Zo kun je je kind vaker buiten laten spelen

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en je kind zit op de bank te gamen. ‘Dat ging wel anders toen ik jong was’, denk je misschien. Voor alle schermen ons leven overnamen, gingen kinderen met lekker weer immers naar buiten toe. En buiten maakte je heel wat leuke dingen mee. Wil jij ook dat je kind van alle voordelen geniet die buiten spelen met zich meebrengt? Wij vertellen je meer over:

Inhoudsopgave

Waarom is buiten spelen zo goed voor je kind?

Als je vroeger veel buiten speelde, twijfel je er vast en zeker niet over of buiten spelen gezond is. Maar waarom is het zo goed voor kinderen?

Buiten krijgen de fantasie en creativiteit van je kind alle ruimte om zich te ontwikkelen. Kinderen bedenken zelf spelletjes, maken een hut in het bos of ontdekken nieuwe insecten. Ze spelen buiten vaak samen met buurkinderen. Dit helpt ze om nieuwe vrienden te maken en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Buiten spelen is goed voor het humeur en het verbetert de concentratie van je kind.

Buiten verbetert je zoon of dochter ook zijn motorische vaardigheden. Voetballen, rennen, klimmen, springen – je kind onderneemt van alles buiten. Wanneer zijn motorische vaardigheden verbeteren, vergroot dit tevens zijn zelfvertrouwen. Buiten spelen, zorgt ervoor dat je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt en maakt de kans op overgewicht kleiner.

Hoe motiveer ik mijn kind om buiten te spelen?

Er bestaat geen twijfel over. Buiten spelen is hartstikke gezond. Het is misschien een uitdaging om je kind over de drempel te krijgen. Op de bank een spelletje spelen, is namelijk best comfortabel. Hoe krijg je je kind naar buiten toe? Wij geven je tips!

Tip 1: breng binnen naar buiten

Is je kind gewend om binnen te spelen? Neem zijn speelgoed dan mee naar buiten. Vooral voor dreumesen en peuters is dit een goed idee. Leg een speelkleed in de achtertuin en neem de poppen, autootjes en knuffeldieren mee naar buiten. Zo kan je kind dezelfde spelletjes spelen die hij in zijn kamer speelt, maar dan lekker buiten.

Tip 2: doe spelletjes in de tuin

Ook deze tip is leuk voor wanneer je jonge kinderen hebt, maar zelfs iets oudere kinderen spelen zo nu en dan graag in hun eigen tuin. Leuke spelletjes die op een klein oppervlak te spelen zijn, zijn onder andere knikkeren, hinkelen, bellenblazen en kaatsballen.

Tip 3: ga samen naar buiten

Niets is zo leuk als gezellig samen naar buiten gaan. Zo geniet niet alleen je kind, maar ook jijzelf van de frisse lucht. Zo geef je je zoon of dochter bovendien het goede voorbeeld.

Op zoek naar leuke activiteiten om samen te ondernemen? Ga naar de kinderboerderij. Als er een kinderboerderij in de buurt is, kun je er met je kind naartoe fietsen. Zo breng je samen al snel de hele middag buiten door.

Samen een boswandeling maken, is ook heel gezellig. Neem een boekje mee over bosdieren. Spot samen vogels of insecten en zoek op in het boek welk diertje je net hebt gezien. Het is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam.

Er zijn heel veel andere leuke activiteiten te bedenken die je samen buiten kunt ondernemen. Afhankelijk van het weer en het seizoen kun je:

  • een watergevecht houden
  • een sneeuwballengevecht houden
  • een sneeuwpop maken
  • een zandkasteel maken in de zandbak
  • samen de hond uitlaten
  • voetballen
  • verstoppertje spelen
  • een speurtocht doen

Tip 4: nodig vriendjes en vriendinnetjes uit

Als je kind niemand heeft om mee te spelen, heeft hij waarschijnlijk geen zin om naar buiten te gaan. Samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten spelen, is leuker en veiliger. Zijn er niet veel buurkinderen? Laat je kind dan wat vriendjes en vriendinnetjes van school uitnodigen om samen buiten te spelen. Met een groepje klasgenoten wordt voetballen, verstoppertje doen, tikkertje spelen en van de glijbaan glijden een stuk leuker!

Tip 5: maak er een gezinsuitje van

Heeft je kind nichtjes en neefjes van dezelfde leeftijd? Plan dan een gezinsuitje in. Ga bijvoorbeeld picknicken bij een grote speeltuin. Jij hebt je (schoon)familie om mee te kletsen en je kind heeft leeftijdsgenootjes om mee te spelen. Zijn de kinderen moe geworden? Haal dan de sapjes en sandwiches te voorschijn. Zo kan de hele familie zich makkelijk een hele middag vermaken.

Tip 6: laat je kind een buitensport kiezen

Een buitensport, zoals voetbal of honkbal, helpt je kind om vaker buiten te zijn. Wanneer je kind een sport beoefent die buiten gespeeld kan worden, is de kans groot dat hij op andere dagen ook graag naar buiten gaat om te oefenen. Tijdens de trainingen maakt hij wellicht ook vriendjes met wie hij dan samen kan oefenen.

Tip 7: stel een schermtijd vast

Kinderen kunnen uren doorbrengen achter een scherm. Laten we eerlijk zijn, wij als ouders doen dat soms ook. De tijd vliegt voorbij zonder dat je kind er erg in heeft. Daarom is het goed om een schermtijd in te lassen. Vertel je kind dat hij een uur met de tablet mag spelen. Zet eventueel een alarm die met een uur afgaat, zodat je de tijd niet vergeet. Je kunt ook een specifieke tijd afspreken wanneer je kind op de tablet mag spelen. Bijvoorbeeld van zes tot zeven uur in de avond. Zo heeft hij overdag veel tijd voor andere dingen, zoals buiten spelen.

Houd buiten spelen veilig

Buiten spelen is leuk, maar het is wel belangrijk dat je afspraken maakt met je kind. Spreek bijvoorbeeld met hem af waar hij wel en niet alleen naartoe mag. Zo voorkom je dat je kind verdwaalt, erg ver weg gaat of een drukke weg oversteekt.

Spreek ook af wanneer je kind thuis moet komen, bijvoorbeeld wanneer de straatlantaarns aan gaan. Geef je kind ook eventueel een oude telefoon mee. Zo kan hij jou altijd bereiken wanneer dat nodig is. Ook kun je hem bellen wanneer je je zorgen maakt. Installeer eventueel een trackapp op de telefoon.

Is je kind nog vrij jong? Stuur hem dan naar buiten met een oudere broer of zus of laat hem samenspelen met een buurkind, zodat hij niet alleen is.

Het spreekt voor zich, maar met je kind afspreken om niet met vreemden te praten of mee te gaan, is belangrijk. Leg hem ook uit waarom, zodat hij de afspraak goed begrijpt.

Laat je kind genieten van de voordelen van buiten spelen

Buiten spelen is gezond en het is nog leuk ook! We hopen dat de bovenstaande tips je helpen om je kind vaker naar buiten te krijgen. Ga zo nu en dan samen met je kind de deur uit. Zo creëer je tijd in jullie drukke schema om bij te kletsen en jullie band te versterken. Wij wensen alle ouders en kinderen veel plezier toe in de buitenlucht!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!