Vanaf welke leeftijd kan mijn kind in een hoogslaper slapen?

Denk je erover een halfhoogslaper of een hoogslaper te kopen voor je zoon of dochter? Deze bedden bieden je kind veel verschillende voordelen. Toch twijfel je misschien. 'Is mijn kind wel oud genoeg?' vraag je je af.

Vanaf welke leeftijd kan je kind in een halfhoogslaper, hoogslaper of stapelbed slapen? Wij beantwoorden deze vraag voor je. Daarnaast vertellen we je meer over de voordelen van een hoogslaper en of dit bed wel veilig is.

Inhoudsopgave

Hoe oud moet mijn kind zijn voor een hoogslaper?

In een hoogslaper slapen, vraagt om wat klim- en klauterwerk van je kind. Hoogslapers verschillen in hoogte, maar zijn vaak tussen de 140 en 180 centimeter hoog. Bij de meeste van deze bedden klimt je kind met behulp van een ladder omhoog. Aangezien deze bedden vrij hoog zijn en je kind motorische vaardigheden en kracht nodig heeft om veilig in bed te klimmen, is het beter om niet te jong aan een hoogslaper te beginnen.

Een precieze leeftijd aanwijzen, is lastig. Het ene kind is immers het andere niet. Begin in ieder geval niet aan een hoogslaper voordat je kind zes jaar oud is. Sommige kinderen zijn pas aan een hoogslaper toe wanneer ze acht jaar oud zijn. Dezelfde leeftijdsgrens kun je aanhouden voor het kopen van een stapelbed.

Is je kind nog te jong voor een hoogslaper? Overweeg dan een halfhoogslaper te kopen. Halfhoogslapers zijn 80 tot 120 centimeter hoog. Hierdoor is het veel makkelijker voor je kind om in bed te klimmen. Sommige kinderen zijn met een leeftijd van vier jaar al toe aan een halfhoogslaper.

Kort samengevat:

  • Hoogslapers en stapelbedden zijn voor kinderen vanaf zes jaar
  • Halfhoogslapers zijn voor kinderen vanaf vier jaar

Toch eerder aan een hoogslaper beginnen?

Misschien is je kind een jaar of zes, maar zie je hem niet zelfstandig een ladder opklimmen. Er zijn echter ook hoogslapers met een echte trap. De trap maakt het makkelijker voor je kind om in bed te komen. Deze trappen bieden vaak ook extra opslagruimte. Hartstikke praktisch dus!

Wil je een stapelbed kopen voor je kind, maar is hij nog te jong om in het bovenste bed te klimmen? Laat hem dan in het onderste bed slapen tot hij oud genoeg is. Als je twee kinderen hebt, kan het jongste kind beneden slapen.

Het voordeel van hoogslapers

Hoogslapers en halfhoogslapers zorgen ervoor dat een vloeroppervlak van de kinderkamer multifunctioneel wordt. Je kind slaapt boven en onder het bed is opslagruimte of ruimte om te studeren of te spelen. Een stapelbed biedt extra ruimte doordat twee kinderen op hetzelfde vloeroppervlak slapen. Wanneer je het vloeroppervlak in de kinderkamer goed benut, houdt je kind meer ruimte over in zijn kamer.

Kiezen voor een hoogslaper, halfhoogslaper of stapelbed?

Zowel een hoogslaper als een stapelbed en halfhoogslaper besparen ruimte in de kinderkamer. Welk bed moet je kiezen voor je kind? Op de eerste plaats hangt dit af van de leeftijd van je kind. Als je kind echter oud genoeg is voor een hoogslaper en stapelbed, heb je keuze uit alle soorten bedden.

Een halfhoogslaper biedt minder ruimte onder het bed dan een hoogslaper. Halfhoogslapers zijn ideaal wanneer je de ruimte onder het bed wilt gebruiken als opbergruimte. Doordat dit bed niet te hoog is, neemt het optisch minder ruimte in de kamer in. Ook kan je kind zeer makkelijk op een lage hoogslaper gaan zitten, waardoor er minder noodzaak is voor een zithoek. Een groot voordeel voor ouders: een halfhoogslaper is makkelijk op te maken. Ook klim je met weinig moeite bij je kind in bed om hem een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan.

