Wanneer het eerste kinderkussen kopen voor je kleine? En welke kies je dan?

Zonder kussen slapen is voor volwassenen in de meeste gevallen niet goed voor de nek. Voor baby’s juist wel. Zij hebben in verhouding tot hun smalle schouders een groot hoofd en zonder kussen nemen zij de meest natuurlijke houding aan. Maar ook de allerkleinsten worden groot en vroeg of laat wordt het tijd voor het eerste kinderkussen. Wanneer is je kind toe aan een kinderkussen? Welk kussen is geschikt voor welke leeftijd? Wij vertellen je meer.

Inhoudsopgave

Wanneer is mijn kindje toe aan een kussen?

In de regel geef je een kind beter geen kussen voordat het minimaal twee jaar oud is. Je hoeft niet per se direct een kinderkussen aan te schaffen wanneer je kind 24 maanden is. Vaak geven ze namelijk zelf aan dat ze eraan toe zijn. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je kindje de laatste tijd vaak met het hoofdje op een knuffel, een deel van het dekbed of op zijn of haar handje slaapt? Dan vindt je kleine het blijkbaar fijn om het hoofd iets hoger neer te leggen. Dit is dan ook een goed moment om een kussen te kopen. Merk je dat je kind dit gedrag vertoont, maar is hij nog geen twee jaar? Dan kun je eventueel een dun matje of een handdoek onder het matras leggen om een kleine verhoging van een centimeter of twee te creëren.

Waarom baby’s geen kussen geven?

Experts zijn het erover eens dat kindjes van twee jaar of jonger niet op een kussen moeten slapen. Waarom wordt het zo sterk afgeraden om een baby een kussen te geven? Hier zijn meerdere redenen voor. Doordat het hoofd groot is in verhouding tot de rest van het lichaam, heeft het hoofd nog geen ondersteuning nodig. Het slapen op een kussen, zelfs een dun kussentje, kan er op deze leeftijd zelfs voor zorgen dat je kleine met zijn kin op zijn borst slaapt. Dit is niet alleen slecht voor de nek, maar het maakt ademen ook moeilijk.

Een kussen kan ook verstikkingsgevaar geven. Veel jonge kinderen slapen op hun buik. Ze kunnen zo met hun gezichtje op het kussen gaan liggen wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Als je kleintje niet comfortabel ligt, is het waarschijnlijk ook niet in staat om het kussen weg te duwen of zijn hoofdje weg te draaien wanneer het nog heel jong is.

Welk babykussen kopen?

Is je kleintje nu twee jaar of ouder en lijkt hij of zij toe te zijn aan een hoofdkussen? Dan wil je dit graag voor hem of haar kopen, maar welk type kussen moet je kiezen?

Voor kinderen van twee tot vijf jaar

Wanneer je kindje tussen de twee en vijf jaar is en zijn of haar eerste hoofdkussen krijgt, kies je het beste voor een echt kinderkussen. Dit kinderkussen mag niet te dik zijn. Anders rust de nek niet in een neutrale stand. Het mag ook niet te groot of te zwaar zijn. Je kindje moet het kussen zelf kunnen verplaatsen en wegduwen wanneer nodig.

Er zijn veel verschillende kinderkussens op de markt. Sommige hebben een stiknaad die over de lengte van het kussen loopt. Deze vormt een uitsparing voor het neusje van je kind. In geval het op zijn of haar buik in slaap valt en het gezicht op het kussen legt, kan het toch gewoon doorademen.

Belangrijk is het materiaal waar het kussen van gemaakt is. Kies het liefst voor een kinderkussen dat anti-allergeen is en makkelijk wasbaar is. Ook moet het materiaal ademend zijn. Goede materialen zijn onder andere wol, tencel en kapok.

Kies ook voor een goede kussensloop, het liefst een katoenen product dat vocht en warmte goed kan verspreiden. Zo krijgt je kindje het niet snel warm ‘s nachts en wordt het kussen niet nat van het zweet.

Voor kinderen vanaf vijf á zes jaar

Kinderkussens voor kinderen van twee tot vijf jaar zijn klein en zeer plat. Wanneer je kindje vijf á zes jaar oud is, is het waarschijnlijk toe aan zijn of haar volgende kussen. Dit kussen mag groter en wat dikker zijn. Hoe groot en hoe dik is niet alleen afhankelijk van de lengte en het gewicht van je kind, maar ook van zijn of haar slaaphouding.

