Welk matras voor een ledikant kopen?

Is je baby (bijna) geboren? Hoera! Dit is het begin van een heel bijzondere periode. Vanaf dag één wil je er alles aan doen om je kindje te ondersteunen bij het opgroeien. Aangezien een baby bijna de hele dag ligt, kun je hem de meeste ondersteuning en het hoogste comfort bieden door een goed matras voor zijn ledikantje aan te schaffen. Waar let je op bij een matras voor een ledikant kopen? Welke materialen zijn geschikt? Wij vertellen je graag meer.

Inhoudsopgave

De juiste afmeting voor het babymatras

Een matras dat te groot is voor een ledikant zal niet snel gekocht worden. Een matras mag echter ook niet te klein zijn. Als het matras te klein is, kan je kindje met zijn handjes of voetjes vast komen te zitten tussen het matras en het ledikant. Er mag daarom niet meer dan 2 cm speling zijn. Veel babymatrasjes voor ledikanten zijn tussen de 60 en 70 cm breed en 120 tot 140 cm lang. Voor wiegjes zijn matrasjes te koop die in de regel 40 bij 80 cm zijn. Kun je geen matras vinden dat in het ledikantje of wiegje past? Dan is het een optie een matras op maat te laten maken.

Comfort voor je baby in zijn ledikant

Het matras moet voldoende ondersteuning bieden aan je kleintje. Een matras voor een ledikant moet minimaal 10 cm dik zijn. Voor een wiegmatrasje geldt een minimum van 5 cm. Belangrijk is dat het matras niet te zacht is. Het hoofd van je baby zou weg kunnen zakken en dit brengt risico’s met zich mee. Bovendien is het niet comfortabel. Kies daarom voor een stevig matras met voldoende veerkracht. Populair is onder andere het koudschuim HR40 matrasje vanwege het fijne materiaal en de goede kwaliteit. Matrasjes die gemaakt zijn van kapok, zeegras of zacht traagschuim zijn minder geschikt voor je kleintje.

De ventilerende eigenschappen van het ledikantmatras

Goede ventilatie tijdens het slapen is belangrijk voor iedereen, maar met name voor je kleine. Een slechte ventilatie zorgt ervoor dat je kindje het te warm krijgt, waardoor warmtestuwing ontstaat. Dit wil je te allen tijde voorkomen. Kies dus een matrasje voor het ledikant met uitstekende ventilerende eigenschappen. Een ventilerend matras voert warmte en vocht af, waardoor je kindje het niet te warm krijgt tijdens het slapen. Bovendien is de kans op schimmelvorming in een ventilerend matras kleiner. Om de ventilerende eigenschappen van het ledikantmatrasje te ondersteunen, kies je het beste voor moltons en hoeslakens die ook ventilerend zijn.

Makkelijke reiniging van het babymatras

Zelfs met de beste luiers kan je kindje zo nu en dan doorlekken. Bovendien kan het zijn dat je kindje ’s nachts soms spuugt. Het is dan ook geen overbodige luxe om een matrasje voor het ledikant te kiezen dat gemakkelijk te reinigen is. De meeste matrasjes hebben gelukkig een afneembare hoes. Deze hoezen zijn in de regel op 60 graden te wassen. Op deze temperatuur worden huisstofmijten en bacteriën gedood. Je weet dus zeker dat je kleine na het wassen van de hoes weer in een lekker schoon bedje slaapt.

Welke molton voor het babymatras gebruiken?

Een molton heeft ventilerende eigenschappen en zorgt voor extra comfort. Tegelijkertijd zorgen zijn vochtabsorberende eigenschappen ervoor dat het matras beschermd wordt wanneer je kleintje doorlekt. Kies altijd voor een molton die zeer ademend is. Er zijn ook plastic hoezen en waterdichte moltons verkrijgbaar, maar deze ventileren minder goed. Je kindje kan het hierdoor dus heel warm krijgen. Ga daarom voor een molton die volledig van katoen is gemaakt.

Welk materiaal moet het matras voor het ledikant hebben?

Er zijn verschillende materialen waarvan babymatrasjes kunnen worden gemaakt. We bespreken er hier drie:

Traagschuim

Traagschuim is een prettig materiaal voor gewone matrassen, maar voor babymatrassen is het minder geschikt. Het is namelijk niet erg veerkrachtig. Het ventilerende vermogen is niet zo groot en het biedt niet veel ondersteuning.

Koudschuim

Koudschuim is een populair materiaal voor matrasjes voor ledikanten. Het is namelijk veerkrachtig en het wordt niet zacht onder invloed van lichaamswarmte. Het is ondersteunend en van goede kwaliteit.

Polyether (PE-schuim)

Goedkopere babymatrasjes zijn vaak van polyether gemaakt. De kwaliteit van het materiaal is afhankelijk van de dichtheid van het schuim. Als het schuim niet zo dicht is, biedt het niet voldoende ondersteuning. Dichter PE-schuim is daarom een betere keus.

Vind het juiste babymatras voor het ledikant

Aangezien je kleine veel zal slapen wanneer hij pas geboren is, is een goed matras erg belangrijk. Kies een product dat goed in het ledikant past en dat minimaal 10 cm dik is. Overweeg de ventilerende en ondersteunende eigenschappen van het matras om er zeker van te zijn dat je baby geniet van optimaal comfort. Als jouw kleintje beter slaapt, slaap jij als ouder bovendien ook beter. En een goede nachtrust is goud waard, zeker als je een kleine hebt om voor te zorgen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!