Babykamer inrichten; wat heb je allemaal nodig?

Een van de leukste dingen die je kunt doen terwijl je in verwachting bent, is het inrichten van de babykamer. Kinderboekjes, muurstickers, een snoezige mobiel - het hoort er allemaal bij. Hoewel iedere kinderkamer uniek is, zijn er een aantal elementen die absoluut onmisbaar zijn. Wat moet er allemaal in een babykamer? Wij zetten graag de spulletjes voor je op een rij die je absoluut nodig hebt!

Inhoudsopgave

Drie meubelstukken die absoluut onmisbaar zijn

Hoe de babykamer inrichten? Als je een kleine kinderkamer hebt, past wellicht niet alles in de ruimte wat je er eigenlijk in kwijt zou willen. Onderstaande meubelstukken zijn echter de basis en je kunt eigenlijk niet zonder.

 • Wiegje of ledikantje
 • Commode
 • Kindergarderobe

1. Wiegje of ledikantje

Heb je een zeer kleine kinderkamer? Dan kun je kiezen voor een wiegje voor de eerste paar maanden. Het is een stuk kleiner dan een ledikantje en hierdoor hou je meer ruimte over in de babykamer, bijvoorbeeld voor een stoel. Een ledikantje is in de regel echter praktischer. De meeste ledikantjes zijn verstelbaar, waardoor je baby er de komende twee jaar in kan slapen.

Bekijk hier alle ledikantjes

2. Commode met aankleedkussen

Je zult je kleine regelmatig moeten verschonen. Het is fijn als je hier een plek voor hebt waar jij gemakkelijk bij je baby kunt zonder dat je je voorover hoeft te buigen. Een commode biedt bovendien aardig wat opbergruimte – en dat is onmisbaar in iedere babykamer.

Bekijk hier alle commodes

3. Kindergarderobe

Je zou eventueel zonder een kindergarderobe kunnen in het begin. Je zou de babykleding dan aan kledinghangertjes kunnen hangen. Toch hebben we het onder de noodzakelijke meubels geschaard, omdat de meeste ouders de opbergruimte niet kunnen missen. In een kindergarderobe kun je naast kleding voor je baby nog veel andere spulletjes kwijt.

Bekijk hier alle kinderkledingkasten

De drie belangrijkste meubels aanschaffen

Deze bovenstaande drie belangrijkste meubels vormen de basis voor iedere babykamer en schaf je dus het beste als eerst aan. Wil je meubilair dat perfect bij elkaar past? Dan is het een goede optie om een 2-delige of 3-delige babykamerset bij Beddies te kopen.

Bekijk hier alle babykamersets of meegroeikamersets

Welke andere meubels kies je voor de babykamer?

Is er ruimte over in de babykamer? Dan zijn er nog een aantal meubelstukken die je kunt aanschaffen die je veel gebruiksgemak bieden:

 • Comfortabele stoel
 • Luieremmer
 • Nachtlampje

Comfortabele stoel

Als jouw kleintje in zijn eigen kamertje slaapt, zal je hem ongetwijfeld meestal in de babykamer voeden, vooral ’s nachts. Het is dan ontzettend fijn voor jou als ouder zijnde dat je een comfortabele stoel hebt waarin je ontspannen kunt genieten van deze bijzondere momenten met je baby.

Bekijk hier alle schommelstoelen

Luieremmer

Een goede luieremmer is onmisbaar als je niet meerdere keren per dag naar de kliko wilt lopen. Als je ruimte hebt voor een luieremmer in de babykamer is dat ideaal. Er zijn een aantal zaken waar je bij je keuze op wilt letten: het volume, het materiaal en het type deksel. Hoe groter de luieremmer, hoe minder vaak je de emmer hoeft te legen. De meeste luieremmers zijn gemaakt van kunststof of metaal. Hoewel kunststof goedkoper is, is metaal de beste optie. Het blijft namelijk langer geurloos. Qua deksel heb je meerdere opties. Een normale deksel is goedkoop, maar na het openen kunnen de luiergeurtjes blijven hangen. Een dubbele deksel of een emmer met een schuifklep voorkomt dit ongemak.

Lamp

Wat voor lamp wil je voor de babykamer aanschaffen? Nachtlampjes staan niet alleen ontzettend snoezig, ze zijn ook hartstikke handig. Tijdens nachtelijke voedingen wil je voldoende licht hebben om te kunnen zien, maar niet zo veel licht dat jij en je baby na de voeding niet meer kunnen slapen.

Welke andere spulletjes heb je nodig voor de kinderkamer?

