Hydrofiele doeken – waar gebruik je ze voor en hoeveel heb je er nodig?

Voor je zwanger werd, had je er misschien nog nooit van gehoord: hydrofiele doeken. Nu kom je de term overal tegen. Wat zijn hydrofiele doeken, waar heb je ze voor nodig en hoeveel haal je er het beste in huis? Beddies geeft je antwoord op al deze vragen.

Inhoudsopgave

Wat zijn hydrofiele doeken?

Wat zijn hydrofiele doeken nu precies? Het zijn doeken die gemaakt zijn van een lichte stof die veel water opneemt. Hydrofiel betekent letterlijk ‘wateraantrekkend’.

Hydrofiele doeken vroeger

Vanwege de eigenschappen van deze witte doeken werden de doeken vroeger, voor het wegwerpluiertijdperk, als luier gebruikt. Daarom worden hydrofiele doeken ook wel hydrofiele luiers genoemd. Ze werden om de baby gewikkeld en vastgezet met een veiligheidsspeld. Wanneer het tijd was voor het verschonen, werd de doek verwijderd en later uitgekookt om het goed schoon te krijgen. Het was dus een herbruikbare luier. Dit wassen kostte uiteraard veel tijd en na de uitvinding van de wegwerpluiers stapten de meeste moeders over op dit nieuwe product. Voor de wegwerpluiers echt populair werden, duurde wel een tijdje. De herbruikbare hydrofiele doeken waren namelijk op de lange termijn veel goedkoper.

Hydrofiele doeken nu

Door de vochtabsorberende eigenschappen van de hydrofiele doeken is het product onmisbaar in je baby-uitzet. De doeken zijn gemaakt van katoen of bamboe en zijn heerlijk zacht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Meestal vind je ze echter in de afmetingen 60 bij 60 centimeter of 110 bij 110 centimeter. Hoewel ze niet vaak meer als luier worden gebruikt, zijn ze populair voor andere doeleinden. Ze zijn bovendien niet meer alleen in het wit, maar ook in veel andere kleuren verkrijgbaar. Je kunt ze zelfs kopen in leuke patroontjes. Na gebruik stop je de hydrofiele doeken in de wasmachine. Na het wassen zijn ze snel weer droog. Het materiaal is namelijk zeer dun.

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor? Wij geven tien ideeën

Je kunt de hydrofiele doeken voor van alles gebruiken. Heb je wat inspiratie nodig? Wij geven je graag tien ideeën.

1. Om af te drogen

Hydrofiele doeken zijn perfect te gebruiken voor het afdrogen van je baby na zijn badje. Het materiaal is een stuk zachter dan dat van handdoeken en is dan ook ideaal voor de babyhuid.

2. Als extra beschermlaagje

Leg de hydrofiele doek als extra beschermlaag in het ledikantje, op de verschoonmat, het aankleedkussen, de kinderwagen, de autostoel of de box. Mocht je kleintje doorlekken, spugen of kwijlen, dan hoef je geen kussens te wassen. De doek vangt het vocht op en deze is makkelijk te wassen.

3. Als lakentje

Is het erg warm? De hydrofiele doek kan dienen als lakentje. Het is van dun materiaal gemaakt en daardoor blijft je kindje koeler. Het is tevens vochtabsorberend waardoor je kindje droog blijft, ook als hij zweet.

4. Als slabbetje

Wil je voorkomen dat je alle kleding van je kindje moet wassen na een eetfestijn? Met een hydrofiele doek die je als slabbetje gebruikt, is dat mogelijk. De doek absorbeert al de babyvoeding en eventueel kwijl. De doek leg je ook makkelijk over je schouder wanneer je je kleintje laat boeren.

5. Voor borstvoeding

Wil je je kleintje wat extra privacy geven tijdens borstvoeding? Dan kun je de hydrofiele doek hiervoor gebruiken. Doordat het van een luchtig materiaal gemaakt is, krijgt je kleine het niet snel te warm.

6. Om in te bakeren

Een hydrofiele doek is ook goed te gebruiken om je kleine in te bakeren. Gebruik hier wel een grote doek voor.

Lees ook: Inbakeren van je baby – alles wat je wilt weten

7. Als knuffeltje

De hydrofiele doek is heerlijk zacht. Leg er een knoopje in en je hebt het perfecte tutteldoekje.

8. Voor over de kinderwagen

Je kunt de doek over de kinderwagen of buggy leggen om je kindje aan prikkels van buitenaf te onttrekken. Zo valt hij makkelijker in slaap. Hoewel de hydrofiele doek van dun materiaal is gemaakt, is het toch belangrijk de kinderwagen niet helemaal af te dekken. Anders kan het heel warm worden voor je kindje. Zet de kinderwagen ook nooit in de zon neer in de zomer.

9. Als speelkleed

Leg de hydrofiele doek op een zomerse dag op het gras neer en je kindje heeft een lekkere zachte ondergrond om buiten te liggen en te spelen.

10. Als luier

Uiteraard kun je de hydrofiele doek ook, net als vroeger, als luier gebruiken. Ze zijn herbruikbaar en het is dan ook een duurzamer en goedkoper alternatief dan het gebruiken van wegwerpluiers.

Hoeveel hydrofiele doeken heb je nodig?

Hoeveel hydrofiele doeken je nodig hebt, is deels afhankelijk van waar je ze voor wilt gebruiken. Wil je de doeken als luier gebruiken? Dan zul je er iedere dag vijf of zes nodig hebben. Het is dan raadzaam om 24 hydrofiele doeken te kopen voor je baby-uitzet. In de meeste gevallen worden de doeken echter voor andere doeleinden gebruikt, waardoor je er niet zo veel nodig zult hebben per dag. Twaalf doeken is een goed begin voor de baby-uitzet. Kom je er tijdens de kraamweken achter dat dit toch niet genoeg is? Dan kun je altijd makkelijk extra doeken bijbestellen.

Hydrofiele doeken – absoluut onmisbaar

Hydrofiele doeken zijn van vroeger en nu. De doeken zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en bruikbaar voor 1001 doeleinden. Het is dus echt onmisbaar in de baby-uitzet. Koop er minimaal twaalf of kijk je vriendinnen lief aan die je babyshower regelen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!