Welke bedmaat heeft mijn kind nodig?

Een kinderbed kiezen voor je zoon of dochter? De keuze is reuze. Er is dus altijd een bed naar smaak te vinden, maar de vraag is: hoe kies je het juiste bed? Voor de allerjongsten zijn er wiegen en ledikanten beschikbaar. Is je kleine zijn babybedje ontgroeid? Kies je dan voor een juniorbed, een eenpersoonsbed of een twijfelaar? Welke maten zijn beschikbaar en wat zijn de voordelen van de verschillende bedmaten? Beddies geeft antwoord op je vragen.

Inhoudsopgave

Bedjes voor baby’s

De wieg

In de meeste wiegen past een matras van 40 cm bij 80 cm. Het is belangrijk dat het matras goed past, zodat je kleine niet tussen het matras en het bed in kan schuiven. Wiegen zijn geschikt voor baby’s van nul tot zes maanden.

Het ledikant

In een ledikant past in de meeste gevallen een matras van 60 cm bij 120 cm. Er bestaan ook extra grote ledikanten die 70 cm bij 140 cm zijn. Een standaard ledikant is geschikt voor baby’s van nul tot 36 maanden. Een groot ledikant is erg ruim voor een pasgeboren baby en gebruik je daarom beter wanneer je kleine minimaal zes maanden oud is.

De dekenafmeting

Welk formaat deken en laken heb je nodig voor de slaapplek voor je baby?

  • wieg: 70 cm bij 100 cm
  • ledikant: 100 cm bij 135 cm
  • groot ledikant: 120 cm bij 150 cm

Bedden voor kinderen

Je kind is zijn ledikantje ontgroeid of probeert zelf uit zijn babybed te klimmen. Het is nu tijd voor een nieuw bed. Waar heb je keuze uit?

Het juniorbed

Juniorbedden worden ook wel peuterbedden genoemd. Er zijn juniorbedden met verschillende matrasmaten beschikbaar:

  • 70 cm bij 160 cm
  • 70 cm bij 150 cm
  • 70 cm bij 140 cm

De voordelen van een juniorbed

Een juniorbed schaf je aan wanneer je kleine zijn ledikant ontgroeid is. Dit is vaak met twee of drie jaar het geval. Je kindje is dan ook nog erg klein wanneer hij een nieuw bed nodig heeft. In een juniorbed slapen, is voor de meeste peuters minder spannend dan direct in een eenpersoonsbed slapen.

De meeste juniorbedden zijn bovendien lager dan de standaard eenpersoonsbedden. Hierdoor komt je kleine makkelijker zelf in en uit bed. De bedden komen vaak standaard met valbeveiliging, zodat je kind niet uit bed rolt.

Doordat het juniorbed wat kleiner is dan een eenpersoonsbed, houdt je kleine meer speelruimte over in zijn slaapkamer.

De nadelen van een juniorbed

Een juniorbed is vaak 150 centimeter lang. Dit betekent dat je kindje er op een gegeven moment uitgroeit. De meeste kinderen kunnen een juniorbed tot een jaar of acht gebruiken. Daarna zul je weer een nieuw bed moeten aanschaffen. Dan moet je uiteraard ook een nieuw matras en nieuw beddengoed inslaan.

Doordat het bed kleiner is, kun je niet naast je kindje liggen wanneer hij ziek is of een nachtmerrie heeft gehad.

Het eenpersoonsbed

Het eenpersoonsbed of tienerbed is net zoals de juniorbedden verkrijgbaar met verschillende matrasmaten:

  • 70 cm bij 200 cm
  • 80 cm bij 200 cm
  • 90 cm bij 200 cm (standaardafmeting)
  • 100 cm bij 200 cm

De meeste eenpersoonsbedden en twijfelaars hebben een lengte van 200 cm. Er zijn echter ook modellen die 210 of 220 cm lang zijn. Omdat we uitgaan van een bed voor een kind houden we in dit artikel de gebruikelijke lengte van 200 cm aan.

