Vakantiechecklist: reizen met een baby

Voor het eerst met je baby op reis? Hartstikke leuk! Om echt te genieten van de welverdiende vakantie met je kindje, is een goede voorbereiding belangrijk. Je wilt er niet halverwege de reis achter komen dat je zijn favoriete knuffeltje vergeten bent. Inpakken voor je vakantie is een hele onderneming wanneer je voor het eerst met je baby op reis gaat. Je pakt niet alleen voor jezelf in, maar ook voor je kleintje - en hoe klein hij ook is, hij heeft heel wat nodig! Wat moet je sowieso inpakken voor de vakantie? Beddies vertelt je meer.

Inhoudsopgave

Welke faciliteiten zijn aanwezig op jullie vakantie-adres?

Wat aanwezig is op je vakantie-adres hoef je zelf niet mee te nemen. Dit kan heel wat sjouwwerk schelen. Op sommige parken en campings zijn er kinderbedjes, kinderstoelen, boxen, babyfoons en babybadjes bij te boeken. Doe altijd navraag naar de mogelijkheden. Ga na of je spulletjes moet reserveren en wat de kosten zijn voor het gebruiken van deze extra faciliteiten.

Vakantie naar het buitenland? Vergeet je documenten niet!

Ga je op vakantie naar het buitenland? Niet alleen jij, maar ook je kindje heeft dan een geldig paspoort nodig, ongeacht zijn leeftijd. Als je naar een land gaat waar een visum voor nodig is, heeft je kindje tevens een visum in zijn paspoort nodig.

Neem altijd kopieën van je reisdocumenten mee en reis met recente pasfoto’s van je baby. Ga je vliegen? Vergeet dan je vliegtickets niet!

Wat heb je nodig tijdens de reis?

Bedenk van tevoren wat je kindje nodig heeft tijdens de reis. Deze spulletjes wil je namelijk niet onder in de koffer inpakken. Wat je kleintje nodig heeft, is afhankelijk van zijn leeftijd en individuele behoeften. Denk bij benodigdheden aan:

 • het favoriete knuffeltje
 • hapjes en babybestek
 • flesjes, flesvoeding en flessenwarmer
 • meerdere speentjes
 • een dekentje
 • hydrofiele doeken
 • billendoekjes
 • billencrème
 • verschoningsmatje
 • luiers
 • extra kleding
 • zonnebrandcrème
 • eventuele medicijnen

Op vakantie met de auto

Ga je op vakantie met de auto en is de bestemming vrij ver? Stop dan regelmatig, zodat je kleintje even zijn beentjes kan strekken. Dit is vooral belangrijk als je baby in een Maxi Cosi reist. Hier mag hij namelijk niet langer dan twee uur in zitten, omdat het zijn beweging erg beperkt.

Op vakantie met het vliegtuig

Aangeraden wordt om je baby pas in het vliegtuig mee te nemen wanneer hij zes weken of ouder is. Als je gaat vliegen, is goed inpakken nog belangrijker. Niet alleen ben je behoorlijk beperkt in de hoeveelheid kilo’s die je mee kunt nemen, maar je moet er toch ook niet aan denken dat je per ongeluk alle luiers in de ruimbagage hebt ingepakt en niets in je handbagage …

Bovendien komt het nog weleens voor dat ruimbagage tijdelijk misplaatst wordt. Neem daarom een klein voorraadje van de belangrijkste verzorgingsproducten voor je baby mee in je handbagage, zodat je er een paar dagen mee uit de voeten kunt indien nodig.

Maak een checklist voor je vakantie

Zeker weten dat je niets vergeet? Maak gebruik van een checklist.

Sommige spulletjes die benoemd worden in de checklist, heb je wellicht niet nodig. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je baby, zijn individuele behoeften en je land van bestemming.

Je kunt ook zelf een checklist maken. Hou dagelijks bij wat je gebruikt om je baby te verzorgen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Ook wordt het makkelijk om in te schatten hoeveel je van alles nodig gaat hebben tijdens je vakantie. Er zijn spulletjes die je thuis niet altijd gebruikt, maar die je wel op vakantie nodig gaat hebben. Denk hierbij aan:

 • zwemluiers
 • een hoedje
 • zonnebrandcrème
 • aftersun
 • kinderzonnebril

Neem ook altijd een EHBO-doos mee op reis. Neem hierin in ieder geval het volgende mee:

 • thermometer
 • paracetamol en zetpillen
 • baby-ORS
 • pleisters
 • ontsmettingsmiddel
 • neusspray

Pak dubbel in

Hou er rekening mee dat je op vakantie spulletjes kwijt kunt raken. Na een dagje strand is het makkelijk om een sokje, een strandhoedje of het favoriete knuffeltje van je kleintje per ongeluk achter te laten. Pak van dit soort spulletjes daarom het beste wat extra in. Een dubbelganger hebben van het favoriete knuffeltje van je baby is sowieso een goed idee – zeker als je kind zonder zijn vriendje niet goed kan slapen.

Zorg ervoor dat je niets vergeet!

Maak goed gebruik van de checklist door af te vinken wat je hebt ingepakt. Markeer de spulletjes die je tijdens de reis nodig hebt, zodat je deze niet per ongeluk onder in de koffer of in de ruimbagage inpakt.

Wacht niet met inpakken tot het laatste moment. Spulletjes die je niet dagelijks gebruikt, kun je waarschijnlijk al wat eerder inpakken. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker. Vergeet niet dat op een reischecklist voor baby’s alleen de spulletjes staan die je kleintje nodig heeft. Zelf heb je uiteraard ook het een en ander nodig op vakantie. Print dus ook een goede checklist voor jezelf uit.

Door vroeg te beginnen met inpakken, voorkom je dat je in je haast belangrijke dingen vergeet. Zo ga je ontspannen op reis en verloopt je trip een stuk soepeler. Ben jij klaar voor je welverdiende vakantie? Beddies wenst je een fijne reis toe!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!