Onder een hoogslaper is veel ruimte. Je kunt deze ruimte indelen als zit- of studiehoek. Jonge kinderen hebben onder een hoogslaper ook veel ruimte om te spelen. Hou er wel rekening mee dat een hoogslaper door zijn hoogte optisch de kamer kleiner laat lijken. Ook kost het je kind wat meer moeite om op bed te gaan zitten. Om deze reden heeft je kind waarschijnlijk een zithoek nodig.

Een stapelbed is de juiste keus als je kinderen hebt die een kamer delen. Ook als je kind vaak een vriendje of vriendinnetje te logeren heeft, is een stapelbed een goede optie. Een andere optie is een halfhoogslaper met een bedbank onder het bed.

Is een hoogslaper of stapelbed wel veilig?

Een hoogslaper of stapelbed kan wel 180 centimeter hoog zijn. Het is dus niet vreemd om je af te vragen of het wel veilig is voor je kind om in een van deze bedden te slapen.

Zolang je kind oud genoeg is om zelfstandig makkelijk in en uit bed te klimmen, is het slapen in een hoogslaper of stapelbed veilig. Deze bedden zijn voorzien van valbeveiliging, waardoor je kind niet zomaar uit bed kan rollen. Het is wel belangrijk om een matras te kiezen dat niet te dik is. Anders zou de valbeveiliging niet ver genoeg boven het matras uitsteken om je kind de optimale veiligheid te bieden. Zorg ervoor dat de valbeveiliging minimaal 15 centimeter boven het matras uitsteekt. Woelt je kind erg veel tijdens zijn slaap of slaapwandelt hij? Dan is het veiliger om voor een normaal bed te kiezen.

Het is beter om een hoogslaper te kopen dan er zelf een te maken. Zo weet je zeker dat het aan alle normen voldoet en dat het stevig staat. Hoogslapers mogen geen openingen hebben waar je kind beklemd in kan raken of doorheen kan glijden. Bovendien moet de ladder stevig aan het bed bevestigd zijn en makkelijk te beklimmen zijn voor je kind.

Uit wat voor bedden heb je keuze?

Heb je besloten of je voor een halfhoogslaper of hoogslaper gaat? Dan ben je halverwege. Nu is het tijd om te kiezen uit alle geweldige mogelijkheden. Vooral voor jongere kinderen zijn er veel opties. Hoogslapers en halfhoogslapers zijn soms ware speeltuinen. Je vindt bedden die lijken op kastelen, brandweerwagens, piratenboten, boomhutten enzovoort. Deze bedden bieden je kind uren speelplezier.

Wil je een bed dat je kind ook mooi blijft vinden wanneer hij ouder is? Kies dan voor een bed in een neutrale stijl. Halfhoogslapers, stapelbedden en hoogslapers van hout staan mooi in de meeste kinderkamers en zijn vaak in tienerkamers ook nog welkom. Daarnaast gaat een bed van metaal lang mee en het staat stoer. Wanneer je kind ouder wordt, kan de ruimte onder het bed gebruikt worden als opslag. In geval van een hoogslaper kun je een studeerhoek onder het bed creëren.

Welk bed kies jij voor je kind?

Wanneer je kind oud genoeg is, is een halfhoogslaper of hoogslaper een prachtig bed dat je kind extra ruimte biedt in zijn kamer. Een stapelbed is een goede keus wanneer kinderen een kamer delen.

Er zijn veel bedden waar je keus uit hebt. Wil je dat je kind lang plezier heeft van zijn bed? Kies dan voor een meubel met een tijdloos design. Op deze manier zal de halfhoogslaper of hoogslaper ook in de tienerkamer een echte aanwinst zijn.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!