Zo bereid je je kindje voor op de peuterspeelzaal

Komt de eerste dag naar de peuterspeelzaal eraan? Dit is spannend voor je kind en voor jou als ouder. Je kleine brengt tijd door zonder papa of mama in de buurt in een relatief onbekende omgeving met veel leeftijdsgenootjes om zich heen – een grote stap dus! Wat zijn de voordelen van je kind naar de peuterspeelzaal brengen en hoe bereid je je kleine voor op zijn eerste dag? Beddies vertelt je er alles over.

Inhoudsopgave

Waarom naar de peuterspeelzaal?

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind naar de peuterspeelzaal (officieel peuteropvang genoemd) te brengen. Kinderen zijn hier vaak vanaf twee of twee en een half jaar welkom. Op de peuterspeelzaal leert je kind spelenderwijs. Het is een goede voorbereiding op de basisschool. Je kind naar de peuterspeelzaal brengen, heeft dan ook verschillende voordelen:

 • Het helpt je kind bij de ontwikkeling van zijn taal, motoriek en sociale vaardigheden.
 • Je kind leert in een klas te functioneren, bijvoorbeeld om in een kring te zitten of op zijn beurt te wachten.
 • De stap naar de basisschool is minder groot wanneer je kind gewend is aan de peuterspeelzaal.
 • Je kind leert om om te gaan met leeftijdsgenootjes.
 • Jij hebt wat extra tijd voor jezelf.

Hoe bereid je je kind voor? Gebruik deze tips!

Praat erover

Als je je kind op een dag gewoon afzet bij de peuterspeelzaal zou dit een enorme shock voor hem zijn. Bereid je kind daarom voor op zijn eerste dag door erover te praten. Begin hier al enkele weken van tevoren mee. Wees positief! Vertel hem over alle leuke dingen die hij daar gaat doen, dat er leuk speelgoed is en dat hij nieuwe vriendjes gaat maken. Voor je het weet, is je kindje hartstikke enthousiast.

Maak je kind vertrouwd met de speelomgeving

Wanneer je bij de peuterspeelzaal langsgaat, let dan op het speelgoed dat ze daar hebben. Maak vervolgens een speelhoekje in huis met vergelijkbaar speelgoed, zodat je kind zich straks direct thuis voelt in de nieuwe omgeving.

Maak goed gebruik van wendagen

Bij veel peuterspeelzalen maken ze gebruik van wendagen. Je brengt je kindje dan al een of twee keer voor zijn eerste dag naar de peuterspeelzaal. De eerste wendag blijf je een halfuurtje bij je kind en laat je hem vervolgens anderhalf uur op de peuterspeelzaal achter voor je hem weer ophaalt. De tweede wendag neem je direct afscheid waarna je je kleine na twee uur weer mee naar huis neemt. Tegen de tijd dat de echte eerste dag aanbreekt, is je kindje al gewend aan de begeleiders en aan zijn leeftijdgenootjes.

Creëer een routine

Wanneer je vasthoudt aan een routine leert je kind al snel dat de peuterspeelzaal nu bij zijn leven hoort. Creëer een routine door op een vaste tijd te ontbijten, de tanden te poetsen van je peuter en samen de tas in te pakken. Begin hier in ieder geval een paar dagen voor de eerste dag mee.

Lees je kind voor over de peuterspeelzaal

Er zijn leuke voorleesboekjes op de markt die je peuter voorbereiden op het gaan naar de peuterspeelzaal. Niet alleen leert je kleine direct wat een peuterspeelzaal is, maar je opent ook makkelijk een gesprek met je kind. Vraag hem na het voorlezen bijvoorbeeld of het hem leuk lijkt om naar de peuteropvang te gaan en waarom wel of niet.

Er zijn verschillende voorleesboekjes die je kunt gebruiken om je peuter voor te bereiden op de peuterspeelzaal. Lees bijvoorbeeld samen:

 • Twaalf kleine peuters van Elly van der Linden;
 • Nijntje op school van Dick Bruna;
 • Karel gaat naar school van Liesbeth Slegers.

