Je baby in een slaapzak? Alles wat je wilt weten

baby in slaapzak
Je wenst je baby de beste nachtrust toe. Sommige ouders bakeren hun kleintje hiervoor in en sommigen maken gebruik van een babydekentje. Een derde optie is gebruik maken van een slaapzak voor de baby. Wat is de slaapzak, welke maat heb je nodig voor je kleintje en waarom is de babyslaapzak zo populair? Wij beantwoorden deze en andere vragen voor je.

Inhoudsopgave

Wat is een babyslaapzak?

Als je weleens bent wezen kamperen, heb je ongetwijfeld ook in een slaapzak geslapen. Een babyslaapzak heeft net als een slaapzak voor volwassenen een zak waar de voeten warm in worden gehouden. Het bovenste deel van de babyslaapzak is meer te vergelijken met een trui. Het heeft armsgaten en vaak ook lange mouwen. Het heeft tevens een halsboord dat ervoor zorgt dat je kleintje niet in de slaapzak kan zakken.

Een slaapzak voor een baby wordt soms ook wel een trappelzak genoemd. De zak loopt namelijk wijd uit bij de beentjes, zodat je kleine de mogelijkheid heeft om te trappelen.

Waarom een babyslaapzak kopen?

Je baby in een goed passende slaapzak laten slapen, is een heel veilige manier om hem ’s nachts te laten rusten, omdat het risico op stikken minimaal is. Je kindje blijft bovendien altijd goed warm. Ook als hij woelt, zal de slaapzak namelijk goed blijven zitten. Een slaapzak verkleint de kans dat je kleine met zijn voetjes klem komt te zitten tussen de spijlen van zijn ledikantje. Nog een voordeel van een slaapzak: je neemt het eenvoudig overal mee naartoe en kan je kleine zelfs in de slaapzak vervoeren. Hij kan dus altijd en overal in zijn vertrouwde babyslaapzak slapen.

Vanaf wanneer kan je een babyslaapzak gebruiken?

Je kunt je kleine al vanaf dag één in een babyslaapzak laten slapen. Sommige ouders kiezen ervoor om na een paar weken inbakerdoeken of een inbakerslaapzak te gebruiken om te voorkomen dat de baby zichzelf wakker houdt met zijn maaiende armpjes. Het gebruiken van inbakerdoeken of –slaapzakken moet echter tijdig weer worden afgebouwd, omdat deze niet veilig meer zijn wanneer de baby pogingen begint te doen om zichzelf om te draaien. Sommige inbakerslaapzakken hebben ritsen die je kunt openen om armsgaten te creëren. Wanneer je je kindje niet meer wilt inbakeren, kun je deze zak dus gebruiken als normale babyslaapzak.

Lees ook: Inbakeren van je baby – alles wat je wilt weten

Babyslaapzakken kun je veel langer blijven gebruiken dan inbakerdoeken, omdat het de armpjes van je kleintje vrijhoudt. Als hij zich omdraait, kan hij zich dus zelf oprichten en weer op zijn rug draaien. Tot wanneer je de slaapzak voor je kindje gebruikt, is afhankelijk van wat je kindje prettig vindt. Heeft je peuter moeite met het slapen in een kinderbed nadat hij het ledikantje ontgroeid is? Een babyslaapzak kan hem geborgenheid geven. Ook zijn slaapzakken heel handig voor peuters die veel woelen. Een deken blijft in dit geval vaak niet goed liggen, waardoor je kind het ’s nachts koud krijgt. Een slaapzak blijft zitten, ook als je kind veel woelt.

Babyslaapzakken zijn vaak tot maat 110 te koop. Er zijn echter ook kinderslaapzakken beschikbaar tot maat 160.

Welke maat slaapzak heeft je baby nodig?

Een te kleine slaapzak is oncomfortabel voor je baby. Een te grote slaapzak is gevaarlijk. Je kindje zou zijn armpjes in de slaapzak kunnen steken, waardoor hij zichzelf niet kan omrollen als hij op zijn buik terecht komt. Ook kan hij in de slaapzak zakken.

Hoe verzeker je jezelf ervan dat je de juiste maat slaapzak voor je baby hebt? Er zijn drie dingen waar je op moet letten:

1. Lengte

De slaapzak mag niet te kort zijn. Anders heeft je kleine niet genoeg beenruimte. Meet je baby op van schouders tot voeten. Vervolgens tel je 15 cm op bij je meting. Kies een trappelzak die qua maat het meest overeenkomt met je meting. Dan weet je zeker dat je kleine voldoende trappel ruimte heeft.

