Wanneer op een peuterbed overstappen?

Groeit jouw kindje ook als kool? Terwijl het nog als gisteren lijkt dat je kind voor het eerst in zijn ledikant lag, is hij misschien al wel toe aan zijn volgende mijlpaal: slapen in een peuterbed. ‘Wanneer op een peuterbed overstappen?’ vraag je je waarschijnlijk af. Wij helpen je graag die vraag te beantwoorden. Daarnaast hebben we wat tips op een rijtje gezet die je helpen de overstap van het ledikantje op het peuterbed zo eenvoudig mogelijk te maken.

Inhoudsopgave

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed zit tussen het ledikant en een normaal eenpersoonsbed in. Het wordt soms ook een juniorbed genoemd. Het peuterbed is kleiner dan een eenpersoonsbed voor volwassen en heeft vaak een afmeting van 150 x 70 cm. De meeste bedjes zijn vrij laag, zodat je peuter er gemakkelijk zelf in- en uitstappen kan. Ook zijn er bedjes met een uitvalbeschermer voor de veiligheid beschikbaar. Dit geeft je kindje bovendien een geborgen gevoel zoals zijn ledikantje hem dat gaf. Hiermee is het peuterbed als het ware een tussenstapje tussen het ledikant en een eenpersoonsbed.

Wanneer overstappen?

Wanneer op het peuterbed overstappen? Hier zijn geen strakke richtlijnen voor. Veelal wordt aangeraden de overstap te maken wanneer je peuter 2,5 jaar oud is. Met deze leeftijd is hij het ledikant echt ontgroeid en is het tijd het peuterbed te installeren. Soms wordt ook wel gezegd dat het verstandig is je kind de overstap te laten maken met 24 maanden. Er zijn ouders die er nog eerder mee beginnen, omdat hun kindje uit het ledikant probeert te klimmen of hier zelfs in slaagt. Hoe weet je nu of jouw kind toe is aan het slapen in een peuterbed?

Je zou 2,5 jaar aan kunnen houden als richtlijn, maar het kan zijn dat je kind al eerder toe is aan de overstap. Veelal wordt 2,5 jaar aangehouden, omdat kinderen op deze leeftijd iets beter kunnen begrijpen dat ze ’s nachts in hun bedje moeten blijven liggen. Hierdoor voorkom je dat je kindje na bedtijd op avontuur gaat.

Sommige ouders laten hun kindje overstappen op het peuterbedje voor hij twee jaar oud is, omdat hij met man en macht uit het ledikantje probeert te klimmen. Een peuterbedje is lager en het is veiliger voor je kind om er zelf in en uit te klimmen. Vroegtijdig de overstap maken, kan dus vervelende situaties helpen voorkomen. Bedenk wel dat het het slaapprobleem zelf niet oplost. Je kindje zal namelijk nu nóg gemakkelijker uit zijn bedje kunnen klimmen.

Tot wanneer is een peuterbed geschikt voor je kind? De meeste kinderen groeien eruit wanneer ze zeven of acht jaar oud zijn. Vervolgens kun je ze laten overstappen op een eenpersoonsbed.

Peuterbed of volwassen bed?

Laat je je kind in een peuterbed slapen of stap je direct over op een volwassen bed? Beide hebben zo hun voordelen.

Een peuterbed is speciaal gemaakt voor peuters. Dit maakt de overstap wat eenvoudiger. In een ledikant is je kindje erg geborgen. Dit geeft hem een veilig gevoel en helpt hem goed te slapen. Een peuterbed heeft soms een uitvalbeschermer en doet daarmee denken aan een groot ledikant. Het is ook kleiner dan een normaal bed, waardoor je kindje zich niet verloren hoeft te voelen op een groot matras. Doordat het bed kleiner is, blijft er ook meer ruimte over in de kinderkamer voor je zoontje of dochtertje om te spelen.

Als je direct een volwassen bed koopt, zal je kindje hier niet uit groeien. Je hoeft na vijf of zes jaar dus niet een ander bed te kopen. Let er wel op dat er niet voor elk eenpersoonsbed een uitvalbeschermer beschikbaar is en hierdoor er een groter risico is dat je kind uit bed valt. Wel zijn er universele uitvalhekjes beschikbaar. Als alternatief kun je ook een een zacht kleed of een extra matras naast het bed leggen.

Wil je de voordelen van een peuterbed en een volwassen eenpersoonsbed combineren? Overweeg dan een meegroeibed voor je peuter te kopen. Deze kun je uitschuiven, waardoor je het groter kunt maken wanneer je kindje uit de ‘peuterbedstand’ is gegroeid. Op een meegroeibed zijn bovendien vaak gemakkelijk valhekjes te monteren.

Is alles peuterproof?

Je kind gaat in een juniorbed slapen? Dit is een grote stap richting onafhankelijkheid voor je peuter. Wanneer hij in een peuterbed slaapt, kan hij hier namelijk zelf in- en uitstappen. Het is dan ook belangrijk dat je de kinderkamer en de rest van het huis weer even onder de loep neemt. Is alles nog kinderproof?

Zorg ervoor dat al het speelgoed in de kinderkamer is opgeruimd voor je peuter naar bed gaat. Daarnaast moet er niets op de grond liggen waar je kleintje over kan struikelen. Je kunt een belletje boven zijn deur plaatsen, zodat je het hoort wanneer je kind zijn kamer verlaat.

Laat je kind aan zijn peuterbed wennen

Je wilt dat de overstap voor je kindje van ledikant naar peuterbed zo soepel mogelijk verloopt. Je kunt hem hier op verschillende manieren bij helpen.

Betrek je zoontje of dochtertje zo veel mogelijk bij de overstap. Doe dit bijvoorbeeld door hem zelf zijn peuterbed en het beddengoed uit te laten zoeken. Op deze manier zal je kindje niet alleen extra trots zijn op zijn bed, maar hij weet ook dat er verandering aan zit te komen.

Je kunt ervoor kiezen het nieuwe bed al in de kamer te zetten, terwijl het ledikant er ook nog staat. Je kleine kan nu aan de aanblik van het bed wennen. Hij kan bovendien zelf beslissen waar hij wil slapen. Bereid hem ook voor op de verandering door het er met hem over te hebben. Vertel hem dat hij binnenkort in een bed voor grote kindjes gaat slapen. Dat hij dan onder de categorie ‘grote kindjes’ gerekend wordt, vindt hij ongetwijfeld heel stoer!

Heeft je kindje de overstap gemaakt en slaapt hij in zijn ‘grote bed’? Help hem hier dan aan te wennen door zijn bedritueel hetzelfde te houden. Zo laat je hem zien dat er eigenlijk weinig verandert en dat hij zich dus heel veilig kan voelen in zijn nieuwe, stoere peuterbed!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!