Veilige babykamer? Deze tips wil je niet missen

Wist je dat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren? Met een kleintje in huis wil je dus zorgen dat de boel zo veilig mogelijk is. In dit artikel zoomen we in op de babykamer. Hoe zorg je voor een veilige babykamer?

Inhoudsopgave

1: Begin op tijd

We beginnen met een tip die je niet vaak tegenkomt, maar die wel erg belangrijk is: begin op tijd met de babykamer. Niet om stress aan het einde van je zwangerschap te voorkomen (al is dat natuurlijk ook fijn), maar vanwege schadelijke dampen.

Nieuw verf, behang, tapijt… Nieuwe producten laten soms schadelijke stoffen los. Dat ligt natuurlijk deels aan de producten die je kiest, maar je voorkomt het nooit helemaal. Daarom is het verstandig om de babykamer af te hebben voor het laatste semester. Zo kan alles goed luchten voor de kleine er is. Denk niet alleen aan de grotere dingen. Kleine items kunnen ook voor schadelijke stoffen in de lucht zorgen. Bijvoorbeeld het aankleedkussen of knuffeltjes.

Hierbij is het belangrijk om de kamer ook een weekje te verwarmen. Bij warmte komen er namelijk meer stoffen vrij. Je wilt de verwarming dus niet pas aanzetten als je kleintje er al is.

2: Veilige meubels

Schaf je nieuwe meubels aan die speciaal voor de kinderkamer bedoeld zijn? Dan voldoen ze aan allerlei veiligheidseisen.

Ga je tweedehands shoppen? Of kies je voor unieke zelfgemaakte meubels? Controleer dan grondig of:

  • Het meubel echt stevig is
  • Schroeven en spijkers allemaal goed weggewerkt zijn
  • Er geen scherpe randjes aan zitten
  • Het meubel vrij is van splinterend hout en afbladderende verf

Bij een ledikant is er nog een belangrijk aandachtspunt: de afstand tussen de spijlen. Daar moet 4,5 tot 6,5 cm tussen zitten. Alle ledikanten op onze site voldoen hieraan.

3: Waar zet je het wiegje of ledikant?

Het ledikant of het wiegje dichtbij de verwarming zetten lijkt misschien fijn. Lekker warm voor de baby zou je denken. Maar het is niet gezond en niet veilig. Zet het ledikant dus juist niet dichtbij de verwarming.

In de buurt van het raam is ook geen goed idee vanwege de tocht. Als je kleintje ouder wordt, zou het bovendien verleidelijk kunnen zijn om te gaan klimmen om eens goed uit het raam te kijken…

Zet het wiegje of ledikant ook niet dichtbij:

  • Stopcontacten
  • Koorden en snoeren
  • Verwarmingsbuizen
  • Gordijnen 
  • Losse lampen (tafellamp of staande lamp)

4: De juiste temperatuur

De juiste temperatuur is erg belangrijk voor je kleintje. Jonge baby’s zijn gevoelig voor temperatuurswisselingen. Houd de temperatuur daarom zo constant mogelijk. Tussen de 16 en 18 graden is een prima temperatuur voor het slapen.

5: Veilig beddengoed

Laat je kindje slapen onder een laken en dekentje of in een slaapzak. Je kan ook een slaapzak combineren met een lakentje. Je kraamverzorgster geeft je tips over hoe je het bedje het beste op kan maken.

Een dekbed is geen veilige keuze voor kindjes onder de twee jaar. Het wordt gelinkt aan een hoger risico op wiegendood. Je kan eventueel wel een babydeken in een dekbedhoes doen.

6: Ventileren

Wist je dat de binnenlucht in huis al snel ongezond wordt als je niet ventileert? Zorg daarom voor goede ventilatie in het kamertje. Ventilatieroosters zijn hiervoor fijn. Heb je die niet? Dan kan je het raam op een kiertje laten staan. Een hor is dan een aanrader om insecten buiten te houden.

7: De cv-ketel een grote beurt

Nog een punt dat je niet snel tegenkomt op de babychecklijstjes: zorg dat je cv-ketel gecontroleerd is voordat de kleine komt. Zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt terwijl je een klein baby’tje in huis hebt.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Charlotte
Hee! Ik ben Charlotte, moeder van vier en gek op van alles wat met interieur te maken heeft. Ik duik graag in de laatste trends en vind het tof om uit te leggen hoe mensen hun huis fijner, mooier én handiger kunnen inrichten. Ik werk als tekstschrijfster en schrijf voor Beddies vooral blogs en productteksten.