiekem aan de kast ophijsen om bij de bovenste plank te komen, dan weet je in ieder geval zeker dat de kast stevig staat.

Leer je kind organiseren

Wanneer je je kind betrekt bij het organiseren en netjes houden van zijn kledingkast, gaat hij ook beter begrijpen dat het belangrijk is om alles ordelijk te houden. Zo blijft de kledingkast misschien toch wat langer netjes.

Probeer het uit

Met ons stappenplan en de gouden tips is het mogelijk om de kledingkast van je kind netjes te organiseren en netjes te houden. Probeer het uit en geniet van het resultaat!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!