Wanneer van ledikant naar groot bed?

vipack-billy-roze
Je kindje groeit als kool. Dit gaat gepaard met de aankoop van nieuwe schoenen, sokjes, jurkjes, shirtjes, broekjes en..., een nieuw bed! Je kleine zal op den duur namelijk ook zijn ledikant ontgroeien. Wanneer is het tijd je kind de overstap van ledikant naar groot bed te laten maken? Ga je dan voor een kinderbed of een normaal eenpersoonsbed? Hoe pak je deze overstap het beste aan? Wij vertellen je meer.

Inhoudsopgave

Op welke leeftijd overstappen op een bed?

Vaak wordt aangeraden je kind in een bed te laten slapen wanneer het 2,5 á drie jaar oud is. Wanneer het moment precies aangebroken is waarop je de overstap het beste maakt, kun jij als ouder het beste inschatten. Waar moet je rekening mee houden wanneer je deze overweging maakt?

Is in het ledikant slapen nog veilig?

Wanneer je kindje twee á drie jaar is, kan het waarschijnlijk al aardig klauteren. Nu zijn ledikantjes zo gemaakt dat je kindje er niet gemakkelijk uit kan klimmen, maar wanneer je kleine flink gegroeid is en serieuze pogingen onderneemt, waarbij hij of zij er misschien bijna in slaagt om uit het ledikantje te klimmen, is het echt tijd voor een bed.

Kun je je kind al leren om ‘s nachts in zijn bed te blijven liggen?

Wanneer je kindje overstapt op slapen in een bedje brengt dit extra verantwoordelijkheid met zich mee voor hem of haar. Je kind kan namelijk zelf in en uit bed klimmen. Dat is leuk, vooral als je eigenlijk helemaal geen zin hebt om te slapen. Voor heel jonge kindjes kan het best moeilijk zijn de hele nacht alleen in bed te blijven liggen wanneer zij de mogelijkheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Dit kan heel wat gebroken nachten geven voor zowel jou als je kleine. Als je de overstap van ledikant naar bed later maakt, is het makkelijker om je kindje te leren ‘s nachts in bed te blijven liggen.

Peuterbed of eenpersoonsbed?

Is het tijd om het ledikantje te vervangen met een bed? Dan sta je nog voor de vraag: op welk bed moet je kindje overstappen? Koop je een peuterbed of een eenpersoonsbed voor je zoontje of dochtertje? Beide hebben zo hun voordelen.

De voordelen van een peuterbed

Een peuterbed, ook wel kinderbed genoemd, is qua formaat kleiner dan een normaal bed. Als je kind een kleine slaapkamer heeft, houdt het met dit bed dus extra speelruimte over. Het peuterbed heeft ook een valhekje. Dit helpt niet alleen voorkomen dat je kleine ‘s nachts uit bed kan rollen, maar het geeft je kind ook een vertrouwd en beschermd gevoel. Een peuterbed zou je, wanneer je kind eruit is gegroeid, makkelijk kunnen bewaren voor een eventueel tweede of derde kind. Ook niet onbelangrijk: peuterbedden zijn in heel leuke uitvoeringen beschikbaar. Ga voor een Carsbed, een Frozenbed of een piratenbed. Dit maakt het overstappen op een bed voor grote kindjes wel erg leuk voor je zoon of dochter.

>>> Bekijk hier alle peuterbedden

De voordelen van een eenpersoonsbed

Het grootste voordeel van een eenpersoonsbed is dat je kindje er niet uit groeit. Het bed gaat lang mee en je hoeft na drie jaar ook niet een nieuw matras en beddengoed te kopen. Als je kind een grote slaapkamer heeft, staat een eenpersoonsbed vaak ook mooier. Een peuterbed zou in verhouding wellicht te klein zijn voor de ruimte.

>>> Bekijk hier alle 90×200 kinderbedden

Hoe je kind laten overstappen van ledikant naar bed?