Laat je kindje steeds meer zelf doen

Je peuter wil waarschijnlijk graag dingen zelf doen: zelf zijn jasje aantrekken, zelf de schoenen aantrekken, zelf de tas inpakken, enzovoort. Door met deze dingen te oefenen voor hij naar de peuterspeelzaal gaat, help je hem een gevoel van zelfstandigheid te geven. Zo groeit zijn zelfvertrouwen. Wanneer hij dan naar de peuterspeelzaal gaat, kan hij al heel veel zelf.

Het kan frustrerend zijn voor je kindje als hij bepaalde dingen niet zelf kan, zoals zijn schoenen aan- en uittrekken. Maak het makkelijk voor hem door voor schoenen met klittenband te kiezen in plaats van veters. Geef hem ook een lunchtrommel en drinkbeker mee die hij makkelijk zelf opent.

Zoek samen spulletjes uit voor de peuterspeelzaal

Er zijn bepaalde dingen die je kleine nodig heeft voor de peuterspeelzaal. Denk hierbij aan een lunchtrommel, een drinkbeker en een rugzak. Zoek deze spulletjes samen met je kindje uit. Zo betrek je hem bij de voorbereiding op zijn eerste dag. Als hij spulletjes heeft die hij zelf heel leuk vindt, gaat hij hier waarschijnlijk graag mee naar de peuterspeelzaal.

Vergeet ook niet om gebruik te maken van leuke labels. De labels met de naam van je peuter erop zorgen ervoor dat je kindje zijn spulletjes niet kwijtraakt. Labels kunnen bovendien heel leuk zijn, dus kies zeker voor een opvallend design waar je zoontje of dochtertje graag mee gezien wordt.

Stel je kleine op zijn gemak

Zelfs met dagen en weken voorbereiding op de eerste dag van de peuterspeelzaal kan je kind toch nerveus zijn. Dit is heel normaal. Het is ook best spannend! Het kan zijn dat jij er ook een beetje nerveus over bent. Laat je kind dit echter niet merken. Straal vertrouwen uit. Laat je kind weten dat je trots op hem bent en dat je weet dat hij zijn eerste dag heel leuk gaat vinden. Als je positief en kalm blijft, zal je kind ook positiever blijven.

Hou het afscheid kort

Is de tijd van afscheid nemen aangebroken? Hou het afscheid leuk en kort. Zo maak je het makkelijker voor je kind. Hou vast aan een bepaalde routine, zodat je kind snel leert begrijpen dat je afscheid neemt. Vertel je kind bijvoorbeeld dat je van hem houdt en dat je snel weer terugkomt. Geef hem een knuffel en een kus en vertrek dan.

Wat heeft mijn kind nodig voor de peuterspeelzaal?

Wanneer je kind alles bij zich heeft dat hij nodig heeft, zal hij een geweldige tijd hebben op de peuterspeelzaal. Het is goed om te overleggen met de begeleiders, want wat de peuters mee moeten nemen, kan per peuterspeelzaal verschillen. In de regel heeft je kind in ieder geval het volgende nodig:

 • een rugtas
 • een lunchtrommel en drinkbeker
 • reservekleding
 • luiers en billendoekjes als je kind nog niet zindelijk is

Je kunt ook overwegen om je kind zijn favoriete knuffel mee te geven. Dit kan het naar de peuterspeelzaal gaan minder eng maken. Bedenk wel dat de knuffel kwijt kan raken of dat het kapot kan gaan. Sommige ouders geven dus liever niet iets mee waar hun kind erg gehecht aan is.

Veel succes!

Voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaan, is spannend voor zowel je peuter als voor jou. Beddies wenst je alvast veel succes op de eerste dag. Gebruik bovenstaande tips om je kindje snel te helpen wennen aan de verandering. Voor je het weet, is de eerste dag voorbij en de spanning verdwenen. De volgende dag staat je kind ‘s morgens misschien wel te springen om de deur uit te gaan!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!