2. Armsgaten

De armsgaten mogen niet te groot zijn. Is het voor jou mogelijk om de armpjes van je baby terug te krijgen in het armsgat wanneer de slaapzak al dichtgeknoopt is? Dan is de zak te groot.

3. Boord

Het moet niet mogelijk zijn om de boord voor de hals over het hoofdje van je kindje te trekken zonder de slaapzak open te maken. Is dit wel mogelijk? Dan is de slaapzak te groot.

4. Algemene richtlijnen

Voor het gemak kun je naar algemene richtlijnen kijken.

Leeftijd babyMaat slaapzakKledingmaatLengte baby
0 – 3 maand6050, 56, 6250 – 60 cm
3 – 6 maand7062, 68 60 – 70 cm
6 – 12 maand8068, 74, 8070 – 80 cm
12 – 18 maand9080, 8680 – 90 cm
18 – 24 maand11086, 92, 9890 – 110 cm

Welke slaapzak is voor je pasgeboren baby geschikt?

Welke slaapzak je voor je pasgeboren baby moet kopen, is afhankelijk van het seizoen en van de lengte van je kleintje. Vaak zijn baby’s in de eerste drie maanden tussen de 50 en 60 cm lang, waardoor ze in slaapzak maat 50/62 passen. Ga in de winter voor een gevoerde, gewatteerde slaapzak met mouwen en in de zomer voor een dunnere slaapzak met afritsbare mouwtjes.

Welke babyslaapzak voor welke temperatuur?

Het is heel belangrijk dat je kleine het niet te warm krijgt wanneer hij slaapt. Dit kan namelijk voor warmtestuwing zorgen. Hoe kies je nu voor de juiste slaapzak die past bij de temperatuur van het seizoen?

In de zomer zal je kleine waarschijnlijk genoeg hebben aan een zomerslaapzak voor baby’s. Deze slaapzakjes hebben afritsbare mouwen of geen mouwen. Het materiaal is niet gevoerd of gewatteerd.

In de winter gebruik je juist wel een gewatteerde en gevoerde slaapzak met mouwen. Sommige slaapzakken komen zelfs met wanten om de handjes van je kleine warm te houden.

Weet je niet zo goed of je een zomer- of winterslaapzak moet aanschaffen? Je kunt ook een vierseizoenenslaapzak kopen. Deze heeft een uitneembare voering en afritsbare mouwen. Je kunt het dus volledig aanpassen aan de temperatuur.

Hoe weet je nu zeker dat je kleine het niet te warm heeft? Als zijn nek en voetjes aangenaam warm zijn, zit je goed. Is je baby aan het zweten? Dan heeft hij het te warm. Je kunt er dan voor kiezen de mouwtjes van de slaapzak af te ritsen.

Lees ook: Hoe warm moet een babykamer zijn en wat is de ideale temperatuur?

Wanneer je baby in de slaapzak doen?

De slaapzak is in principe enkel om in te slapen. Het voordeel van het gebruiken van een babyslaapzak is dat het aantrekken ervan een vast ritueel wordt voor het slapengaan. Een vast ritueel kan je kindje helpen sneller in slaap te vallen.

Het kan ook handig zijn om je kindje in zijn babyslaapzak te doen wanneer je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond met je kleine met de auto weg moet. In dit geval is het nodig om een slaapzak te hebben die speciale openingen heeft waar de veiligheidsgordel doorheen past.

Je kunt er ook voor kiezen om een babyslaapzak met pijpjes te kopen. Met deze slaapzak past je kindje altijd in de autostoel en de kinderwagen. In dit pakje kan hij ook kruipen en spelen. Sommige van deze slaapzakken hebben een rits, zodat het product als gewone slaapzak en als een slaapzak met pijpjes te gebruiken is.

Hoe vaak moet je de babyslaapzak wassen?

Hoe vaak moet je de babyslaapzak wassen? Het is belangrijk dit regelmatig te doen, net als met beddengoed. Veel ouders wassen de babyslaapzak een of twee keer per week. Als je baby spuugt of doorgelekt is ’s nachts moet je de zak sneller wassen. Het is handig om minimaal twee, maar het liefst drie slaapzakjes te hebben, zodat je kleine nooit zonder komt te zitten wanneer zijn slaapzak in de was zit.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!