Welke kleuren kies je voor de kinderkamer? Tips vanuit kleurenpsychologie

Wist je dat de kleuren in een kamer een enorme invloed hebben op hoe je je voelt? En dan bedoelen we niet alleen hoe donker of licht een kamer is. Iedere kleur heeft een eigen effect. Zo roept blauw bijvoorbeeld heel andere gevoelens op dan rood. Wat is het effect van kleuren precies? En hoe kan je dit gebruiken bij het kiezen van de kleuren voor de babykamer of kinderkamer? In dit artikel vatten we de belangrijkste info voor je samen.

Inhoudsopgave

1: Koele kleuren: blauw en groen 

Koele kleuren zoals blauw en groen geven je kindje een gevoel van rust en ontspanning.

Blauw is fris en toch kalmerend. Ook heeft de kleur een lekker ruimtelijk effect. Ideaal dus als je op zoek bent naar een kleurtje voor een krappe kinderkamer. Doordat blauw de kleur is van de lucht, roept het ook een gevoel van vrijheid op.

Te veel blauw is geen aanrader. Dan kan de kamer wat kil aan gaan voelen.

Groen is ook lekker fris en roept een positief en vertrouwd gevoel op. Groen linken we bovendien aan de natuur. En dat zorgt voor ontspanning. Tegelijkertijd staat groen voor groei en productiviteit. Dat komt goed van pas als je kind wat ouder is en aan de slag gaat met huiswerk.

2: Warme kleuren: rood, oranje en geel

Wil je vooral meer sfeer en warmte in de kinderkamer? Ga dan voor warme kleuren. Denk aan rood, oranje en geel. Ga hierbij niet voor felle tinten, maar kies bijvoorbeeld voor een vleug bruin erin.

Heldere tinten rood, oranje en geel hebben niet dat warme effect. Bovendien zijn ze al snel wat heftig. Okergeel, terracotta en roestbruin zijn bijvoorbeeld aanraders. Die passen ook helemaal bij de kinderkamertrends van dit moment. 

Roodtinten staan voor kracht. Geel en oranje roepen vooral vrolijke en positieve gevoelens op. Ze zijn immers de kleur van de zon.

3: Krachtige kleuren: rood, oranje en paars

Wil je wat power toevoegen aan de kinderkamer? Ga dan voor krachtige kleuren zoals oranje of paars. Wees hier wel voorzichtig mee als het om grote oppervlakken gaat. Volle oranje- en paarstinten zijn erg sterke kleuren en kunnen daardoor snel te veel zijn.

Rood is ook een enorm krachtige kleur. Zuivere roodtinten zijn niet zo’n aanrader. Rood is namelijk al snel te schreeuwerig. Bovendien linken we rood aan gevaar. Geen fijne kleur om bij in slaap te vallen dus.

Als je rood wilt gebruiken in de kinderkamer, kan je dit dus het beste met mate doen. Of roodtinten uitkiezen die niet zo’n hoog “alarmgehalte” hebben.

Of een krachtige kleur in de kamer wel of geen goed idee is, heeft te maken met jullie smaak en met het karakter van je kind. Heeft je kind een druk en krachtig karakter? Dan zijn rustige kleuren een fijnere keuze. Is je kind juist heel rustig van zichzelf? Misschien wat terughoudend? Dan kan zo’n stimulerende kleur wel fijn zijn.

4: Zachte tinten: pastels

Wil je vrolijke kleurtjes in de kinderkamer, maar de boel tegelijkertijd niet te druk maken? Dan zijn pasteltinten ideaal. Van pasteltinten kan je ook gemakkelijk verschillende kleuren gebruiken, zonder dat het te druk wordt. Zeker als je ze combineert met zachte wit- of beigetinten.

Ga voor pastelblauw of pastelgroen voor dat frisse en ruimtelijke gevoel. Of mooie zachte oranje- en geeltinten voor een zonnig sfeertje. Wil je juist een echte prinsessenkamer? Dan ligt pastelroze en zacht paars natuurlijk voor de hand.

5: Basiskleuren: wit, grijs en beige

Natuurlijk heb je ook basiskleuren nodig. Wit, beige en grijs staan dan bovenaan het lijstje. Ga je voor wit? Zorg er dan voor dat je een tint kiest die niet te koel is. Anders voelt de kinderkamer al snel kil aan, en je wilt juist een fijn geborgen gevoel creëren voor je kind. Beige is hier erg geschikt voor.

Houd je meer van grijs? Dat kan ook. Grijs is ontzettend makkelijk te combineren: het past vrijwel overal bij. Let hierbij ook weer op hoe warm of koel de tint is. De meeste grijstinten zijn koel. Als je hier niet goed op let, voelt grijs al snel wat saai en kil aan.

Zijn je basiskleuren vrij koel? Dan kan je extra warmte aan de kinderkamer toevoegen door natuurlijke materialen te gebruiken. Denk aan houten meubels (in hun natuurlijke houtkleur) en rotan.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Charlotte
Hee! Ik ben Charlotte, moeder van vier en gek op van alles wat met interieur te maken heeft. Ik duik graag in de laatste trends en vind het tof om uit te leggen hoe mensen hun huis fijner, mooier én handiger kunnen inrichten. Ik werk als tekstschrijfster en schrijf voor Beddies vooral blogs en productteksten.