Naast meubels voor de babykamer zijn er nog een aantal andere zaken die de ruimte voor je kleintje compleet maken. Denk daarbij aan:

 • Een babyfoon
 • Een kleed
 • Gordijnen
 • Een klamboe
 • Leuke accessoires

Babyfoon

Met de babyfoon hou je je kleine goed in de gaten. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende babyfoons te koop. Wil je een simpel model of wens je juist een geavanceerder ontwerp? Er zijn een aantal functies die belangrijk zijn om te overwegen. Bedenk bijvoorbeeld of je een terugspreekfunctie nodig hebt, zodat je je baby kunt troosten, ook als je niet in de kamer bent. Een zeer handige functie die veel babyfoons tegenwoordig hebben, is de temperatuurmeting. Zo zie je snel of het niet te warm is in de babykamer. Tot slot is het goed om te overwegen of je een babyfoon wilt met camera, zodat je je baby niet enkel kunt horen, maar ook kunt zien.

Een kleed

Een kleed in de babykamer houdt jouw voeten warm en geeft je baby een fijne plek om te spelen. Belangrijk is dat het vloerkleed gemakkelijk schoon te houden is en geen verstikkingsgevaar geeft. Laagpolige kleden zijn daarom populair in de babykamer.

Gordijnen

Met de juiste gordijnen geef je de babykamer een knus sfeertje en hou je bovendien licht van de zon en straatlantaarns buiten. Wat voor gordijnen zijn geschikt voor de babykamer? Om licht van buiten zoveel mogelijk te weren zodat je baby goed kan slapen, kies je het beste voor wat dikkere gordijnen. Je kunt uiteraard ook voor rolgordijnen of andere raambekleding gaan.

Klamboe

Wat te doen tegen muggen op de babykamer? Een klamboe over het wiegje of ledikantje staat niet enkel snoezig, maar het beschermt je baby ook tegen muggenbeten en andere insectenbeten. Zo geniet je kleintje van een betere nachtrust.

Accessoires

Een babykamer zonder accessoires is prima te gebruiken, alleen is het nog niet zo gezellig als je zou willen. Met accessoires versterk je de interieurstijl die je met behulp van de meubels in de babykamer hebt gecreëerd. Een paar mooie schilderijtjes en handwerkjes aan de muur maken al een groot verschil. Daarnaast is een rotan opbergmand, een plankje met kinderboekjes en een schommelpaard leuk om in de kamer te hebben.

Babykamer inrichten – waar let je op?

Wanneer je de babykamer gaat inrichten, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hou altijd goed in de gaten waar meubels, beddengoed en andere spulletjes van gemaakt zijn. Hoe natuurlijker het materiaal, hoe beter. Baby’s kauwen overal op en het is dan fijn te weten dat spulletjes niet geverfd zijn of voorzien zijn van verf op waterbasis. Al onze meubelen zijn gelakt met verf op waterbasis.

Ook het verven van de kinderkamer zelf vraagt om extra aandacht. Het liefst doe je dit zo vroeg mogelijk, zodat de kamer tijd heeft om te luchten alvorens de baby geboren wordt. Kies voor verf op waterbasis, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over chemische stoffen in de lucht.

Conclusie: hoe richt je je babykamer in?

Meubels als een ledikantje of bedje, een commode en een kledingkast zijn onmisbaar in iedere babykamer. Prop de ruimte niet te vol, maar maak er een oase van rust van, zodat jouw baby zich veilig en prettig voelt in zijn eigen kamertje. Een paar leuke accessoires, zoals schilderijtjes of handwerkjes aan de muur, zullen het geheel helemaal afmaken. Ben jij klaar om aan de slag te gaan? Wij wensen je alvast veel plezier met het creëren van een fijne kamer voor je baby die op komst is!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met andere:

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Nieuwste artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang allerlei leuke aanbiedingen en de laatste nieuwtjes in je inbox. Bovendien krijg je een kortingscode voor 5 euro korting op je eerste bestelling.

Volg ons

Over de auteur

Liv Elise
Beste bezoeker van Beddies, Ik ben Liv Elise en ik ben een freelance content writer. In mijn vrije tijd reis, zing en lees ik graag. Ik woon in Oeganda en vanuit mijn Afrikaanse thuiskantoor schrijf ik met plezier voor Beddies over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust voor je kind. Hoe beter je kind slaapt, hoe meer energie hij of zij heeft om van de volgende dag te genieten. Hartstikke belangrijk dus, een goede nachtrust, zowel voor je kind als voor jezelf. Ik hoop dat je in de verschillende blogs gouden tips vindt voor jouw gezin. Ik wens je alvast veel leesplezier toe!