Je eigen dekbedmaat
Wanneer je een dekbed kiest voor je eigen bed kies je het beste een dekbed dat wat breder is dan je matras. Vooral als je met zijn tweeën in bed ligt, is dat belangrijk. Je ligt immers op het matras, maar onder het dekbed, waarbij het dekbed goed om je heen moet kunnen liggen. Het dekbed vormt zich veel meer naar je lichaam en moet dus breder zijn. In de regel wordt aangeraden om voor een dekbed te kiezen dan 50 tot 60 centimeter breder is dan het matras.
Hoe lang het dekbed moet zijn, is enigszins afhankelijk van je voorkeur. Als je het graag instopt aan het voeteneind mag het wat langer zijn. In de regel is een dekbed dat 10 tot 20 centimeter langer is dan je matras een goede keuze.
Wat houdt dit in de praktijk in? Stel dat je een tweepersoonsbed hebt van 160 bij 200 centimeter. Dan is een dekbed met een maat van 220 bij 200/220 centimeter een goede keus. Heeft je tween of tiener een eenpersoonsmatras van 80 bij 200 centimeter? Dan is een eenpersoons dekbed van 140 bij 200/220 centimeter de beste optie.
Welk formaat dekbed is geschikt voor jonge kinderen?
Als jouw kind in een juniorbed slaapt, hou je rekening met een kleinere dekbedmaat. Een juniorbed is groter dan een ledikant, maar kleiner dan een eenpersoonsbed. Juniorbedden hebben vaak opstaande randen, zodat je kindje niet uit bed kan rollen.
Ook voor een juniorbed kies je het beste voor een dekbed dat breder is dan het matras. Aan de andere kant wil je het dekbed niet te breed hebben, omdat het vanwege het valhekje van het bed niet over de rand van het matras heen kan hangen. In de regel is een dekbed dat 50 centimeter breder is dan het matras een goede keuze. Het dekbed mag ook iets langer zijn dan het matras, zodat je het goed kunt instoppen.
Veel juniorbedden hebben een afmeting van 70 bij 140 centimeter. Een dekbed van 120 bij 150 centimeter heeft hiervoor een mooie maat.
Waar let je nog meer op bij de aanschaf van een kinderdekbed?
Het juiste formaat kinderdekbed is belangrijk, maar er zijn ook nog een aantal andere factoren waar je op wilt letten bij de aanschaf.
Welk materiaal voor het kinderdekbed kiezen?
Je hebt de keuze uit producten van katoen, synthetische materialen en dons. Dons is een luxe materiaal dat zeer veel comfort geeft. Het nadeel van een donzen dekbed is dat de kwaliteit snel minder wordt wanneer je het wast. Om deze reden is een kinderdekbed van katoen of synthetische materialen vaak een betere optie. Als je kind in bed heeft geplast, doe je zo’n dekbed zonder zorgen in de wasmachine.
Synthetische dekbedden drogen sneller dan die van katoen, waardoor je ze na het wassen vaak dezelfde dag weer kunt gebruiken. Het voordeel van katoen is dat het goed ademt. Dit is erg belangrijk, omdat kinderen het ‘s nachts vaak snel warm hebben.
Vanaf wanneer een kinderdekbed gebruiken?
Baby’s slapen onder een dekentje of in een slaapzak. Zeer jonge baby’s kunnen ook worden ingebakerd. Een dekbed is geen geschikt beddengoed voor de allerjongsten. Het is te warm voor ze. Bovendien kun je met een dekbed een ledikant niet zo strak opmaken als met een dekentje. Hierdoor ontstaat verstikkingsgevaar. Wanneer stap je over van een slaapzak naar een dekbed?
Wacht tot je kind minstens twee jaar oud is. Wanneer je het ledikant verwisselt voor een juniorbed kan je kleine zelf uit bed kruipen. Een slaapzak is op dit moment dan ook niet meer geschikt. Heb je het idee dat je kleine nog wel te jong is voor een dekbed? Dan kun je eerst gebruikmaken van een dekentje voor je overstapt op een dekbed.
Het is een grote verandering voor je kind om over te stappen van een ledikant naar een juniorbed. Heeft hij altijd met een slaapzak geslapen? Dan kun je wellicht eerst de slaapzak verwisselen voor een dekentje en hem hieraan laten wennen alvorens je het ledikant verwisselt voor een juniorbed. Als hij eenmaal goed in zijn bed slaapt, kun je het dekentje verwisselen voor een dekbed.
Hoe warm moet het dekbed zijn?
Hoe warm het dekbed moet zijn, is afhankelijk van het seizoen. Om het juiste dekbed te kiezen, let je op de TOG-waarde. TOG is een afkorting voor Thermal Overall Grade. Deze maat geeft aan hoe goed een deken warmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het dekbed.
De TOG-waarde voor kinderdekbedden ligt vaak tussen de 4,5 en 9 in. Een dekbed met een TOG van 4,5 is geschikt voor de zomermaanden. Wanneer de slaapkamertemperatuur tussen de 18 en 20 graden in ligt, zijn deze dekbedden de beste keuze. In de wintermaanden kies je voor een dekbed met een hogere TOG-waarde, bijvoorbeeld 7.
Heeft je kind allergieën?
Als je kind een huisstofmijtallergie heeft, kies je het beste voor dekbedden die in de kookwas mogen. Door het dekbed regelmatig op een hoge temperatuur te wassen, reken je af met huisstofmijten, bacteriën en stof. Zo help je je kleine om beter te slapen.
Kies een mooi dekbedovertrek
Het slaapzakje of dekentje inwisselen voor een dekbed is een grote stap voor je kind. Sommige kinderen zijn blij met deze verandering, omdat het laat zien dat ze nu een grote jongen of meid zijn. Anderen zijn misschien minder enthousiast over deze stap. Maak het dekbed zo leuk mogelijk voor je kind door samen een mooi dekbedovertrek uit te kiezen. Bij Beddies vind je de leukste dekbedovertrekken voor astronauten, piraten en dappere brandweermannen- en vrouwen. Met zo’n overtrek zal je kind vol trots onder zijn nieuwe dekbed slapen!