Wanneer moet de babykamer klaar zijn?

Wat leuk, er is een baby op komst! Je moet nog even geduld hebben tot je kleine spruit er is, maar je staat waarschijnlijk al te popelen om de babykamer in te richten. Je ziet je kindje al in dat snoezige wiegje liggen en kunt niet wachten tot je droom werkelijkheid wordt. Je vraagt je misschien wel af: ‘wanneer moet de babykamer klaar zijn? Wanneer zal ik beginnen met de babykamer inrichten?’ Wij helpen je graag een planning te maken, zodat je tijdig je babykamer afhebt.

Inhoudsopgave

Wanneer beginnen met de babykamer?

Beginnen met de babykamer na de termijnecho

In principe is er geen goed of fout waar het aankomt op het inrichten van je babykamer. Veel ouders kiezen er echter voor om in ieder geval te wachten tot na de termijnecho. De kans op een miskraam verkleint sterk na het eerste trimester. Nu je meer zekerheid hebt dat je kindje daadwerkelijk met een halfjaar geboren wordt, voel je je wellicht vrijer om je te verheugen op de komst van je zoontje of dochtertje. Je durft nu je vrienden en familie te vertellen dat je zwanger bent, je durft meer te dromen en je durft alvast spulletjes te verzamelen voor de kleine die binnenkort in huis verwelkomd wordt.

Babykamer klaar voor derde trimester

Wanneer moet je babykamer af zijn? Je besluit misschien om niet al te vroeg te beginnen. Aan de andere kant is het fijn om ervoor te zorgen dat je op tijd klaar bent. Een zwangerschap verloopt niet altijd volgens plan en het is goed als je overal op voorbereid bent. Je baby is al levensvatbaar wanneer je 26 weken zwanger bent. Hou dan ook rekening met de kans op een vroeggeboorte. Hoewel een vroeggeboren kindje een aantal weken in de couveuse doorbrengt en dus nog geen kamertje in je huis nodig heeft, staat je hoofd er misschien in zo’n situatie niet naar om te klussen in huis. Het kan ook zijn dat je door een zwangerschapsaandoening regelmatig naar het ziekenhuis moet of bedrust moet houden. Dit maakt het klaarmaken van een kinderkamer lastig. Veel ouders streven er dan ook naar de kinderkamer voor 30 weken af te hebben, hoewel je je absoluut geen zorgen moet maken als dat je niet lukt.

Op tijd de babykamer af hebben? Maak een planning!

Laat je niet overweldigen door de grote taak die voor je staat. Met een goede planning heb jij je kinderkamer op tijd af!

Eerste trimester

Omdat er in het eerste trimester nog veel onzekerheden zijn, kiezen veel ouder ervoor niets of weinig voor de baby in huis te halen in deze periode. Sommigen voelen zich wel comfortabel genoeg om alvast wat ideeën op te doen. Zo kun je bijvoorbeeld Pinterest afstruinen om op de hoogte te zijn van de laatste babykamertrends.

Daarnaast kies je er misschien voor om je alvast in te lezen in verschillende producten, zodat je later in je zwangerschap al precies weet wat je nodig hebt. Wat voor beddengoed kies je bijvoorbeeld voor je baby? Kies je voor de kwaliteit en de goede eigenschappen van wol of heb je een ander materiaal op het oog dat zacht is voor de babyhuid? Vind je het belangrijk dat het materiaal duurzaam is? Wat voor soort verf is geschikt voor de kinderkamer? Dit zijn alvast zaken die je in deze periode kunt uitzoeken.

Tweede trimester

De ochtendmisselijkheid is verdwenen en je voelt je wellicht wat energieker in het tweede trimester. Je hebt je termijnecho achter de rug en je voelt de nesteldrang opkomen. Tijd om aan de slag te gaan! Het tweede trimester is de perfecte periode om zoveel mogelijk zaken voor elkaar te krijgen. De kinderkamer verven of het behang uitzoeken, het bestellen van de wieg en het beddengoed, het kiezen van een commode voor de baby, het kopen van een luieremmer, etc. Alle babykamermeubels koop en plaats je het beste in dit trimester.