De voordelen van een eenpersoonsbed

Het grootste voordeel van een eenpersoonsbed is dat je kind er niet uit groeit. Hij kan dit bed ook in zijn tienerjaren gebruiken en het zelfs meenemen wanneer hij op kamers gaat wonen.

Doordat het matras zo ruim is, kun je makkelijk bij je kind in bed kruipen als hij een nachtmerrie heeft gehad. Als je kind volwassen is geworden en zonder het bed het huis uit is gegaan, is het bed als logeerbed te gebruiken.

Aan keus is er geen gebrek waar het aankomt op eenpersoonsbedden. Ga voor een standaard bed of koop een mooie bedbank, een hoogslaper of een halfhoogslaper voor je kind. (Halfhoogslapers en hoogslapers zijn geschikt voor kinderen die al wat ouder zijn.)

>>> Lees hier vanaf welke leeftijd een hoogslaper geschikt is

Zoek je een eenpersoonsbed in een standaardafmeting? Er is een ruim aanbod in matrassen, waardoor je makkelijk een matras vindt dat aansluit op de slaapbehoeften van je kind.

De nadelen van een eenpersoonsbed

Als je kind direct van een ledikant naar een eenpersoonsbed overstapt, vindt hij dit misschien spannend. Het bed is heel groot. De meeste kinderen wennen echter snel aan hun nieuwe slaapplek en zullen dat grote bed heel stoer vinden.

Eenpersoonsbedden hebben geen valbeveiliging, maar deze zijn wel los bij te bestellen. Als je voor een houten bed kiest, is de valbeveiliging makkelijk te monteren.

De twijfelaar

De twijfelaar is erg groot voor jonge kinderen, maar tieners zullen er heel blij mee zijn. De matrasmaten voor twijfelaars zijn:

  • 120 cm bij 200 cm
  • 140 cm bij 200 cm (standaardafmeting)

De voordelen van een twijfelaar

De twijfelaar zit qua maat tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed in. Het is het ideale bed voor tieners die graag een extra ruim bed hebben voor meer comfort. Ook kinderen zijn blij met twijfelaars. Het biedt ruimte voor een vriendje of vriendinnetje dat komt logeren.

Twijfelaars nemen minder ruimte in dan tweepersoonsbedden, waardoor ze in de meeste kinderkamers passen. Wil je tiener zijn bed meenemen wanneer hij op kamers gaat wonen? Dan is een twijfelaar ook praktischer dan een tweepersoonsbed.

De nadelen van een twijfelaar

Is de kinderkamer erg klein? Dan neemt de twijfelaar onnodig veel ruimte in, waardoor je kind minder ruimte overhoudt om te spelen of huiswerk te maken. Twijfelaars zijn minder gangbaar dan eenpersoonsbedden, waardoor je minder keus hebt waar het aankomt op matrassen en beddengoed.

Welk beddengoed moet ik kopen?

Het dekbed dat je kiest voor het bed moet minimaal 50 centimeter breder zijn dan de breedte van het matrasmaat. De lengte is hetzelfde als de lengte van het matras. In de meeste gevallen kies je het beste het volgende dekbedmaat:

  • voor een juniorbed: 120 cm bij 140/150 cm
  • voor een eenpersoonsbed: 140 cm bij 200 cm
  • voor een twijfelaar: 200 cm bij 200 cm

Welk bed koop ik voor mijn kind?

Welk bed koop je het beste voor je kind? Je keuze hangt onder andere af van de leeftijd van je kind, de grootte van de slaapkamer en de wensen van je kind. Hou er daarnaast rekening mee hoelang het bed meegaat. Met een eenpersoonsbed of twijfelaar kan je kind jaren uit de voeten. Een juniorbed gaat minder lang mee, maar heeft weer andere voordelen.

Welk bed je ook kiest, het is belangrijk dat je er een goed matras en fijn beddengoed bij koopt. Dan zal je kleine ongetwijfeld goed slapen, ongeacht de grootte van het bed.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!