Het stappenplan
- Stap 1: kies een stevig babymatras. Het moet goed in de wieg passen, zodat er geen kieren tussen het matras en de wieg ontstaan.
- Stap 2: doe de molton om het matras. Zorg ervoor dat er geen vouwen in de molton ontstaan.
- Stap 3: doe het hoeslaken om het matras.
- Stap 4: leg een laken in het bedje.
- Stap 5: leg een deken over het lakentje, waarbij je een stukje laken overlaat.
- Stap 6: Sla het lakentje terug over de deken en stop het beddengoed in.
Extra tip
Je baby kan ‘s nachts kwijlen en spugen. Om te voorkomen dat je iedere dag het hoeslaken moet vervangen, maak je gebruik van een hydrofiele luier. Vouw deze diagonaal dubbel en leg het op de plaats waar je baby met zijn hoofdje komt te liggen. Stop de zijkanten van de doek in. Deze doek vangt spuug en kwijl op. Op deze manier hoef je alleen de hydrofiele luier dagelijks te vervangen.
Babybedje opmaken – waar let je op?
Een babybedje opmaken, is niet moeilijk. Wel zijn er een aantal zaken waar je op wilt letten om er zeker van te zijn dat je baby veilig slaapt. Zo moet je het babybedje kort en strak opmaken en je wilt gebruikmaken van het juiste beddengoed. Wat houdt dit allemaal in? Daar gaan we nu dieper op in.
Je babybedje kort en strak opmaken
Het babybedje kort opmaken – wat houdt het in? Hiermee bedoelen we dat het lakentje en dekentje maar een klein deel van het matras bedekken; vaak ongeveer de helft. Het doel is dat je kindje met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde van het bed aan komt te liggen.
Waarom is kort opmaken belangrijk? Als je je baby met zijn hoofdje dicht bij het hoofdeinde laat slapen en hem instopt, zou hij tijdens het woelen volledig onder het dekentje terecht kunnen komen. Dit levert verstikkingsgevaar. Door het bedje kort op te maken, kan je kleintje nooit volledig onder het dekentje verdwijnen.
Maak het bedje kort, maar ook strak op. De zijkanten van het dekentje en lakentje stop je in, zodat het beddengoed strak over je baby ligt. Dit voorkomt dat hij met zijn hoofdje onder het dekentje terechtkomt. Stop het beddengoed ook in bij het voeteneinde.
Zorg ervoor dat het matras recht ligt
Doordat je het dekentje en lakentje instopt, kan het babymatrasje aan het voeteneinde wat hoger komen te liggen dan aan het hoofdeinde. Hierdoor ligt je baby niet volledig horizontaal. Plaats een dekentje onder het hoofdeinde van het matras om het matras weer recht te krijgen.
Hoe voorkom ik dat mijn baby het te warm krijgt?
Het is belangrijk dat het beddengoed niet te dik of te warm is. Dit kan warmtestuwing veroorzaken en is levensgevaarlijk voor je baby. Pas daarom de kleding en het beddengoed aan aan de kamertemperatuur. Probeer daarnaast de kamertemperatuur laag te houden. Tussen de 16 en 18 graden is ideaal. De eerste paar weken na de geboorte is 20 graden perfect. Baby’s dek je beter niet toe met een dekentje dat een TOG-waarde heeft die hoger ligt dan 4.0 (TOG staat voor Thermal Overall Grade).
Lees hier meer over de ideale kamertemperatuur >>>
Waarom geen babydekbed?
Een dekbed is geschikt voor kinderen van twee jaar en ouder. Een dekbed is veel te warm voor een baby. Bovendien is een dekbed dik, waardoor je het bedje niet strak kunt opmaken.
Welk laken en dekentje kiezen?
Er zijn een aantal zaken waar je op wilt letten wanneer je beddengoed voor je baby koopt, namelijk:
- de afmeting
- het materiaal
- de TOG-waarde
- het aantal
- het design
- de prijs
De afmeting
Veel wieglakens en dekentjes zijn 80 bij 100 centimeter of 75 bij 100 centimeter. Ze zijn geschikt voor de meeste wiegjes, co-sleepers en ledikanten. Het kan echter zijn dat het bedje van je kind een afwijkende maat heeft. Meet het daarom altijd eerst op. Vooral de breedte van het bedje is belangrijk, want je wilt dat het laken en dekentje breed genoeg zijn om het bedje strak op te maken.
Het materiaal
Om ervoor te zorgen dat je baby comfortabel slaapt, heb je een wiegdeken nodig van materiaal dat goed ademt. Vaak is het dekentje gemaakt van katoen. Katoen is zacht en ademend. Ook neemt het relatief veel vocht op. Een ander geschikt materiaal is wol. Belangrijk is dat je voor een dekentje gaat van goede kwaliteit, zodat het lang meegaat.
De TOG-waarde
We hadden het eerder al even over de TOG-waarde. De TOG-waarde helpt je te bepalen hoe warm je je kleintje moet instoppen bij een bepaalde temperatuur. De TOG-waardes tel je bij elkaar op. Stel, je hebt een lakentje en een dekentje die respectievelijk TOG-waardes hebben van 0,5 en 3,5. De totale TOG-waarde is dan 4,0. Deze TOG-waarde is geschikt voor je kleintje wanneer de babykamertemperatuur 16 graden of lager is.
Het aantal
Hoeveel lakentjes heb je nodig? Twee is zeker het minimale. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je kindje soms doorlekt. Wanneer je voldoende dekentjes en lakentjes hebt, maak je je hier geen zorgen over.
Het design
Het design van het lakentje en dekentje heeft geen effect op het comfort van je baby, maar een mooi dekentje staat wel prachtig in de kinderkamer – en dat is toch ook niet geheel onbelangrijk. Babylakentjes en -dekentjes zijn verkrijgbaar in prachtige kleuren en patroontjes. Voor ieder babykamerinterieur zijn prachtige designs te vinden.
De prijs
De prijs is ook niet geheel onbelangrijk. Uiteraard is het belangrijk dat je niet bespaart op het comfort van je baby. Kies dus altijd voor een goed materiaal. Toch hoeven babylakens en -dekentjes niet duur te zijn. Vaak kosten ze tussen de 10 en 45 euro. Duur babybeddengoed is niet altijd beter. Prijzen verschillen ook per merk.
Welterusten
Kies het juiste lakentje en dekentje, maak het bedje strak en kort op en wens je baby welterusten. Wanneer je weet hoe je het babybedje zo opmaakt dat je baby veilig slaapt, slaap je zelf ook een stuk beter. En een goede nachtrust – dat is voor kersverse ouders uiteraard van harte welkom!