Wat is wiegendood?
Wiegendood wordt ook wel afgekort als SIDS, wat staat voor Sudden Infant Death Syndrome. Wiegendood is het onverwachts overlijden van een kindje onder eenjarige leeftijd zonder dat hier een vastgestelde ziekte of afwijking aan ten grondslag ligt.
De grootste kans op wiegendood is wanneer het kindje slaapt. Vandaar dat het in Nederland wel wiegendood wordt genoemd.
Wat zijn mogelijke oorzaken van wiegendood?
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor wiegendood. Er zijn wel factoren die het risico op wiegendood vergroten, zoals:
- Een te hoge kamertemperatuur
- Roken tijdens of na de zwangerschap
- De baby op zijn buik laten slapen
- Een onveilige slaapomgeving
Hoe verlaag je het risico op wiegendood?
Het risico op wiegendood verlaag je voornamelijk door risicofactoren te vermijden. Beddies geeft je tips om je te helpen je kindje veilig te laten slapen.
De juiste temperatuur
Wanneer je baby het te warm heeft, zetten zijn bloedvaten uit om af te koelen. De bloeddruk daalt. Hierdoor moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen en dit kan ervoor zorgen dat het hart overbelast wordt. Een te warme slaapkamer vormt op deze manier een risico voor je kindje. Te warm of te veel beddengoed is om dezelfde reden gevaarlijk.
Baby’s hebben het sneller te warm dan te koud. Probeer de slaapkamer dus koel te houden. De eerste twee maanden dat je baby geboren is, is een slaapkamertemperatuur van 20 graden ideaal. Daarna is een temperatuur die tussen de 15 en 18 graden in ligt voldoende.
Om warmtestuwing te voorkomen, is het belangrijk je baby niet met een mutsje op te laten slapen. Veel van zijn warmte raakt je kleintje kwijt door zijn hoofd. Zet je hem een mutsje op, dan oververhit je baby sneller.
Lees ook >>> Hoe warm moet een babykamer zijn en wat is de ideale temperatuur?
Stoppen met roken
Als de moeder tijdens en na de zwangerschap rookt, verhoogt dit de kans op wiegendood. Daarom is het heel belangrijk te stoppen met roken zodra je zwanger wilt worden of zodra je erachter komt dat je zwanger bent. Probeer ook meeroken te vermijden.
Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap heeft dit een negatieve invloed op de longfunctie van je kind, alsook zijn groei en de zuurstofvoorziening van je ongeboren baby. Wanneer je baby in een omgeving opgroeit waar gerook wordt, beïnvloedt dit zijn longen op een nadelige manier, waardoor de kans op zuurstoftekort groter wordt. Ook is de kans groter dat deze baby’s ontstekingen aan de luchtwegen krijgen.
Een veilige slaaphouding
De veiligste slaaphouding voor je kleintje is de rugligging. Op zijn zij zou je kleintje op zijn buik kunnen rollen. Op de buik is de kans op wiegendood vele malen hoger dan wanneer je kleintje op zijn rug ligt.
Waarom vormt de buikligging zo’n risico? Ten eerste verlaagt deze houding de wekbaarheid van je kleintje. Ten tweede is de kans aanwezig dat er rebreathing ontstaat. Je kleintje ligt met zijn neus dicht tegen het matras aan, waardoor hij zijn uitgeademde lucht deels weer inademt. Hierdoor is het risico op zuurstoftekort hoger dan wanneer je baby op zijn rug slaapt.
Ten derde is het oppervlak van je kleintje dat in contact staat met het matras groter wanneer hij op zijn buik slaapt. Hierdoor kan hij het sneller warm krijgen en een te hoge temperatuur verhoogt het risico op wiegendood.
De conclusie: laat je kleintje altijd op zijn rug slapen.
Creëer een veilige slaapomgeving
Een veilige slaapomgeving is in een wieg of een ledikant dat aan alle Europese vereisten voldoet. Leg geen knuffel in de wieg en ook geen kussen. Een knuffel of kussen kan tegen het gezichtje van de baby aan komen te liggen, waardoor je kindje een zuurstoftekort krijgt.
Slaap niet in bed met je baby. Je baby kan het in je bed te warm krijgen of stikken onder de lakens. Ook de kussens leveren een gevaar op voor jonge baby’s. Bovendien zou je als ouder zijnde in je slaap op je baby kunnen rollen of je baby kan uit bed vallen. Laat je kleintje dus altijd in zijn eigen ledikant of wiegje slapen. Je kunt ook een co-sleeper aanschaffen die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Zo heb je je pasgeboren baby toch lekker dicht bij je.
Dek je je baby toe met een lakentje? Stop je kindje dan strak in, zodat het lakentje niet over zijn hoofdje kan schuiven. Een babyslaapzak is ook een goede oplossing. Belangrijk is dan wel dat de slaapzak niet te klein, maar ook zeker niet te groot is.
Wil je je kindje inbakeren? Dit is een goede optie voor de eerste drie á vier maanden, maar na vier maanden moet dit afgebouwd worden. Je kindje gaat namelijk binnenkort zelfstandig leren omrollen wat gevaarlijke situaties oplevert als hij ingebakerd zou zijn.
Wat kun je nog meer doen om wiegendood te voorkomen?
Geef borstvoeding indien mogelijk
Uit onderzoek is gebleken dat het geven van borstvoeding de eerste drie maanden het risico op wiegendood verlaagt. Waarom dit het geval is, is niet geheel zeker. Het zou kunnen zijn dat borstvoeding de wekdrempel van je baby verlaagt. Ook zouden de antilichamen in de moedermelk een rol kunnen spelen in het verlagen van het risico op wiegendood.
Het zuigen op een fopspeen
Er wordt wel gezegd dat het geven van een fopspeen het risico op wiegendood vermindert. Of dit echt zo is en waarom dit zo zou zijn, daar wordt nog over gespeculeerd. Er zijn namelijk geen harde bewijzen die deze stelling bevestigen.
Toch zijn er wel bepaalde factoren die mogelijk een rol spelen. Zo zal een baby met een fopspeen in zijn mond minder snel met zijn mond of neus op het matras komen te liggen. Anders zou de speen in zijn gezicht drukken.
Net als met borstvoeding krijgen, ontwikkelt een baby een goede spierontwikkeling in zijn mond en kaak wanneer hij op een fopspeen zuigt. Ook zal zijn tong meer naar voren komen te liggen, waardoor de luchtwegen minder snel geblokkeerd worden. Bovendien draaien baby’s met een fopspeen minder in bed, waardoor de kans op een verkeerde ligging of het onder de lakens terechtkomen kleiner is.
Vermijd kalmerende medicijnen
Kalmerende medicijnen, zoals oxomemazine, alimemazine en promethazine, vormen een risico voor jonge kinderen. Deze medicatie kan ervoor zorgen dat je kleintje te diep gaat slapen wat zijn ademhaling negatief zou kunnen beïnvloeden.
Geef je als moeder zijnde borstvoeding? Pas dan op met welke medicatie je gebruikt. Voor je kalmerende middelen neemt, overleg je dit het best eerst met je arts.
Een fijne nachtrust, voor je baby en voor jou
Wanneer je bovenstaande adviezen toepast, verlaag je het risico op wiegendood. Hierdoor maak je je als ouder zijnde ook een stuk minder zorgen. Wanneer je kindje slaapt, kun je dus met een gerust hart je kleintje welterusten wensen en in je eigen bed kruipen. Als ouder zijnde heb jij je slaap namelijk ook hard nodig. 😉