Als je kind graag op de buik slaapt, hoeft het niet per se met kussen te slapen. Wil je kleine wel graag een kussen? Kies dan voor een zo plat mogelijk model om de nek niet te belasten. Als je zoon of dochter op de rug slaapt, mag het kussen iets dikker zijn. Slaapt je kind meestal op de zij? Kies dan voor een kinderkussen met een flink volume, zodat het materiaal het gat tussen schouder en hoofd kan opvullen en de nek goed ondersteund wordt.

Om te voorkomen dat je iedere keer dat je kind een nieuwe favoriete slaaphouding heeft of een groeispurt krijgt een nieuw kussen moet kopen, kies je het beste voor een hoofdkussen met regelbare vulling. Je kunt het kussen makkelijk wat dikker of dunner maken om het aan te passen aan de wensen en behoeften van je kind.

Top vijf kinderkussens

Er zijn ontzettend veel kinderkussens op de markt. Niet alle producten zijn echter van goede kwaliteit. Zo zijn de goedkoopste kinderkussens vaak niet van ademend of anti-allergeen materiaal. Wat zijn nu uitstekende producten voor een goede prijs-kwaliteitverhouding? Wij geven je een top vijf:

1. Polydaun Joepi Airflow Kinderkussen

Dit platte kussen is uitermate geschikt voor jonge kinderen. Dankzij de Airflowtechniek is dit een zeer ademend kussen wat het een geweldig slaapmaatje maakt voor de warme zomeravonden. Bovendien is het materiaal anti-huisstofmijt. Het is een kussen van 55 bij 65 centimeter en het is voor minder dan 25 euro in huis te halen.

>>> bestel het Polydaun kussen hier

2. Aerosleep SafeSleep 3D hoofdkussen

Dit is een kussen van een zeer klein formaat. Het is 46 bij 30 centimeter en hierdoor uitermate geschikt voor kinderen die hun eerste kussen nodig hebben. Het bestaat uit zacht schuim voor extra comfort. Het kussen heeft een rits waardoor je de vulling kan aanpassen aan de behoeften van je kind. Dit luxe kussen kost je ongeveer 45 euro.

>>> bestel het Aerosleep kussen hier

3. Kinderkussen Slapie

Dit kussen lacht je toe met een lief gezichtje erop. Het is een vrij groot kussen met een formaat van 60 bij 70 centimeter. Het is niet te dik, terwijl het wel voldoende ondersteuning biedt. Ook handig: dit kussen kan in de wasmachine! Het is een geschikt eerste kussen voor je kind en het kost circa 25 euro.

>>> bestel het Slapie kussen hier

4. iSleep Kinderkussen Starter

Het iSleep Kinderkussen Starter is een fijn eerste kussen voor je kind. De vulling is luchtig en het kussen lekker licht. Wel is dit product vrij groot van formaat: 60 bij 70 centimeter. Het is geschikt voor iedere slaper. Het maakt dus niet uit of je kind graag op zijn of haar buik, zij of rug slaapt. Het kussen is op 60 graden wasbaar, waardoor je tijdens een wasbeurt alle bacteriën kunt doden. Dit iSleep product kost nog geen 20 euro.

>>> bestel het iSleep starter kussen hier

5. iSleep Kinderkussen

Dit iSleep kussen is een stuk kleiner van formaat dan nummer vier in onze top vijf. Het is 40 bij 60 centimeter. Het is gemaakt van anti-allergeen materiaal en is, net als de iSleep Kinderkussen Starter, geschikt voor ieder slaapprofiel. Het is wasbaar, maar de vulling kan door een wasbeurt wel wat gaan klonteren.

Welk kussen koop jij voor je kleine?

De eerste twee jaar van het ouderschap hoef je je nog geen zorgen te maken over het kopen van een kinderkussen. Wanneer je baby een peuter wordt en zijn hoofd graag op een kleine verhoging neerlegt, is het tijd om een kussen te kopen dat bij hem of haar past. Kies voor een plat kussen dat het beste past bij de slaaphouding van je kind. Extra fijn zijn de kussens die anti-allergeen, ademend en wasbaar zijn. Wij wensen je succes bij je keuze!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!