Wat te doen als je kind nachtmerries heeft?

Staat je kind ‘s nachts huilend aan je bed? Of sta jij misschien aan het bed van je kind, omdat je hem ‘s nachts hoort huilen? De kans is groot dat je kleine een nachtmerrie heeft gehad. Vraag je je af waar die nachtmerries vandaan komen en wat je het beste kunt doen als je kleine een enge droom heeft gehad? Beddies geeft je antwoord op deze vragen.

Inhoudsopgave

Nachtmerries bij kinderen

We hebben allemaal weleens een enge droom. Het is dus niet vreemd als je kind zo nu en dan voor je bed staat om je te laten weten dat hij een nachtmerrie gehad heeft en dat hij bang is. Een nachtmerrie kan ervoor zorgen dat je kind in paniek raakt, zich erg angstig voelt of juist verdrietig is. De nachtmerries kunnen vrijwel overal over gaan. Nachtmerries die veel voorkomen bij kinderen gaan over:

  • monsters
  • enge dieren
  • opgesloten zijn
  • het verliezen van een geliefde

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Het hebben van nachtmerries is niet vreemd. Als je kind vaak enge dromen heeft, dan is het goed om te proberen de oorzaak hiervan te achterhalen. Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben. Beddies zet een aantal voor je op een rij.

Angst

Jonge kinderen zijn vaak bang voor monsters, omdat hun verbeeldingskracht groot is. Kinderen die al naar school gaan, kunnen enge dromen hebben die over sociale situaties gaan, bijvoorbeeld omdat ze worden gepest. De angsten van je kind kunnen ervoor zorgen dat hij ‘s nachts enge dromen heeft.

Stress

Veranderingen in het dagelijks leven leveren soms stress op bij je kind. Misschien is hij dit jaar voor het eerst naar school gegaan of zijn jullie verhuisd. Ook een scheiding of de dood van een dierbare geeft kinderen stress.

Medicatie

Gebruikt je kind medicatie? Lees de bijsluiter goed na. Sommige medicijnen hebben verschillende bijwerkingen, waaronder nachtmerries.

Wat doe je als je kind een nachtmerrie heeft gehad?

Als je kind een nachtmerrie heeft gehad, wil je hem zo goed mogelijk troosten. Hoe doe je dit het beste?

Blijf kalm

Het is erg naar om je kind overstuur te zien. Toch is het belangrijk dat je zelf zo kalm mogelijk blijft. Zo zal je kind zich het veiligst bij je voelen. Alleen al rustig naast zijn bed zitten wanneer hij wakker is geworden van een nachtmerrie maakt een groot verschil.

Praat met je kind

Wanneer je wakker wordt van een nachtmerrie is dit erg desoriënterend. Je kind kan verward zijn, dus het is goed om hem te vertellen wat er gebeurd is. Laat hem weten dat hij een enge droom heeft gehad, maar dat hij nu wakker is, dat je bij hem bent en dat hij veilig is. Vertel hem ook dat de enge dingen uit zijn droom niet echt zijn gebeurd.

Neem je kind serieus

Het is belangrijk dat je kind zich serieus genomen voelt. Als hij naar je toe is gekomen omdat hij een nachtmerrie heeft gehad, is dat goed. Het geeft je de kans hem te troosten. Neem je hem niet serieus, dan komt hij de volgende keer misschien niet meer.

Laat je kind weten dat je begrijpt dat hij bang is van zijn nachtmerrie. Laat hem weten dat iedereen weleens enge dromen heeft, ook jij, en dat deze dromen heel echt lijken en daarom spannend zijn. Vergeet hem ook niet een dikke knuffel te geven.

Gebruik de verbeelding van je kind

De meeste jonge kinderen hebben een grote verbeelding. Deze verbeelding kan ervoor zorgen dat ze bang zijn voor dingen, zoals monsters onder het bed. Als ze dan net een nachtmerrie over monsters hebben gehad, is dit erg beangstigend. Ze hebben misschien het gevoel dat de monsters nog op de loer liggen.

Dat je kind veel verbeelding heeft, is normaal en je kunt het zelfs in je voordeel gebruiken. Vul bijvoorbeeld een plantenspuit met water en spuit onder het bed met deze ‘anti-monsterspray’. Laat je kind weten dat als er monsters waren, deze nu zeker weg zijn. Daarnaast kun je samen onder het bed en in de kast kijken om je kind te laten zien dat er echt geen monsters zijn.

Help hem om in slaap te vallen

Weer in slaap komen na een nachtmerrie is niet altijd eenvoudig. Als je kind zich nog erg bang of verdrietig voelt, zal hij niet vanzelf rustig verder slapen. Help hem daarom om hem in een betere stemming te brengen. Doe dit door het over leuke dingen te hebben. Bedenk samen een mooie droom, haal een leuke herinnering op of praat mooie momenten van de vorige dag na. Wanneer je kind in een betere stemming is, kun je hem weer laten liggen. Blijf nog even bij hem tot je zeker weet dat hij echt kalm is.

Tips die nachtmerries helpen te voorkomen

Nachtmerries zijn niet altijd te voorkomen. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen voor je kind om de kans op een nare droom te verkleinen.

Creëer een goede bedtijdroutine

Een goede bedtijdroutine creëert rust voor het slapen gaan. Je kleine weet namelijk precies waar hij aan toe is. Als je kind kalm is voor het slapen, is de kans op een onrustige nacht kleiner. Lees elke avond samen een boekje of zing voor je kind een slaapliedje.

Praat samen de dag na

Door wat tijd met je kind door te brengen en de dag na te bespreken, geef je je kind de kans om de dag al deels te verwerken. Als er iets stressvols is gebeurd en hij praat er met jou over dan kun jij hem geruststellen. Op deze manier verklein je de kans dat je kleine nachtmerries krijgt na een drukke dag.

Brei een positief eind aan de dag

Het is belangrijk voor je kleine dat de dag positief eindigt. Heeft hij ruzie gehad op school of is er spanning thuis? Dit geeft je kleine stress en kan leiden tot nachtmerries. Zorg ervoor dat je kind blij naar bed gaat. Als hij ruzie heeft met een broertje of zusje, help je kinderen dan om het goed te maken voor je aan de bedtijdroutine begint.

Eet niet te laat

Als je laat in de avond eet, gaat je zoon of dochter met een volle maag naar bed. Een volle maag leidt tot een slechtere nachtrust en een slechtere nachtrust vergroot de kans op een nachtmerrie. Probeer je kind dus minimaal twee uur voor zijn bedtijd zijn avondeten te geven.

Verjaag monsters

Monsters verjagen, kalmeert je kind na het hebben van een nachtmerrie, maar het kan soms ook nachtmerries helpen te voorkomen. Sommige kinderen zijn erg bang om alleen in het donker te slapen. (‘s Nachts kruipen de monsters immers van onder het bed vandaan.) Ga samen op ‘monsterjacht’ en controleer alle hoekjes van de slaapkamer. Zo kan je kind zien dat er echt geen monsters zijn en slaapt hij misschien toch net iets beter.

Conclusie

Heeft je kind een nachtmerrie gehad? Troost hem door hem te laten zien dat je er voor hem bent. Probeer daarnaast bovenstaande tips uit om nachtmerries te voorkomen. Zijn de nachtmerries het gevolg van het slikken van bepaalde medicatie? Overleg dan met de arts of het wisselen van medicatie nodig is.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!