Derde trimester

Je buik wordt groter en je energie neemt af. Tijd om wat vaker met de voetjes omhoog te zitten. Je mag als moeder nu even geen zware dingen sjouwen, en hoewel je partner dat nog wel mag, is het fijn als zoveel mogelijk zaken nu al geregeld zijn. Zorg ervoor dat je de kinderkamer regelmatig goed lucht, zodat eventuele chemische stoffen, bijvoorbeeld van de verf, niet in de kamer hangen wanneer de baby geboren is.

Wat kun je nog wel doen in het derde trimester? Vanachter je laptop leuke webshops bezoeken en mooie accessoires voor de kinderkamer bestellen natuurlijk! In het derde trimester kun je dus nog prima de puntjes op de i zetten – aankopen die je kindje niet echt nodig heeft, maar die de kamer knusser en mooier maken. Koop mooie handwerkjes, een snoezig vloerkleedje, een uniek schilderijtje. Je kindje zal zich zeker welkom voelen in zo’n mooie kamer!

Babykamer inrichten – waar hou je rekening mee?

Wanneer ga je de babykamer bestellen? Als je meubels bestelt, is het goed om rekening te houden met de bezorgtijd. Soms is dit slechts een aantal dagen. Het kan ook zijn dat je vier tot zes weken moet wachten.

Wat kost een babykamer? Dit verschilt sterk en hangt af van de merken en materialen die je koopt. Belangrijk is vooral het materiaal beddengoed dat je kiest. Wol is een populair materiaal, omdat het warmteregulerend, waterafstotend en antibacterieel is. Hoewel je niet te vroeg wilt beginnen met het inrichten van je babykamer kun je nooit te vroeg beginnen met sparen. Vergeet niet dat je kindje na de geboorte ook het een en ander nodig heeft. Hou dus ruimte over in je budget voor de periode na de bevalling.

Heb je al een kind en verhuist hij naar een andere slaapkamer om ruimte te maken voor zijn nieuwe broertje of zusje? Doe dit dan zo vroeg mogelijk tijdens de zwangerschap. Dit geeft je kind de tijd om aan zijn nieuwe kamer te wennen alvorens hij aan de nieuwe gezinssituatie moet wennen.

Niet alleen de kinderkamer heeft voorbereiding nodig, maar ook de rest van het huis. Moet er ruimte gemaakt worden voor een box in de kamer of voor de kinderwagen in de hal? Het tweede trimester is het juiste moment om dit te regelen.

Wat als de babykamer niet op tijd af is?

Soms lopen dingen anders dan verwacht. Misschien heb je heel weinig energie, is het druk op werk, heb je veel zwangerschapskwaaltjes of wordt je kleintje vroeg geboren. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de kinderkamer nog niet klaar is wanneer je baby geboren wordt. Toch hoef je je geen zorgen te maken. De eerste maanden heeft je kindje niet zijn eigen kamer nodig. Zelfs als de babykamer wel af is, is de kans aanwezig dat je je baby liever in je eigen slaapkamer laat slapen. Dit is bovendien praktisch met nachtelijke voedingen. Ook na de zwangerschap heb je dus nog voldoende tijd om de babykamer af te maken.

Vergeet niet: alles komt goed!

Het is een grote verantwoordelijkheid, een kleintje in huis. Voel je je enthousiast, maar ook misschien een beetje nerveus? Geen zorgen, dat is heel normaal. Doe wat je kan, niet wat je niet kan, tijdens de zwangerschap om de babykamer af te krijgen. Alles wat niet lukt, komt na de geboorte. Het belangrijkste is dat je het volgende regelmatig tegen jezelf en je partner zegt: ‘alles komt goed!’

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!