Voor jou als ouder is het een grote mijlpaal, je kleintje in een groot bed laten slapen, maar voor je zoon en dochter is dat het ook. Het kan leuk, maar ook heel spannend zijn voor hem of haar. Om een succes te maken van de overstap geven we je graag wat tips.

Heb het er regelmatig over met je kind

Neem poolshoogte. Ga na hoe je kindje erover denkt om in een ander bed te slapen. Wordt het hier enthousiast van of vindt je kleine het allemaal nog wat spannend? Heb hier een open en eerlijk gesprek over met je kind zonder hem ergens toe te dwingen.

Samen het bed uitkiezen

In een nieuw bed slapen, is zo veel leuker wanneer je het bed heel mooi vindt. Betrek je kindje daarom bij het uitkiezen van het nieuwe bed. Welke kleur vindt je zoon of dochter mooi? Wat voor thema moet het bed hebben? Kies ook samen het beddengoed uit en bepaal samen waar het bed in de slaapkamer moet komen te staan.

Laat het bed een tijdje in de kamer staan

Heb je een bed gekocht voor je kind? Als er ruimte voor is, zet het bed dan in de kamer samen met het ledikantje. Je kind kan nu nog in het ledikant slapen, maar ook overdag wanneer hij wil op zijn bedje gaan liggen. Zo raakt hij tevens gewend aan dat nieuwe meubelstuk in zijn kamer.

Haal samen het ledikantje uit elkaar

Wanneer je samen met je kleine het ledikantje uit elkaar haalt, vergroot dit niet alleen zijn of haar verantwoordelijkheidsgevoel, maar het helpt hem of haar ook beseffen dat het ledikantje echt weg is en dat het tijd is om de overstap te maken naar het grote bed.

Laat je kind weten waar het aan toe is

Is het ledikantje uit elkaar gehaald? Benoem dan overdag nog een paar keer dat je kind ‘s avonds in zijn of haar bed voor grote kindjes mag slapen. Zo weet het waar het aan toe is en kan je kleine zich er mentaal op voorbereiden.

Hou dezelfde bedtijdroutine aan

De overstap van ledikant naar peuterbed zorgt al voor genoeg verandering. Om naar bed gaan veilig en vertrouwd te houden voor je kind, is het daarom fijn als alles voor de rest hetzelfde blijft. Lees je je zoontje of dochtertje normaal gesproken voor? Blijf dit dan doen. Het leuke is dat je nu samen bij je kind in bed kan kruipen. Dit zal het voorlezen en het naar bed gaan alleen nog maar leuker maken!

Blijf geduldig en liefdevol

Of je kind zijn of haar nieuwe bed nu leuk vindt of niet, het kan wat tijd kosten voor je zoontje of dochtertje gewend is aan zijn bed. Misschien duurt het langer voor je kind in slaap valt of kruipt het ‘s nachts soms uit bed. Hoe vervelend een late avond of een gebroken nacht ook kan zijn, blijf geduldig. Slapen in een groot bed is een enorme verandering voor je kleine en het kan zijn dat het veel tijd nodig heeft om hieraan te wennen. Als je je zoon of dochtertje laat zien dat je hem begrijpt en dat je geduldig blijft, wordt de overstap makkelijker.

Naar het grote kinderbed!

Vroeg of laat is je kleine uit het ledikantje gegroeid en is het tijd voor een peuterbed. Vaak is je kind met 2,5 á drie jaar toe aan een bed. Deze overstap is niet altijd makkelijk, maar je kunt het zo leuk mogelijk maken voor je kleine door hem bij het hele proces te betrekken en geduldig met hem of haar te blijven. We hopen dat onze tips je helpen je kindje snel aan zijn of haar nieuwe, mooie bed te laten wennen, zodat de hoeveelheid gebroken nachten beperkt blijven. Dat is fijn voor je kind – en voor jou!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!