Is het erg als mijn kind bij mij in bed slaapt?
Volgens kinderarts Nils Bergman is het niet erg wanneer kinderen samen met hun ouders slapen. Sterker nog, het biedt verschillende voordelen. Kinderen die bij hun ouders slapen:
- hebben een hogere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen;
- hebben minder last van angst- of schuldgevoelens;
- voelen zich onvoorwaardelijk geliefd;
- hebben minder vaak slaapproblemen;
- voelen zich op latere leeftijd vaak tevredener.
Uiteraard heeft samen slapen ook een aantal nadelen, met name voor de ouders. Zo zul je je liefdesleven buiten de nacht om actief moeten houden. Ook slaap je misschien minder goed wanneer je kind bij je in bed kruipt, omdat je minder slaapruimte hebt of omdat je kind veel woelt.
Moet mijn kind alleen slapen?
Als het samen slapen met je kind veel voordelen biedt, vraag je je misschien af: ‘moet mijn kind wel alleen slapen?’ Dit is een persoonlijke keus. Het is belangrijk dat je bedenkt wat je zelf wilt en hieraan vasthoudt.
Het kan zijn dat je het zelf niet erg vindt als je kind bij jou in bed slaapt, maar dat je je afvraagt wat anderen ervan vinden. Bedenk in dit geval dat wat anderen ervan vinden vaak cultuurgebonden is. Hoewel het in Nederland op het moment misschien niet de norm is, is het in veel andere landen heel normaal. Kijk naar wat je zelf belangrijk vindt: doen wat de culturele norm voorschrijft of doen wat voor jezelf en voor je kind goed voelt.
Als je eenmaal een keus hebt gemaakt, is het belangrijk om consequent te zijn. Je kind de ene dag wel en de andere dag niet bij je in bed laten kruipen, zal waarschijnlijk niet werken.
Zo help je je kind weer in zijn eigen bed te slapen
Heb je besloten dat je je kind liever niet in je eigen bed wilt laten slapen, maar wil je kind dat juist wel? Beddies geeft je tips om je kind te helpen weer in zijn eigen bed te slapen.
Achterhaal de oorzaak van het gedrag
Het achterhalen van de oorzaak is de eerste stap en belangrijkste tip. Wanneer je weet waarom je kind bij je in bed kruipt, helpt dit je om een oplossing te vinden. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom je zoon of dochter bij je in bed kruipt:
- Je kind is bang in het donker of bang voor monsters.
- Je kind ervaart stress en zoekt veiligheid bij jou.
- Je kind heeft je overdag niet veel gezien en wil graag extra aandacht.
- Je kind is erg jong en heeft nog geen besef van tijd.
- Je kind heeft vanaf een jonge leeftijd op jouw kamer geslapen en dit is een gewoonte geworden.
Pak de oorzaak aan
Weet je wat de oorzaak is van het gedrag? Dan wordt het eenvoudiger om je kind te helpen weer in zijn eigen bed te slapen. Is je kind bang in het donker? Een nachtlampje en een knuffel in bed maken dan waarschijnlijk al een groot verschil.
Is je kind gestrest? Probeer dan iedere dag wat onverstoorde tijd met je kind door te brengen, zodat hij zich vrij voelt om je te vertellen hoe zijn dag was en waar hij zich zorgen over maakt. Deze extra kwaliteitstijd kan er ook voor zorgen dat je kind niet midden in de nacht op zoek gaat naar extra aandacht.
Heeft je kind nog geen besef van tijd? Dan biedt een slaaptrainer een goede oplossing.
Is het slapen bij jou in bed een gewoonte geworden? Dan zul je stap voor stap deze gewoonte moeten doorbreken.
Zorg voor een goede bedtijdroutine
Met een goede bedtijdroutine zorg je ervoor dat je kind rustig de nacht ingaat. Ook leert je kind sneller wanneer de nacht begint en wat er dan van hem verwacht wordt. Dit maakt de kans dat hij later weer uit bed kruipt kleiner.
Maak een slaapposter
Maak een poster voor je kind met slaapregels. Herhaal deze regels regelmatig samen, zeker als je kind ze nog niet zelf kan lezen. Maak het bijvoorbeeld een onderdeel van de bedtijdroutine. Op de slaapposter kun je het volgende schrijven:
Wanneer ik slaap:
- ben ik stil als een muis;
- heb ik mijn ogen dicht;
- blijf ik in mijn bed liggen;
- blijven de lampen uit;
- heb ik mooie dromen.
Maak gebruik van nieuwe mijlpalen
De meeste kinderen willen niets liever dan opgroeien. Je kunt dan ook gebruikmaken van mijlpalen om oude gewoontes te doorbreken. Wanneer je kind overstapt van een juniorbed naar een eenpersoonsbed is je kind duidelijk groter geworden. Laat je kind weten dat hij nu al zo groot is dat hij heel goed zelfstandig alleen kan slapen. Andere mijlpalen die je kunt gebruiken, zijn het wisselen van tanden, de overstap naar een hogere klas of het behalen van een zwemdiploma.
Breng je kind weer terug naar zijn eigen bed
Is je kind bij je in bed gekropen? Breng hem dan weer terug naar zijn eigen bed. Word niet boos en zeg niet te veel tegen hem. Hoe meer aandacht je hem geeft – positief of negatief – hoe groter de kans is dat hij weer terugkomt. In veel gevallen hoef je zelfs helemaal niets te zeggen. Neem hem aan de hand en breng hem terug naar zijn eigen bedje.
Als je kind normaal gesproken niet bij je in bed kruipt, maar dit alleen doet als hij een nachtmerrie heeft gehad, is het wel goed om hem wat aandacht te geven. Je kind is bang en heeft troost nodig. Geef je kind even de tijd om weer te kalmeren wanneer je hem instopt.
Wees consequent
Consequent zijn is niet eenvoudig, maar wel belangrijk. Ook al stuur je je kind negen van de tien keer terug naar zijn eigen bed, dan zul je toch niet slagen om de gewoonte te doorbreken. Als je niet wilt dat je kind in jouw bed slaapt, dan moet je dit steevast nooit toelaten.
Koop een verzwaringsdeken
Verzwaringsdekens helpen je kind om zich veilig en geborgen te voelen. Deze dekens zijn verkrijgbaar voor kinderen vanaf twee jaar en ouder, waarbij het gewicht van de deken aangepast is op de leeftijd en de grootte van het kind. Dit product is zeer geschikt voor kinderen die snel overprikkeld raken.
Geniet weer van een goede nachtrust
Het kan frustrerend zijn als je nachtrust verstoord wordt doordat je kind steeds bij je in bed kruipt. Bedenk echter dat het bij jou in bed kruipen slechts een fase is. Je kind zal dit als tiener echt niet meer doen. Blijf kalm en pas bovenstaande tips toe. Voor je het weet, geniet je weer van je welverdiende slaap!