Wanneer de bodem van het ledikant omlaag doen?

Wanneer bodem omlaag ledikant
Je kleine spruit is niet zo klein meer. Je kindje groeit als kool en je verbaast je iedere dag weer over dat wondertje dat niet alleen steeds groter wordt, maar zich ook motorisch snel ontwikkelt. Begint je baby steeds meer te bewegen? Dan vraag je je wellicht af wanneer het ledikant omlaag moet en op welke stand je de bodem moet zetten. Wij vertellen je alles wat je weten wilt over wanneer het ledikant naar beneden moet, zodat jouw kindje veilig kan slapen.

Inhoudsopgave

Waarom het ledikant omlaag doen?

Naarmate je baby groeit, zal hij steeds meer bewegen. Jouw kleintje, die tot voor kort stil en ingebakerd in zijn ledikantje lag te slapen, is nu wellicht al in staat om zich om te rollen of om zelfstandig te gaan zitten. Het is dan ook belangrijk op tijd de bodem van het ledikant omlaag te doen. Je wilt voorkomen dat je kindje zich optrekt aan de zijkant van het bedje en eruit tuimelt.

Waarom een verstelbaar ledikant kiezen?

Je zult de bodem van een ledikant twee keer moeten verzetten voor je baby. Het is daarom handig een ledikant te kiezen dat een bodem heeft die omlaag kan. Dit bespaart je een hoop geld! Wanneer je een pasgeboren baby hebt, is de hoogste stand ideaal. Je kunt namelijk je baby uit zijn bedje halen zonder dat je hoeft te bukken. Dit kan een hoop rugklachten voorkomen. Naarmate je kindje meer gaat bewegen, hoef je niet een nieuw bedje te kopen. Je verstelt simpelweg de bodem naar een lagere stand. Is je kindje het ledikantje ontgroeid en is er een broertje of zusje op komst? Dan kun je de bodem simpelweg weer verhogen.

Welke hoogtes zijn er?

Het is belangrijk dat het ledikant aan een aantal richtlijnen voldoet, zodat je zeker weet dat jouw kindje veilig kan slapen.

De Europese veiligheidsnormen stellen dat de afstand tussen de bovenkant van het ledikant en de bovenkant van het matras minimaal 50 cm moet zijn wanneer de bodem op de laagste stand ingesteld is. Hou hier ook rekening mee bij het kopen van een babymatras.

Op de hoogste stand moet de afstand tussen de bovenkant van het ledikant en de bovenkant van het matras minimaal 20 cm zijn.

Zijn de zijkanten van het ledikantje verstelbaar? Dan is het belangrijk dat deze over een kinderslot beschikken, zodat je baby deze niet kan openen.

verschillende hoogtes ledikant

Wanneer ledikant verlagen?

Heb je een pasgeboren baby? De hoogste stand van het ledikant is ideaal. Voor je kindje maakt het wellicht op deze leeftijd niet veel uit op welke hoogte hij slaapt, maar je rug zal er dankbaar voor zijn als je de hoogste bodemstand aanhoudt! Er zijn verhoogde ledikanten beschikbaar, waarbij je op de hoogste bodemstand helemaal niet hoeft te bukken. Handig bij het optillen van je baby, maar ook bij het opmaken van het bedje.

Wanneer moet je het ledikant verlagen naar de middelste stand? Doe dit wanneer je kindje meer gaat bewegen. Wanneer hij zichzelf kan omrollen, is het zeker tijd om de bodem te verlagen. Niet elk bedje heeft een middelste stand dus dan kun je hem op de laagste stand zetten.

Wanneer zet je het ledikant op de laagste stand? Doe dit wanneer je baby uit zichzelf kan gaan zitten of zich aan de spijlen probeert op te trekken.

Twijfel je of je de bodem al moet verlagen? Bedenk dan dat je het liever iets te vroeg doet dan te laat.

Ledikant kopen? Let ook op deze zaken

Wanneer je een ledikant koopt, kies je het beste voor een ledikant met een verstelbare bodem waarbij de verstelbare hoogtes overeenkomen met de Europese veiligheidseisen. Het is hierbij belangrijk dat je de hoogte van het matras ook in overweging neemt.

Er zijn echter nog andere zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtes tussen de spijlen van het ledikant. Deze ruimtes mogen niet kleiner zijn dan 4,5 cm en niet groter dan 6 cm. Is de afstand kleiner dan het aanbevolen minimum? Dan zou je kindje klem kunnen komen te zitten met zijn armpjes. Bij een te grote afstand zou hij tussen de spijlen door kunnen glippen.

Let ook op de kwaliteit van de bodem van het ledikant. Niet alleen moet het eenvoudig te verstellen zijn en goed vast te zetten zijn, het dient ook geen doorzakgevaar te geven. Hoewel de bodem stevig moet zijn, is ventilatie ook belangrijk, vooral omdat je kindje in het begin veel tijd door zal brengen in zijn bedje. Vaak hebben ledikanten daarom een gaatjesbodem.

De afwerking van het ledikantje is ook belangrijk. Let erop dat er geen schroeven zijn die uitsteken, dat er geen scherpe hoeken zijn waaraan je kindje zich kan stoten en dat er geen elementen zijn, bijvoorbeeld sierknoppen, die los kunnen raken.

In de meeste gevallen zullen ledikanten die je in de winkel kunt kopen veilig te gebruiken zijn, maar als je zelf een ledikant wilt bouwen, is het extra belangrijk op deze veiligheidspunten te letten.

Tot slot is het belangrijk dat je het ledikantje op een veilige plek neerzet. Zet het niet in de buurt van een stopcontact, snoeren, planten of losse spulletjes. Plaats het ook niet onder wandplanken waar spulletjes op staan.

Overige tips

We hebben besproken waarom ledikanten met verstelbare bodems handig zijn en wanneer je de bodem omlaag moet doen. We willen je tot slot nog een paar handige tips geven.

Kies de juiste ledikantmaat. De standaardmaat voor ledikanten is 60 x 120 cm. Hier zijn de meeste bedden spullen voor baby’s op afgestemd, waardoor je gemakkelijk beddengoed zult kunnen vinden. Ook zijn er meegroei-ledikanten met een matrasmaat van 70 x 140 cm. Deze kun je later ombouwen tot peuterbed.

Heb je een wiegje gekocht voor je pasgeboren baby? Dan stap je na ongeveer drie maanden over naar een ledikant. Een ledikant is te gebruiken tot je kindje een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar heeft bereikt. Nu kun je overstappen op een kinderbed of een normaal bed.

Slaap lekker!

We hopen dat dit blog je heeft geholpen te bepalen wanneer het babybed omlaag moet en hoe je je baby op een veilige manier kunt laten genieten van zijn nachtrust. Wanneer je weet dat jouw kleintje veilig in zijn bedje ligt, slaap je zelf ook een stuk beter!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!